1 SAAT 20 DAKİKALIK RÖTAR
Uçak kargoların yüklenmesini beklerken 1 saat 20 dakika rötar yaptı. Suriyeli yolculardan biri durumdan şüphelenerek Moskova'da bağlantılı olduğu kişileri aradı. Suriyeli yolcunun Moskova'da iletişime geçtiği kişi de durumu Türk Konsolosluğu'na bildirdi. Konsolosluk kısa bir araştırmadan sonra gelişmeyi Ankara'ya iletti. Bunun üzerine acil koduyla tüm birimler alarma geçirildi. Uçağın Ankara'ya indirilmesi için F-16'lar havalandı.
FOTOĞRAFLARI ÇEKİLDİ
Moskova'dan havalanan uçak Esenboğa'ya indirildi. 10 parça kargo uçaktan alındı. İlk incelemede yolculara ait olan 3 kargo uçağa geri yüklendi. Ancak 7'sine el konuldu. İşte o 7 sandıkta kimyasal silah başlık parçaları çıktı. Silahlar monte edilmeye hazır parçalar şeklindeydi. Dışişleri, NATO'nun bu işlerde görevli olan personelini uçakla Bursa'dan aldırdı. NATO görevlisi ile ROKETSAN'dan 3 kişilik heyet, silahları incelemeye aldı. Parçaların fotoğrafları çekildi.
SURİYE'YE NOTA VERİLDİ
Türkiye, Suriye Havayolları'na ait uçakla ilgili olarak Suriye'ye nota verdi. Nota, Suriye'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na iletildi. Nota, sadece ihlale ilişkin verildi.
GÜMRÜĞE ASKERİ ALANDA GİRDİ
Rusya Federal Gümrük Servisi'nden (FTS) bir yetkili, İzvestia gazetesine konuştu. Yolcuların uçağa Moskova'daki Vnukovo Havalimanı'nda alındığını söyledi. Ancak gümrük kontrolünün Tula'daki askeri havalimanında yapıldığını belirtti.
RUSYA: HİÇBİR GEREKÇE BELİRTİLMEDİ
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, yolculardan 17'sinin Rus olduğunu açıkladı. Ancak Türk yetkililerin hiçbir gerekçe göstermeden, vatandaşlarıyla görüşmelerine izin vermediğini öne sürdü.
ABD'DEN DESTEK GELDİ
ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray, Suriye uçağının indirilmesiyle ilgili olarak Türkiye'ye destek verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, "Türkiye'nin uçağı inceleme kararını destekliyoruz. Suriye rejimine bu dönemde silah aktarımı endişe verici. Gelişmeleri takip edeceğiz" açıklaması yaptı. Beyaz Saray'da, Türkiye'nin bu eylemini desteklediklerini bildirdi.
ŞAM'DAN KARŞI HAMLE
Türkiye'nin Suriye'ye ait yolcu uçağını Ankara'ya indirerek arama yapmasının ardından Şam'dan karşı hamle geldi. Şam yönetimi ülke hava sahasını ihlal eden bütün Türk uçaklarının indirilmesi emrini verdi. Bu arada Suriye Ulaştırma Bakanı Mahmud İbrahim Said ise küstah bir açıklama yaptı. Türkiye'yi korsanlıkla suçladı. Ayrıca el konulan malzemenin de iadesini istedi.
ŞERİFE GÜZEL