HAREKETLİ HEDEFLERE KARŞI ÖNLEM
Görüşmelerde "
DAEŞ'in son saldırılarında doğrudan Türkiye'nin yerleşim alanlarını hedef aldığı, roketlerin yanlışlıkla düşmediği" de vurgulandı.
DAEŞ'in hareketli hedeflerinin obüs ve tank gibi sabit hedeflere karşı etkili araçlarla vurulamadığı aktarılan görüşmelerde, Rusya'nın bölgede yarattığı tehdit dolayısıyla da daha etkin mücadele yürütülemediği belirtildi. Koalisyon ülkeleriyle mutabakat konusu alanın büyüklüğü de bu doğrultuda saptandı. DAEŞ'den temizlenecek alanın büyüklüğü, Katyuşa roketlerinin etkili menzili olan 17-18 kilometre aralığı olarak belirlendi.
ABD'DEN FÜZE DESTEĞİ
Türkiye - Suriye sınırına ABD'nin çok namlulu füze sistemi
HIMARS'ın yerleştirilmesi konusunda Washington'la anlaşmaya varıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, füze bataryalarının Mayıs ayında Türkiye'ye gelmiş olacağını açıkladı. HIMARS füzeleri, uzun vadede Mare-Münbiç hattından Türkiye sınırına kadar olan bölgenin DAEŞ'den tamamen temizlenmesi görevini üstlenecek. Halen sınıra 30 ila 40 km. mesafedeki Münbiç bölgesini Fırtına obüsleri görebiliyor. Ancak obüslerin bu menziline karşı ABD'nin 90 km. menzilli füzelerinin daha etkili olacağı belirtiliyor.
DAEŞ karşıtı koalisyonun ABD'li komutanlarından General Peter Gersten de, HIMARS için çalışmaların sürdüğünü, sistemin "harika" olduğunu söyledi. Gersten, "Menzili tam olarak erişmesini istediğimiz yere kadar ve bizim hava unsurlarımızla birleşmiş halde çalışacak." ifadesini kullandı.