Dershanelere üç ayaklı dönüşüm

Dershaneleri özel okula dönüştürme projesi, özel dershanelerin okulların alternatifi haline gelmesini ve öğrenci ile velinin bu kurumlara mecbur kalmasını önlemeyi amaçlıyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :15 Kasım 2013
Dershanelere üç ayaklı dönüşüm

İÇİNDEKİLER

Hükümet, 2009'da kararlaştırdığı dershaneleri özel okula dönüştürme projesinde son aşamaya geldi. Geçiş döneminin sancısız olması, dershane sahiplerini ve öğretmenleri mağdur etmemesi esas alındı. Bu amaçla üç boyutlu model oluşturdu. Önümüzdeki eğitim döneminde uygulanacak plan, dershanelerin okulların alternatifi haline gelmesini önlemeyi, öğrenci ve velinin özel dershaneye mecbur kalmasını önlemeyi amaçlıyor.

OKULA DÖNÜŞENE TEŞVİK:
Özel okula dönüşecek dershanelerden mali imkanı yetersiz olanlara veya fiziki imkanı bulunmayanlara arsa tahsisi ve kredi aktarımı yapılacak. Bakanlık, teşviklerle örgün eğitimdeki öğrenci sayısına göre özel öğretimin genel eğitim içindeki payını 2014 sonuna kadar yüzde 2.76'dan yüzde 5'e çıkarmayı hedefliyor.

KRİTER YUMUŞAYACAK:
Bakanlık, özel okula dönüşebilecek fiziki kapasiteye sahip dershane sayısının az olması nedeniyle özel okul olma kriterlerini de yumuşatacak. Sınıfların kapı genişliğinden tuvaletlerin lavabo boyuna kadar birçok incelik isteyen kriterler başlangıçta daha esnek uygulanacak. Bakanlık, 3 yıllık geçiş sürecinin tamamlanmasıyla dönüşen okullardan tekrar kriterleri yerine getirmesini isteyecek.

2 BİN DERSHANE İSTEKLİ:
Bakanlığın ilk incelemelerinde 250-300 arasında dershanenin hemen özel okula dönüştürülmesine uygun olduğu tespit edildi. Özel okula dönüşmek isteyen ancak standartları uymayan dershanelerin toplam dershanelerin yarısından fazlasını oluşturduğu belirlendi. Bu durumda 2 bine yakın dershanenin ek süre verilmesi durumunda asgari standart ve kriterleri yakalayabileceği anlaşıldı.

ÖĞRENCİ GARANTİSİ:
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Özel Öğretim Kurumları'nda değişiklik öngören çalışmasında, dershaneden özel okula dönüştürülecek kurumlara öğrenci garantisi verilmesi öngörülüyor. Maliye Bakanlığı ile birlikte üzerinde çalışılan planda, devlet okulların boş kalan kontenjanlarına başarılı ama yoksul öğrencileri göndererek katkı sağlayacak. Böylece hem okulun finansmanı hem de başarılı yoksul öğrencilerin bursu aynı anda verilecek. Milli Eğitim Bakanlığı 2014 bütçesinde yapılan planlamada ayrıca devlet okulunda okuyan bir öğrencinin devlete maliyeti hesaplanarak özel okulda okuyan öğrenciye ya da veliye teşvik olarak aktarılacak. Özellikle Anadolu'da başarı yakalayan fakat maddi imkânsızlıklar içindeki öğrenciler, devlet bursuyla dönüşen okullarda okutulacak.

KONTENJAN KALMAYACAK:
Öğrenci garantisi alan dershanelerin, 'Özel okula dönüşünce öğrenci bulabilir miyim?' kaygısı ortadan kaldırılacak. Boş kontenjanları Milli Eğitimi dolduracak veya öğrenci başına ek ödeme yapacak.

ÖĞRETMENLER MAĞDUR EDİLMEYECEK:
Dershanelerin özel okula dönüşme sürecinde öğretmenleri işsiz kalma korkusuna da son verilecek. Dershanelerde görev yapan öğretmenler öncelikle özel okulda işine devam edecek. Bu süreçte işsiz kalacak öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda görevlendirilmesi temin edilecek.

DÜNYA TEŞVİK EDİYOR:
Birçok ülkenin özel okullara çeşitli teşvikler veriliyor. Buna göre; Almanya, Hollanda, İspanya, Avustralya, Norveç, İsveç, Hindistan ve Amerikan Birleşik Devletleri'nde eğitim kurumlarının öğrenci ücretlerinin karşılanması, öğretmen maaşlarının ödenmesi, vergi muafiyeti, sosyal güvenlik primlerinin ödenmesi, yatırımların ya da öğrenci giderlerinin vergi matrahından düşürülmesi türünde destekler veriliyor.

'15 YILDAN BERİ TARTIŞILAN KONU'
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, aHaber'de dershanelerin kapatılmasına ilişkin gelişmeleri değerlendirdi. Dershanelerin kapatılması konusunun yeni ortaya çıkmış bir konu olmadığını bunun 15 yıldan beri Türkiye'nin tartıştığı bir konu olduğunu ifade eden Avcı, 2014 yılına kadar dershanelerin en az yüzde 70'ini özel okullara dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi. Avcı, dershanelerin eğitim kurumlarının itibarını zedelediğini ve buraya akıtılan paraların israf olduğunu belirtti.

'EĞİTİME BÜYÜK DARBE'YE MEB'DEN YALANLAMA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Zaman gazetesinde yayımlanan dershanelerin kapatılmasına ilişkin "Eğitime Büyük Darbe" başlıklı haberin kamoyunu yanlış yönlendirdiğini açıkladı. MEB'den yapılan açıklamada, "Zaman gazetesinde 'Eğitime Büyük Darbe', Samanyolu Haber Kanalı'nda 'Eğitimde Sıkı Yönetim Dönemi', başlıklı haberlerin içine, MEB'in mevzuat çalışmaları ile ilgili, kamuoyunu yanlış yönlendirecek yalan unsurların monte edildiği görülmekte. Sosyal medyada ise bu yalan haber unsurları ekseninde, "Eğitime Darbe Planı" başlığı ile sistematik bir kampanya yürütülmektedir" denildi. Açıklamada, eğitim sisteminin sorunlarına ilişkin çalışmaların demokratik hukuk devletinin gerekleri çerçevesinde yapıldığ belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Bakanlığımız, 2010-2014 Milli Eğitim Bakanlığı Stratejik Planı'nda da kamuoyuna açıklandığı üzere dershanelerin özel okullara dönüşmesini kolaylaştıracak bazı teşvikleri öngören bir yasa önerisi hazırlığı içindedir. Bu hazırlıklar esnasında en çok riayet edilen husus, başta dershane çalışanları, öğrenciler ve veliler olmak üzere hiç kimsenin mağdur edilmemesi, özel sektörün eğitim alanında daha etkin bir biçimde yer alması ve okul dışı alternatif programlar uygulayan kurumlara bağımlılığın ortadan kaldırılmasıdır. Haberde ileri sürüldüğü gibi dershanelere para cezası uygulamak, sıkıyönetim uygulamaları getirmek, yazı-reklam- broşür yayınlayan dershanelere maddi yaptırım getirmek gibi alenen yalan ve kamuoyunu kışkırtıcı ifadeler taslak metinde kesinlikle bulunmamakta." Açıklamada, yasal düzenlemenin TBMM'de olağan yasalaşma süreçlerinin dışına çıkılarak yapılacağı iddiasının da yalan olduğuna dikkat çekildi.

Safure CANTÜRK
SABAH