Seçimde, 50 milyon 189 bin 930 seçmen, 85 seçim çevresinde 199 bin 207 sandıkta oy kullanacak. Yurtdışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı 2 milyon 568 bin 977 seçmen, 10 Mayıs Salı günü itibarıyla 25 gümrük kapısında kurulan sandıklarda oy vermeye devam ediyor.
15 siyasi partinin katılacağı seçimde 203'ü bağımsız olmak üzere toplam 7 bin 660 aday yarışacak.
Seçim propaganda dönemi bugün 18.00'de bitecek. Seçim yasakları ise oy verme günü 12 Haziran saat 24.00'de sona erecek.
Nerede Oy Kullanacağım?
Milletvekili genel seçiminde oy kullanacak vatandaşlara seçmen bilgi kağıtları 24 Nisan'da dağıtılmaya başlandı. Seçmenler YSK'nın internet sitesindeki ''nerede oy kullanacağım'' bölümünden de oy kullanacakları sandık alanı ve sandık numaralarını öğrenebilecekler. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Dağıtımı yapılmayan seçmen bilgi kağıtları, oy verme gününde sahiplerine verilmek üzere sandık kurulu başkanlarına teslim edildi.
Seçmen Kağıdınız Gelmediyse de Oy Kullanabilirsiniz
Seçmen kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler.
TC Kimlik Numarası Şart
Üzerinde TC kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya TC kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi şart olacak. Kimliğinde TC kimlik numarası olmayan seçmen, seçmen bilgi kağıdı ile oy kullanabilecek.
Engelli ve 75 yaş üstü vatandaşların, sandık kurulan binaların giriş katlarında oylarını kullanabilmeleri için de gerekli önlemler alınacak.
Milletvekilleri Kayıtlı Oldukları Seçim Çevresi Dışında da Oy Kullanabilecek
Milletvekilleri, milletvekili kimliği ve seçmen bilgi kağıdını, milletvekili adayları ise herhangi bir İl Seçim Kurulu Başkanınca milletvekili adayı olduklarına dair verilmiş seçmen bilgi kağıdını göstererek kayıtlı oldukları seçim çevresi dışında da oylarını kullanabilecek.
Hangi Saatlerde Oy Kullanabilirim?
Seçimde Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis olmak üzere 32 ilde 07.00-16.00 saatlerinde oy verilecek. Bunların dışındaki şehirlerde ise oy kullanma saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi.
Oy Pusulaları
Birleşik oy pusulasının en üst kısmına ''XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçimi Siyasi Partiler ve Bağımsız Adaylar Birleşik Oy Pusulası'' ibaresi, bunun altına hangi ile, kaç numaralı seçim çevresine ait olduğu yazılacak.
Bağımsız adayların ad ve soyadları, kura sonucu aldıkları sıra numarasına göre yazılacak.
Başında AK Parti, sonunda DSP'nin yer aldığı oy pusulalarında siyasi partiler şöyle sıralanıyor:
1- Adalet ve Kalkınma Partisi
2- Demokrat Parti
3- Cumhuriyet Halk Partisi
4- Emek Partisi
5- Millet Partisi
6- Liberal Demokrat Parti
7- Saadet Partisi
8- Hak ve Eşitlik Partisi
9- Halkın Sesi Partisi
10- Milliyetçi Hareket Partisi
11- Doğru Yol Partisi
12- Türkiye Komünist Partisi
13- Milliyetçi ve Muhafazakar Parti
14- Büyük Birlik Partisi
15- Demokratik Sol Parti.
Seçimin "İlk"leri
Bu seçimde ilk kez 25 yaşındakiler de milletvekili adayı olabildi.
Seçimde, tahta oy sandıkları tarihe karışacak. Oy sandıkları şeffaf, ısıya ve kırılmaya dayanıklı sert plastikten olacak.
Seçimlerde kullanılacak oy verme kabinleri de değiştirildi. Kabinler, portatif, hafif metal profil üzerinde, bir tarafı açılıp kapanabilir ve içini göstermeyen koyu renk dayanıklı sentetik kumaşla kaplı, kolay taşınabilir ve katlanabilir olacak şekilde yaptırıldı.
Şeffaf sandık ve kabinlerle ilgili hazırlıklarına başlayan YSK, yasa gereği oy zarflarının boyunu büyüttü. Kanuna göre, zarflar, her seçim için ayrı renkte, eni 15 cm, boyu 21 santimetre oldu.
Seçim Günü Yasakları
Milletvekili genel seçiminin yapılacağı yarın saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılması yasak olacak, oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçkimse silah taşıyamayacak.
Oy verme günü saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.
Saat 18.00 ile 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak YSK tarafından seçimle ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. Saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.
Hangi İl Kaç Milletvekili Çıkaracak ?
Seçimde, İstanbul üç seçim bölgesinden 85, Ankara iki seçim bölgesinden 31 ve İzmir de iki seçim bölgesinden 16 milletvekilini parlamentoya gönderecek.
YSK, illerin seçim çevrelerine göre çıkaracakları milletvekili sayılarını 2010 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre yeniden belirledi.
Buna göre, Ankara'nın milletvekili sayısı 3, İstanbul'un 15, İzmir, Bursa, Gaziantep ve Kocaeli'nin ise milletvekili sayıları ikişer arttı. Sakarya, Antalya, Tekirdağ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Van, Şırnak ve Kayseri illeri ise milletvekili sayılarını birer artırdı.
Afyonkarahisar, Konya, Tokat, Trabzon ve Yozgat'ın milletvekili sayıları ikişer azalırken, Ağrı, Aydın, Bitlis, Çankırı, Çorum, Edirne, Erzincan, Erzurum, Giresun, Isparta, Mersin, Kastamonu, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Ordu, Sinop, Sivas, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale ve Karabük milletvekili sayıları ise birer azaldı.
SEÇİM GÜNÜ YAĞMUR VAR!
Milletvekili genel seçimlerinin yapılacağı yarın yurdun büyük bölümü yağışlı geçecek. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre yağışlar Marmara'nın genelinde ve Batı Karadeniz'in batısında kuvvetli olacak. Orta Karadeniz'de Samsun, Amasya, Tokat ve Çorum hattında yağışlar etkili olacak, İç Anadolu'da hafifleyecek. Doğu Anadolu'nun batısında ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yağış beklenmiyor.