Kömür madenindeki göçük için soruşturma

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, dün 7 kişinin öldüğü, 1 kişinin yaralandığı göçükle ilgili soruşturma başlattı. Firma sahibi ve iki çalışanı gözaltına alındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaşanan olayın hemen ardından yaptığı açıklamada, kömür madenin faaliyetlerinin 2013 yılında bakanlıkça durdurulduğunu duyurmuştu.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :18 Ekim 2017 , 00:00 Güncelleme Tarihi :18 Ekim 2017 , 12:02
Kömür madenindeki göçük için soruşturma

Şırnak'ta kaçak faaliyet gösteren kömür ocağında meydana gelen, 7 işçinin hayatını kaybettiği göçük ile ilgili 3 kişi gözaltına alındı.

Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak yaptığı yazılı açıklamada, Cizre karayolu üzerinde bulunan 1 Nolu kömür ocağında dün meydana gelen göçükte 7 işçinin hayatını kaybettiğini, bir işçinin ise yoğun bakımda tedavisinin devam ettiğini hatırlattı.

Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında cumhuriyet savcısı ve üç kişilik bilirkişi heyeti ile olay mahallinde yapılan ilk incelemede, herhangi bir kaçak kömür üretimine rastlanmadığının tespit edildiğini ifade eden Patlak, ancak söz konusu yüklenici firmanın üretime hazırlık çalışmaları kapsamında faaliyet yürüttüğünün belirlendiğini belirtti.

Patlak, söz konusu elim olayda hayatını kaybeden 7 işçinin otopsisinin tamamlanarak, cenazelerin ailelerine teslim edildiğini anımsatarak, olaya ilişkin alt yüklenici firma sahibi ile iki çalışanın gözaltına alındığını bildirdi.

Bilirkişi raporu doğrultusunda meydana gelen olayda ihmali ve kusuru bulunan diğer kişiler hakkında işlemin tesis edileceğini ifade eden Patlak, "Olayda hayatını kaybeden işçilere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralı işçiye de acil şifa dileriz." ifadesini kullandı.

BAKANLIK: FAALİYETİ DURDURULMUŞTU
Şırnak Kömür Ocakları bölgesinde bulunan 3 nolu kömür ocağında 7 işçinin hayatını kaybettiği göçük ile ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı açıklama yapmıştı. Açıklamada, "Şırnak'ta meydana gelen kazanın olduğu maden sahası, işletme ve iş güvenliği riski barındırdığı için MİGEM tarafından 2013 yılında faaliyete durdurulmuş bir sahadır. Kazanın meydana geldiği saha için MİGEM tarafından verilmiş çalışma ruhsatı söz konusu değildir. Yapılan işlem kaçak işlemdir." denimişti.