2)ALTIN İMALATINA İLİŞKİN VERİLER ÇARPITILDI
Uzmanlar, altın üretimi yapan şirketlerin maliyete ilişkin verileriyle Koza Altın işletmeleri A.Ş.'nin maliyet verilerini karşılaştırmış, Koza Altın işletmeleri A.Ş.'nin bu kadar düşük bir maliyetle altın üretmesinin imkansız olduğu sonucuna varmıştır. Koza Altın işletmeleri A.Ş. bu kadar düşük bir maliyetle altın üretemeyeceğinden, üretim miktarının yüksek gösterildiğini, aradaki farkın, yasal olmayan gelir kalemleriyle (çok sayıda kişinin ödemeleriyle/bağışlarıyla) kapatıldığını tespit etmiştir. Cemaat medyası, bilirkişilerin yerinde inceleme yapmadığını, yerinde inceleme yapılmadan belirlenemeyeceğini iddia etmektedir. Bu iddia mesnedsizdir. Türkiye'de aynı konuda faaliyet gösteren diğer şirketlerin verileri ve denetim yapılan şirketin eski verileri bunun için yeterlidir
3)HOLDİNG ŞİRKETLERİ HEP AYNI KİŞİLERCE YÖNETİLİYOR
Uzmanlar, Koza-İpek Holding'e bağlı şirketler üzerinde yaptıkları incelemede, bu şirketlerin yöneticilerinin büyük bir çoğunluğunun aynı kişiler olduğunu tespit etmiştir. Gerek Türkiye'de ve gerekse Dünyada, grup şirketler (holdingler) incelendiğinde, belli sayıda kişi tarafından yönetilmediği, ilgili sektörden anlayan kişilerin yönetici olarak görevlendirildiği görülür. Grup şirketler, gerçekte bir kişiye ait ise, kontrol altında tutabilmek için, daha az sayıda kişi görevlendirilir. Bu şirketlerdeki yöneticilerin, gerçekte bu şirketlerin yöneticisi olmadığını, üst bir yapı tarafından "görevlendirilen" kişiler olduğunu göstermektedir.
4) HİMMET ADI ALTINDA KARA PARA AKLANDI
Uzmanlar tarafından yapılan araştırma ve incelemede, çok sayıda kişinin bağış listesi bulunduğu tespit edilmiş, altınlar bulunmuştur. Bu listeler, şirketin, ticari faaliyet dışında, "başka faaliyetler" yürüttüğünü, kaynağı belirsiz paralar topladığını, toplanan paraları muhasebe sistemine aktararak, akladığını, aklandıktan sonra başka yerlere transfer edildiğini göstermektedir. Dünyanın her yerinde, kaynağı belirsiz para "kara para"dır ve suçtur! Hiçbir şirket, kaynağı belirsiz paraları, şirketin kasasına aktarıp, muhasebe kayıtlarında "gelir" olarak gösteremez. ABD'nin en büyük şirketlerinden biri olan ENRON, muhasebe hileleri açığa çıktığı için iflas etti, yöneticileri nitelikli dolandırıcılık nedeniyle soruşturmaya maruz kaldı
5)BORSADA MANİPÜLASYON YAPTILAR
Savcılığın tespitlerinden biri de, şirket hisselerindeki gerçeğe aykırı muhasebe kayıtlarıyla, borsada hisse senetlerinin şişirildiği ve yatırımcıların yanıltılmış olmasıdır.
6)ŞİRKET, GELİRİNDEN FAZLA BAĞIŞ YAPTI
Savcılığın bilirkişilere yaptırmış olduğu incelemede, gelirinden fazla bağışta bulunduğunu tespit edilmiştir.
Koza İpek Holdingin muhasebe kayıtlarında, 20 milyon 706 bin 100 TL kar elde ettiği kaydedildiği halde, 32 milyon 359 bin 267 TL bağış ve yardımda bulunduğu kaydedilmiştir. Bir şirketin kazanamadığı bir parayı bağış yapmasının imkansızlığı ortadadır. Bu tespit, yasa dışı olarak toplanan paraların, bu şirketler kanalıyla kaynağı belirsiz yerlere aktarıldığını kanıtlamaktadır.