'Ergenekon'u duymadım'

28 Şubat tutuklusu emekli Orgeneral, 'derin' davada tanık sandalyesine oturdu. Ergenekon'u duymadığını söyleyen Teoman Koman, örgüt şeması için de 'Saçma şeyler' dedi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ekim 2012 Güncelleme 23 Ekim 2012, 00:00
’Ergenekon’u duymadım’

İÇİNDEKİLER

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'de görülen Ergenekon davasında dün tanık koltuğuna emekli Orgeneral Teoman Koman oturdu. 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu bulunan 76 yaşındaki Koman, Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin sorularını yanıtladı. Koman, yaşı nedeniyle sorulan soruları anlamakta zorlandı.

'SİCİLİ EN İYİ SUBAYDI'
Ergenekon tutukluları emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in savunma tanığı olarak gösterdiği Koman, Veli Küçük'ü tanıyıp tanımadığı sorusuna "Veli Küçük'ü 1995'te Jandarma Genel Komutanlığı'na geldiğimde tanıdım. Kocaeli'nde jandarma subayıydı. Sicili en iyi subaydı. Jandarma Genel Komutanı olunca yakından tanımak için çağırdım. İzmit-Sapanca bölgesindeki cinayetleri sordum. 'İstanbul'da işleyip buraya atıyorlar' dedi. Perinçek'i ise tanımam" dedi.

JİTEM ADINI YASAKLAMIŞ
Ergenekon adında bir örgüt duymadığını da söyleyen Koman, JİTEM'i ise duyduğunu açıkladı. Koman, "'Böyle bir birim yok' dedim diye kıyamet koptu. Personel kendi arasında kurmuş. JİTEM adının personel arasında kullanılmaması için bir emir yayınlattım. Benden önceki komutan da personel arasında JİTEM adını yasaklamış" dedi.

UNUTKAN KOMAN...
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin, "Başka bir suçtan tutuklu musunuz" sorusuna tanık Teoman Koman, "Hayır tutuklu değilim" diye cevap verdi. Koman biraz bekledikten sonra, "Hayır tutukluyum. Doğru söylüyorsunuz" dedi.

PERİNÇEK ŞEMAYI GÖSTERDİ
Tutuklu sanık Doğu Perinçek, emekli Orgeneral Koman'a, mübaşir aracılığıyla Ergenekon şemasını gönderdi. Şemayı inceleyen Koman ise "Bu zaten dergilerde yayınlandı. Bunlar saçma sapan şeyler" dedi. Koman, Hizbullah'ın MİT tarafından kurulduğu iddiasına ilişkin ise "O da saçma. Böyle bir çalışma hiçbir zaman olmamıştır" ifadesini kullandı.

MHP'Lİ VEKİLE 28 ŞUBAT'TAN DA TUTUKLAMA
Balyoz davası tutuklusu MHP Milletvekili Engin Alan, 28 Şubat soruşturması kapsamında da tutuklandı. Alan, 4 ay önce soruşturma kapsamında ifade verdikten sonra serbest bırakılmış, daha sonra hakkında tutuklama kararı çıkartılmıştı. Alan, 28 Şubat soruşturması kapsamında dün Ankara Adalet Sarayı'na götürüldü. "Kuvvetli suç şüphesi var" gerekçesiyle tutuklandı. Engin Alan, yeniden Silivri Cezaevi'ne götürülmek üzere adliyeden çıkartıldı.

Fatih ULAŞ