Çırağan Sarayı'nda açıklama yapan İBB Başkanı Topbaş, "Her şeyden önce bu çok ileri teknolojik bir yapı ve asırların projesi diyebileceğimiz bir özelliğe sahiptir. Cumhuriyetimizin 90. yılını gerçekten taçlandırma adına önemli bir güzellik diye görmekteyim. Ayrıca İstanbul'umuza katkı sağlayacak önemli bir projedir. Hem 90. yılımız hayırlı olsun diyoruz. Bu bizim 2023'lerdeki 100. yıla başlarken önemli bir adım ve proje olarak görmekteyiz. Arkasından inşallah önemli projeler gelecektir" dedi.
Sistemin çok ileri bir teknolojide olduğunu ifade eden İBB Başkanı Topbaş, "Çünkü dönemin, yüzyılın yapılan en son projesi olması itibariyle bütün hassasiyetler üzerine konmuş durumdadır. 12.5 kilometrelik bir tünel, boğazın 60 metre altından geçen bir sistem, Japon teknolojisi ile gerçekleştirildi. Burada her türlü ciddiyetle bütün ihtimaller dikkate alındı. Zaten hep ifade ederek mühendislikteki sanat, riskleri sıfırlama olgusudur. Bütün ihtimaller dikkate alınarak hazırlandı. Test sürüşleri gayet başarılıdır. Tabi sistem test sürüşlerinde zaman zaman çıkan aksilikleri giderme adına onlara test sürüşü diye ifade ediyoruz. Bizim de şu an Haliç de test sürüşlerimiz var. Bu testler olası her ihtimali dikkate alan bir sistemdir. Bütün aksaklıklar giderildi. Şuan bir problem olmadığı bilgisi bize geldi, bir sıkıntı yok. İnşallah İstanbul'umuza güzel bir hizmet verecek ama dünyanın ilgisini çeken önemli bir ulaşım sistemidir" ifadelerini kullandı.
"HALİÇ METROSU KUZEY VE GÜNEY HATTI OLARAK ÖNEMLİ BİR KATILIM SAĞLAYACAK"
Birkaç gün önce test sürüşlerini başlatılan Haliç geçişli metro hattının test sürüşlerinin sonuçlanması sonucunda devreye alınmasının hesaplandığını kaydeden Başkan Topbaş, "Bu da Ocak ayı içerisinde yetişebilir veya Ocak ayı içerisinde daha doğru olur diye teknik bilgiler bize aktarıldı. Yarın ki program içerisinde bunun test sürüşünün yapılıp, yapılamayacağı belki programın yoğunluğu sebebiyle olmayabilir ama ileriki tarihlerde bunu deneyebiliriz. Şunu da özellikle ifade edeyim ki, Marmaray'ın doğu ve batı aksındaki bu önemli gücüne kuzey ve güney hattı olarak önemli bir katılım sağlayacaktır. Böylece Kartal'dan metroyu kullanan bir insan, 54 dakika sonra Taksim'de olabilecektir. Bu kadar önemli olan kent ulaşımına katkı sunacak sistem devreye girecektir" şeklinde konuştu.
"BU KENTİ DAHA KONFORLU VE KALİTELİ ULAŞIM AKSINA VE SİSTEMİNE KAVUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ"
Bütün yolculuk taleplerini dikkate aldıklarını vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, "Sistem, yönetim bunları dikkate alırsa başarılı olabilir. Biz de İstanbul'un ulaşım sistemleri içerisinde metroları yaparken, verdiğimiz tarihleri ve hedefleri de açık kalplilikle ortaya koyarken diğer taraftan kent içi ulaşımdaki sorunları da takip edip, bunların kendi içerisindeki aktarmaları, istasyonlara erişim ve ulaşım noktasındaki problemleri yakinen takip ediyoruz. Bugün gerekli açıklamayı yaptılar. İhtiyaç oldukça bu sistem daha da takviye edilecek, devreye sokulacak. Zaten yeni otobüslerimiz devreye girdi. Halen otobüslerimiz gelmektedir. Bu kenti daha kaliteli ve konforlu ulaşım aksına ve sistemine kavuşturmayı hedefliyoruz. Zaten 2016 hedefimiz var bu büyük bir hedeftir. 2019 hedefimiz çok daha büyük bir hedeftir. Şunu da ifade ettik bütün tanıtım medyamızda yer alan değerleri ve basındaki ilanlarımızı hatta vatandaşlarımız tarafından saklanmasını, gerektiği zaman sorgulanmaya hazır olduğumuzu bu kadar ciddiyetle ve bu konudaki başarıya ulaşacağımızı da emin olmamız adına böyle bir açıklamayı da yaptık" dedi.
"BAŞBAKAN ABE'NİN ÖNCEKİ ZİYARETİNDEN BUGÜNKÜ ZİYARETİNDE KENTTEKİ DEĞİŞİKLİKLERİ GÖRECEKLERİNİ DÜŞÜNÜYORUM"
Japon Başbakanı kendilerinin özellikle görüşmek istediklerini belirten Başkan Topbaş, "Bize bu nezaket ziyaretinden dolayı ve böyle bir görüşmeyi sağladıklarından dolayı ben kendilerine özellikle teşekkür ediyorum. Biliyorsunuz Japon teknolojisi dünyada başarılı işlere imza atmaktadır. Bizim köprü çalışmamızda da, yarın açılışını yapacağımız Marmaray'da ve bizim diğer çalışmalarımızda da devreye girmişlerdir. Ben özellikle Başbakan'a nazik görüşmelerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bizim şuan İstanbul'daki metro ağlarımızın yoğunluğu ve İstanbul'daki trafik ağımızdaki çalışmalarımız sebebiyle yine Japon teknolojilerinin bu konuda katkı sunabileceğini görüştük ve konuştuk. Özellikle asrın projesi olarak cumhuriyetimizi taçlandıran Marmaray'ında önemli bir birliktelik projesi olduğunu ve bunun kente ve ülkeye önemli bir katkı sunacağından bahsettik. İki ülke arasındaki dostluklardan bahsettik. Bizim yerel yönetimlerimiz arasındaki ilişkileri ve teşkilatlarımızın dünya teşkilatlarımızdaki aktif rolünden kendilerine bahsettik. Başbakan daha önce 1983 yılından İstanbul'a ziyarete bulunmuşlar. Aradan geçen zaman diliminde buradaki gelişmeleri ve farklılıkları da göreceklerini tahmin ediyorum. Özellikle iki ülkenin İpekyolu'nun en doğusundan en batısına, iki büyük ülkenin arasındaki dostlukların teknolojik açıdan birbirlerine paylaşım sürecini geliştireceklerini inanıyorum. Bu konuda biz, yerel yönetim olarak her daim her noktada bu çalışmalara katılacağımızı kendilerine arz ettik" diye konuştu.