TJK denildiğinde kiminin akla at ve at yarışları geliyor. Peki, TJK sadece bundan mı ibaret, at yarışı düzenlemenin dışında neler yapılıyor? Bu sorunun yanıtı öylesine geniş bir çerçeveyi kaplıyor ki, içinde binlerce kişiye istihdam sağlamaktan, mülteci çocuklar için gerçekleştirilen faaliyetlere, kadına şiddete hayır diyen organizasyonlardan, kadınlara hipodromlarda istihdam yaratacak projelere ve ülkemizi temsil edecek jokeylerin yetiştirilmesinden, yurtdışında Türkiye'yi en iyi şekilde tanıtmayı amaçlayan faaliyetlere uzanan birçok konuyu barındırıyor.
TÜRKİYE JOKEY KULÜBÜ'NÜN EKONOMİYE KATKISI
2016 yılı içerisinde 724 yarış gününde toplam 5.386 adet koşu düzenleyen TJK bu yarışlar vesilesiyle direkt ve dolaylı olarak 200 bin kişiye istihdam sağlıyor. TJK Başkanı Yasin Kadri Ekinci bu rakamın küçük düzenlemelerle milyonları bulabileceği görüşünde ve bunu sağlamak adına çalışmalar gerçekleştiriyor. Sektör, her yıl daha da gelişerek devlete 1 milyar TL'nin üzerine katma değer sağlıyor. Türk atçılığı, Avrupa'da 5. dünyada 10. sırada yer alarak dünyada da prestijli ve saygın bir yer edindiğini kanıtlıyor.
2023 HEDEFLERİMİZ
Türkıye Jokey Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Kadri Ekinci, Kulübün 2023 hedeflerini şöyle açıklıyor;
■ 200.000 kişilik direkt ve dolaylı olan istihdamı 300.000 kişiye
■ 9 hipodromu 13 hipodroma
■ 6.000 koşan at sayısını 9.000 ata çıkarmayı hedeflemekteyiz.
Tüm TJK çalışanları olarak büyük bir sorumlulukla gece gündüz bu amacımıza ulaşmak için koşuyoruz.
TJK ÜLKEMİZİ YURTDIŞINDA DA TEMSİL EDİYOR VE TANITIYOR
TJK'nın faaliyetleri sadece ülkemizle sınırlı değil. 10 yılı aşkın süredir yurtdışında gerçekleşen bu koşularda Türk bayrağını dalgalandırma gururunu yaşatıyor. Bu yarışlar vesilesiyle ülkemizin tanıtımının da ne denli önemli olduğunun bilinciyle hareket ediyor. Gerçekleştirilen tüm yurtdışı organizasyonları, hem ev sahibi ülkeyle ticari ilişkilerin güçlenmesini sağlayacak bir vesile hem de kültürel zenginliğimizi gözler önüne serecek organizasyonlarla büyük bir hassasiyetle kurgulanıyor.
■ İsviçre
■ Şili
■ Fransa
■ G.Kore
■ İrlanda
■ Malezya
■ Fas
■ Arjantin
■ Makau
SOSYAL YAŞAM ALANLARI OLARAK HIPODROMLAR
Türkiye'de İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ ve Kocaeli olmak üzere toplam 9 hipodrom bulunuyor. Tüm bu hipodromların en büyük özelliği ise yarış pistleri ve atların bulunduğu alanların yanında, şehir merkezlerinde doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyen tüm halka açık mekanlar olarak konumlanması. TJK, hipodromlarında yer verdiği yürüyüş parkurları, piknik alanları ve çocuk parklarıyla kentleşmenin getirdiği doğal yaşam alanı ihtiyacını karşılamayı amaçlıyor. TJK, 2023'e kadar 4 şehirde daha hipodrom açmayı hedefliyor
HIPODROMLARDA BÜYÜKLERE ÜCRETSİZ AT'LI SPOR HİZMETİ...
TJK çocuklar kadar büyükleri de düşünüyor. Şu anda İstanbul ve Diyarbakır'da verilen hizmet yakında tüm hipodromlarda verilmeye başlanacak ve dileyen herkes ücretsiz olarak haftanın belli günlerinde uzman görevliler eşliğinde At'a binebilecekler.
TJK'NIN ÜCRETSİZ AT'LA TERAPİ MERKEZLERİ
TJK'nın hayata geçirdiği ve en çok önem verdiği sosyal sorumluluk projesi; At'la Terapi Merkezi. İstanbul Veliefendi, Diyarbakır, İzmir Şirinyer Hipodromları'nda faaliyet veren merkezlerde, özel seçilmiş eğitilmiş atlar ve alanında uzman bir kadroyla ata binmesi doktor raporuyla uygun görülen engelli çocuklara ücretsiz olarak alternatif tedavi hizmeti veriliyor. Atın yürüyüşündeki dinamik ve ritmik hareketler sayesinde engelli kişinin birçok kas ve sinirsel sistemlerinin uyarılmasını sağlayan At'la Terapi'de, atın tedaviye yönelik özel hareketleriyle engeli bulunan kişinin kas, tendon, deri ve eklemlerindeki sinir alıcılarına duyusal uyaranlar iletiliyor. Şimdiye kadar İstanbul, Diyarbakır ve İzmir'deki At'la Terapi Merkezleri'nde toplam 1.193 engelli çocuk 13.602 kez at binerek tedavisinde çok önemli gelişme kaydetti. TJK, 2017 yılında 12 Mayıs'ta Bursa Osmangazi başta olmak üzere 4 hipodromda daha At'la Terapi Merkezi açılışı yapmayı hedefliyor.
TJK At'la Terapi Merkezleri kayıt ve başvuru için:
İstanbul Veliefendi Hipodromu 0 (212) 414 67 53
Diyarbakır Hipodromu 0 (412) 254 30 29
İzmir Şirinyer Hipodromu 0 (232) 493 53 50
TÜRKIYE JOKEY KULÜBÜ KADIN SEYİS PROJESİ
TJK, kadın istihdamını arttırmak için "Kadın Seyis Projesi"ni Elazığ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İşkur işbirliği kapsamında hayata geçiriyor. Bu kapsamda; 8 yıllık eğitimini tamamlayan ve kadınların yararlanabildiği bu proje ile temel seyislik eğitimi verilen kadınlar lisanslı seyis olarak hipodromlarda, at sahiplerinin yanında, kamu yada özel haralarda çalışmaya başlayabiliyor.
KADINA ŞİDDETE SON DEMEK İÇİN 3 SENEDİR "ÖZGECAN ASLAN KOŞUSU" DÜZENLENİYOR
Acı bir şekilde kaybettiğimiz Özgecan Aslan'ın anısına TJK, 2015 yılından bu yana "Özgecan Aslan Koşusu" düzenliyor. Erkek egemen bir sektörde toplumun kanayan bu yarasını daha yüksek sesle dile getirerek farkındalık yaratmayı amaçlayan TJK, bu yıl Kadınlar Günü'nün de yer aldığı Mart'ın ilk haftasında Adana'da bu koşuyu gerçekleştirdi. Ek olarak bu sene ilk kez İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda Dünya Kadınlar Günü Koşusu da düzenlendi.
PONY CLUB ÇOCUKLARIMIZI AT'LA BULUŞTURUYOR...
At'lar dünyanın en özel varlıklarından biri olarak kabul ediliyor. TJK da bu duygunun farkındalığıyla çocukları küçük yaşlarda at'larla buluşturmayı ve onlara at sevgisi aşılamayı amaçlayan Pony Club projesine imza atıyor. Gezici bir tır olan Pony Club, 2014 yılından bu yana İstanbul Veliefendi Hipodromu'ndan hareket ederek birçok farklı şehirde çocukları at'larla buluşturuyor. Profesyonel bir ekiple çocukların at'a binmesini ve eğlenceli aktivitelerle keyifli vakit geçirmelerini sağlayan Pony Club, şimdiye kadar 3 yılda 45 bin çocukla buluştu. 2017 yılının Haziran ayında da Pony Club tekrar yola çıkıyor ve Türkiye'nin yaklaşık 30 farklı ilinde daha çocuklarla bir araya gelmeyi amaçlıyor.
ATA SPORUNA TÜRKİYE JOKEY KULÜBÜ'NDEN DESTEK
Ata sporlarımızın gelecek nesillere aktarılmasıyla ilgili faaliyetlerde bulunan Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından düzenlenen 2016 yılı Atlı Cirit Ligi, Türkiye Jokey Kulübü'nün desteğiyle 75. Yıl Ankara Hipodromu'nda gerçekleştirildi. Bu sene Türkiye Jokey Kulübü'nün de desteklediği ve katıldığı atlı cirit, rahvan ve atlı kızak gibi geleneksel atlı sporların düzenlendiği 4. Çıldır Kristal Göl Uluslararası Kış Şöleni'ni TJK TV'den canlı bağlantılarla ekranlara taşıyarak basın desteği verdi.
20 HAZİRAN BM DÜNYA MÜLTECİLER GÜNÜ'NDE MÜLTECİ ÇOCUKLAR VE AİLELERİ VELİEFENDİ'DE
Türkiye Jokey Kulübü, geçici koruma altındaki Suriyeli çocuklara sanat terapileriyle travma rehabilitasyonu sağlayan Maya Vakfı, UNHCR (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) ve International Medical Corps (Uluslararası Sağlık Çalışanları) işbirliğiyle Veliefendi Hipodromu'nda Mülteciler Günü için etkinlik düzenliyor. Evlerini ve doğdukları toprakları terk etmek zorunda kalan ve özellikle çocuk mültecilerin yeni duruma adapte olmasına katkı sağlamayı amaçlayan projeye destek veren TJK, 2016 yılından bu yana farklı aktvitelerin yer aldığı bu etkinliğe ev sahipliği yapıyor.