Yargı paketinin iptali için AYM'ye koşan CHP'nin başvurusu geçersiz. Hem Anayasa'da hem de Anayasa Mahkemesi kararlarında kanunların Resmi Gazete'de yayınlanmadan iptali için Anayasa Mahkemesi'ne dava açılamayacağı açıkca yazılıyor.
CHP BİLİNÇSİZCE AYM'YA BAŞVURDU
Anayasa'nın 'dava açma süresi' başlıklı 151. maddesinde "Anayasa Mahkemesinde doğrudan doğruya iptal davası açma hakkı, iptali istenen kanun, kanun hükmünde kararname veya İçtüzüğün Resmî Gazetede yayımlanmasından başlayarak altmış gün sonra düşer." düzenlemesi yer alıyor.
Benzer düzenleme 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun "İptal davası açma süresi" kenar başlıklı 37. maddesinde bulunuyor.
Anayasa ve kanun hükümleri kanunların hem esas hem de şekil yönünden iptali yönünden dava açılabilmesi için Resmi Gazetede yayımlanması zorunluluğunu getirirken, Resmi Gazete'de yayımlanmayan kanunlara dava açılmasını kesin bir dille yasakladığını dikkat çekiliyor.
MAHKEME REDDETTİ
CHP, 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununda değişiklik yapılmasını öngören 6524 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla ilgili olarak TBMM Genel Kurulunda kabul edildikten sonra ancak kanun Resmi Gazetede yayımlanmadan önce iptal başvurusunda bulundu. Anayasa Mahkemesi ise 21/02/2014 tarihli kararıyla "Dava dosyasının incelenmesinden, 6524 sayılı Kanun'un dava konusu maddelerinin yok hükmünde olduklarının tespiti ya da şekil ve esas bakımından iptalleri istemiyle 19.2.2014 gününde iptal davası açıldığı ve bu tarih itibarıyla iptali istenilen kuralların yer aldığı Kanun'un Resmî Gazete'de yayımlanmadığı anlaşılmıştır.İptal davasının açıldığı tarihte, Anayasa'da ve 6216 sayılı Kanun'da öngörülen iptal davası açma sürelerinin henüz işlemeye başlamadığı açık olduğundan, süresinden önce açılan iptal davasının incelenebilmesi ve dava konusu kuralların Anayasa'ya uygunluk denetiminin yapılabilmesi olanaklı değildir." gerekçesiyle CHP'nin talebini redettiğine dikkat çekiliyor.