155 AYRI EYLEMDEN SORUMLU
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 2005-2006 yıllarında terör örgütü MLKP adına gerçekleştirilen 155 ayrı eylem nedeniyle, örgütün üst düzey yöneticilerinden Naci Güner, Arif Çelebi, Bayram Namaz, Sultan Ulusoy, Adem Serkan Gündoğdu, Füsun Erdoğan, Sedat Şenoğlu, İbrahim Çiçek, Ali Hıdır Polat, Ziya Ulusoy, Seyfi Polat, Mehmet Ali Polat ve Erkan Özdemir'in de aralarında yer aldığı 26 şüpheli hakkında dava açmıştı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davada karar, 2013 yılında çıktı.
7 YIL 6 AY HAPİS CEZASI ALDI
Yerel mahkeme, Füsun Erdoğan, Bayram Namaz, Ali Hıdır Polat, Naci Güner, Arif Çelebi, İbrahim Çiçek, Ziya Ulusoy ve Erkan Özdemir hakkında, "Cebir ve şiddet kullanarak anayasayı ihlal" suçundan müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Sanıklara, isnat edilen 155 eylemi kapsayan, "Vahim nitelikte silah bulundurarak 6136 sayılı Kanuna Muhalefet", "Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi", "Resmi evrakta sahtecilik", "Kasten yaralama", "Güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" ve "Mala zarar verme" suçlarından da ceza veren mahkeme, Sedat Şenoğlu ise "Terör örgütüne üye olma suçundan" 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
YARGITAY KARARI ONADI
Sanık avukatlarının mahkemenin kararını temyiz etmesi üzerine konu Yargıtay'a taşındı. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise itirazları karara bağladı. Aralarında Sedat Şenoğlu'nun da bulunduğu bazı sanıklar hakkındaki kararı onayan 16. Ceza Dairesi, bazı kararlar yönünden ise bozma verdi. Kararda, terör örgütü MLKP'nin Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını cebir ve şiddet kullanarak değiştirme amacına yönelik olarak vehamet arz eden olayları gerçekleştirdiği belirtildi. Kararda ayrıca, sanıkların gerçekleştirdiği eylemlerinin amacının örgütsel bağlılık ile ülke genelindeki organik bütünlüğe göre amacı gerçekleştirme tehlikesi oluşturabilecek nitelikte olduğu vurgulandı.
TERÖRİST KOCA FİRARDA
Figen Yüksekdağ'ın eşi Sedat Şenoğlu, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılama devam ederken tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak tahliyesine karar verilmişti. Yaklaşık 6 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen, ancak Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından hapis cezası onanan Şenoğlu'nun Türkiye'de olmadığı belirtiliyor.
ÖRGÜTÜN SİYASİ KANADINI YÜRÜTTÜ
Terör örgütü MLKP'ye yönelik yürütülen soruşturmalarda, 2002'den itibaren çok sayıda eylem gerçekleştirdiği, 2006'nın Eylül ayında örgütün üst kadrosuna yönelik yapılan operasyondan sonra ise örgütün eylemlerinde yavaşlama olduğu belirtiliyor. Örgütün siyasi kanadının ise Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) olduğu vurgulanırken, ESP'nin parti teşkilatlanmasının gerçekleştirdiği eylemlerin başında MLKP ve PKK/KCK terör örgütlerine yönelik yapılan operasyonları protesto ettiklerine dikkat çekildi. MLKP'nin 20. kuruluş yıl dönümüne örgüt üyelerinin ESP flamalarıyla katıldığı kaydedilirken, MLKP terör örgütü üyeleri Yasemin Çiftçi ve Hasan Ocak gibi isimlerin ölüm yıldönümlerinde anma programları düzenlediği ifade edildi. HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ'ın ise ESP Genel Başkanlığını yaptığı süre içerisinde, örgüt üyesi Yasemin Çiftçi'nin mezarı başında yapılan anma törenine katıldığına dikkat çekildi. Soruşturma dosyasında, Yüksekdağ'ın 2012 yılında Sancaktepe'de sırtındaki zaman ayarlı bombanın patlaması sonucu ölen Çiftçi hakkında 'yoldaş' dediği ortaya çıkmıştı. Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığınca, Yüksekdağ hakkında, "Sırtımızı YPJ'ye, YPG'ye ve PYD'ye yaslıyoruz" sözlerinden dolayı da fezleke düzenlenmişti.