Dairenin kararlarında, TMMOB Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odasının, Bakanlar Kurulu kararının, 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'a aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için Başbakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına dava açtıkları bildirildi.
Kararlarda, mevcut hayvanat bahçesinin yaklaşık 29 hektar, "yenileme alanı" ilan edilen alanın ise 217 hektar olduğu belirtildi.
Bu alanın "metropoliten bir açık alan ve metropol içi tarımsal alan" niteliği taşıdığı ifade edilen kararlarda, 5366 sayılı kanun ile getirilen amaçların gerçekleştirilebileceği yapıların, toplam alanın sadece yüzde 13.3'ünü oluşturan eski hayvanat bahçesi alanında kaldığına, bununla birlikte üzerinde yenilenecek yapı bulunmayan 188 hektarlık alanın da "yenileme alanı" olarak ilan edildiğine yer verildi.
Mevcut hayvanat bahçesi arazisinin, yıpranmış ve özelliğini kaybetmeye yüz tutmuş olması nedeniyle, yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılması amacıyla "yenileme alanı" kabul edilmesinde hukuka aykırılık görülmediği belirtilen kararda, ancak, bunun dışında kalan ve üzerinde yapı bulunmayan arazilerin, "yıpranan, özelliğini kaybetmeye yüz tutan, yeniden inşa ve restore edilmesi gereken yer" kabul edilmesinin hukuken olanaklı olmadığı kaydedildi.
Ayrıca, bu araziler üzerinde, Atatürk Orman Çiftliği Kuruluş Kanunu'nun ek 1. maddesinde yapılmasına izin verilen inşai faaliyetler ile fiziki müdahalelere olanak tanıyan dava konusu kararda hukuka uyarlık bulunmadığı ifade edilerek, bu sebeplerle, "Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi Yenileme Alanı"na ilişkin Bakanlar Kurulu kararlarının iptal edildiği aktarıldı.
Davalıların, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunda kararı temyiz hakkı bulunuyor.