Darbeci Huduti'nin bilgisayarından öyle şeyler çıktı ki...

Malatya Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesince, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde 2. Ordu Komutanı olarak görev yapan eski Orgeneral Adem Huduti'ye ait olduğu belirtilen hard diskte, örgüt üyelerinin kendi aralarında mesajlaşmak için kullandığı "Kakao Talk" uygulamasına ait kalıntılar tespit edildi. Hard diskte ayrıca sanal özel ağ oluşturmak için yapılan "Hotspot Shield" programının kalıntısına da ulaşıldı

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :08 Eylül 2017 , 00:00 Güncelleme Tarihi :08 Eylül 2017 , 17:30
Darbeci Huduti’nin bilgisayarından öyle şeyler çıktı ki...

İÇİNDEKİLER

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin tutuklu bulunan eski 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti'nin hard diskinde, örgüt üyelerinin kendi aralarında mesajlaşmak için kullandığı "Kakao Talk" uygulamasına ait kalıntılar bulundu.

Malatya'daki 27'si tutuklu 76 sanıklı darbe girişimi davasının bir numaralı sanığı Huduti'nin gözaltına alınırken makamında ve evinde yapılan aramalarda elde edilen dijital materyallerin incelemesi İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi tarafından tamamlandı.

Huduti'den elde edilen 500 GB bilgisayar hard diskinin incelemesinde, örgüt üyelerinin kendi aralarında mesajlaşmak için kullandığı "Kakao Talk" ve sanal özel ağ oluşturmak için yapılan "Hotspot Shield" isimli uygulama kalıntılarına rastlanıldığı bildirildi.

İçerik çıkartma ve inceleme raporunda, "Hard diskin imajı üzerinde soruşturma konusu ile ilgili inceleme ve araştırma işlemleri esnasında 'Kakao' ve 'Hotspot Shield' kelimesi kullanılarak yapılan kelime araması neticesinde soruşturma konusu ile alakalı olabileceği değerlendirilen 'Kakao Talk' ve 'Hotspot Shield' isimli uygulamanın kalıntılarına rastlanılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Raporda ayrıca "Hotspot Shield" uygulamasına ilişkin şu bilgilere yer verildi:
"Hotspot Shield uygulaması Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) teriminin kısaltılmışı olan VPN, basit bir anlatımla internet üzerinden kurulu bilgisayarlar grubundan oluşur. Bu özel bilgisayar ağı, örneğin yerel bir ağa fiziksel erişimi bulunmayan, dışarıdaki bir kişi tarafından ağ kaynaklarına erişmekte kullanılabilir. VPN'ler, güvenilmeyen ağlara bağlanırken bağlantıyı şifrelemek ve güvenli hale getirmek için de kullanılır. Bunun yanında VPN'ler, farklı, konumlarda bulunabildiğinden, kullanıcı ülkelerin kısıtlamalarından (yasaklı web siteleri ve IP'ler gibi) da kurtarırlar. VPN'lerle bağlantı şifreli olduğundan, gönderilen ve alınan tüm veriler şifrelenir. Aynı zamanda IP adresi saklama gibi özelliği de bulunmaktadır."

Rapor, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi (TEM) Dairesi tarafından Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen 22 Temmuz 2017 tarihli "Kakao Talk" konulu bilgi notunda ise uygulamanın FETÖ/PDY tarafından kullanılması ile ilgili olarak yapılan çalışmalarda "Bylock"a geçişten önce kullanıldığı ancak örgütün bu uygulamanın herkes tarafından da yüklenebileceği gerekçesiyle kullanımına son verilerek kendi geliştirdikleri "ByLock" uygulamasına geçiş yaptıkları değerlendirildiği belirtildi.

Öte yandan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin, dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin de aralarında yer aldığı 27'si tutuklu 76 kişinin yargılanmasına 11 Eylül'de devam edilecek.