Mardin turizmine terör darbesi

Güneydoğu Anadolu'nun gözde turizm merkezlerinden Mardin'de son dönemde terör örgütü PKK'nın araç yakma, yol kesme, yola patlayıcı yerleştirme eylemleri, turizme büyük darbe vurdu.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :31 Ağustos 2015 , 00:00 Güncelleme Tarihi :31 Ağustos 2015 , 11:46
Mardin turizmine terör darbesi

İÇİNDEKİLER

Çözüm Süreci ile sağlanan huzur ortamında büyük canlanmanın yaşandığı Mardin'de terör örgütü PKK'nın son dönemdeki eylemleri turizme büyük darbe vurdu.

Çan seslerinin ezan seslerine karıştığı, hoşgörü ve kardeşliğin sembol kenti Mardin'de Çözüm Süreci'nde otellerde yüzde 100 doluluk yaşanırken, son dönemde PKK'nın yol kesme, araç yakma, yola patlayıcı yerleştirme eylemleri turizmde kayıplara neden oldu.

Sektörde kaybın yüzde 80'lere vardığı belirtilen kentte bazı otel inşaatları durduruldu, bazı projeler iptal aşamasına geldi, küçülmeye gidilen otellerde onlarca personelin işine son verildi.

Hedefleri sekteye uğrayan kentteki turizmciler, Çözüm Süreci'nin devamını istiyor.

"KAYIP YÜZDE 80'LERDE"
Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Azad Güngör, Türkiye'nin neresinde bir olay yaşansa bunun Mardin turizmine yansımasının olumsuz olduğunu ve rezervasyonların iptal edildiğini söyledi.

Türkiye'deki her 10 kişiden 7'sinin kente gelmek istediğini ifade eden Güngör, Mardin'in ciddi turizm potansiyeli olduğunu vurguladı.

"Şu an, turizm sektöründe yaşanan kayıp yüzde 80'lerde. Turizme yönelik projeler de ya askıya alındı ya iptal edildi. 2015, turizmde Mardin için kayıp yıl oldu, endişemiz 2016'yı da kaybetmemek" diyen Güngör, şunları kaydetti:

"Sezona yetiştirilmeye çalışılan 3 otelimizin yaşanan olaylar nedeniyle projeleri durduruldu. Devam eden yatırımlar kapsamında 6 otel var. Onların da bu olaylardan dolayı projeleri iptal aşamasında. Bu ortamda hiç kimse bu bölgede yatırım yapmayı düşünemez. Otel rezervasyonlarımız iptal ediliyor. Oteller küçülmeye gitti. İşletmeler, maliyeti düşürmek için istihdamda küçülmeye gidiyor. Son dönemde 120 kişi işten çıkarıldı."

Güngör, eylül, ekim ve kasım döneminin de turizmde kaybedildiğine işaret ederek, bu ay turizmde bir kıpırdamanın yaşanmaması halinde işten çıkarmaların artabileceğini dile getirdi.

Çatışmalı ortamda turizmden bahsedilmeyeceğini vurgulayan Güngör, taleplerinin PKK'nın şartsız, koşulsuz silah bırakması olduğunu aktardı.

Bölgenin turizm ve sanayide kalkınabilmesi için PKK'ya silah bırakma çağrısında bulunan Güngör, şöyle konuştu:

"PKK'ya çağrımız silahların tek taraflı susmasıdır. Çözüm Süreci'nin devam etmesini, barışla nihayete kavuşmasını istiyoruz. Sorunların çözümü demokratik ortamlarda, barışçıl yollardan aranmalıdır. Bölgenin kalkınması için çatışmaya son verilmelidir."

"TERÖR TURİZMİ VURDU"
Turizm ve seyahat acentesi sahibi İsmail Sincar da bölgedeki terör saldırılarından son derece olumsuz etkilendiklerini söyledi.

"Terör olayları turizmi vurdu. Olaylar sadece turizmi değil, tüm esnafı vurdu" diyen Sincar, müşteri olmadığı için bilgisayar başında oyun oynayarak vakit geçirdiklerini belirtti.

Sincar, tek temennilerinin bölgenin tekrar huzura kavuşması olduğuna dikkati çekerek, "Bu olaylardan bölgede yaşayan vatandaşlar olarak artık bıktık. İnsanların artık bu bölgede huzurla yaşamasını istiyoruz. İnsanların huzurla yaşamasını, işiyle, ekmeğiyle ilgilenmesini istiyoruz" diye konuştu.

"HERKES DEVLETE GÜVENMELİDİR"
Sincar, can güvenliği olmadığı için bölgede tur da düzenleyemediklerini anlattı.

Sincar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gidiş biletlerine talep yoğun. Uçaklarımız dolu ancak kente gelişlerde uçak boş çünkü giden gelmiyor artık. Yaz dönemindeyiz. Mardin'in bu dönem cıvıl cıvıl olması gerekirken, kış döneminde görmediğimiz durgunluğu görüyoruz. Sezon için tüm hazırlıklar boşa gitti. Yatırımlar elde kaldı. Böyle giderse kepenk kapatmak zorunda kalacağız."

Sincar, HDP'nin seçimde aldığı oy oranına dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"HDP, belirli bir oy oranıyla Meclis'e gitti. Meclis'te siyaset yapacaklarsa PKK'nın dağda ne işi var? Eğer PKK dağda olacaksa o halde 80 milletvekili istifa etsin. Tek isteğimiz, dağdakilerin silah bırakmasıdır. Silahla çözüm olmadığı 40 yıldır anlaşıldı. Herkes devlete güvenmelidir. Bizim güvenliğimizi sağlayan devlettir. Devletimiz güvenliğimizi sağlayamazsa, sadece biz turizmciler değil, tüm esnaf ekmek yiyemez. Biz de kaçmak zorunda kalacağız. Bizim de can güvenliğimiz yok."

Kentte faaliyet gösteren bir firmanın yönetim kurulu başkanı Tacettin Yertüm de turizmde canlanmanın sağlanması için çalıştıklarını ifade ederek, bu sayede bölgeye ilişkin ön yargıların aşıldığını anlattı.

Son olayların herkesi derinden etkilediğine işaret eden Yertüm, "Bölgede yaşanan olaylar herkesi etkiledi. Bu da ister istemez müşteriye yansıyor" dedi.

"UMUDUMUZ ÇÖZÜMDEN YANA"
Esnaf Muhammed Ali de her sabah iş yerlerini açtıklarını ancak gün boyu oturduklarını, son olayların esnafı bitirme noktasına getirdiğini vurguladı.

Terör olaylarının turizmi son derece olumsuz etkilediğini belirten Ali, olayların son bulmasını beklediklerini söyledi.

Esnaf Metin Ezilmez de Mardin'i turizmde tercih edilir hale getirmek için onlarca yıl uğraş verdiklerini, tam çabaların meyvesini alacakken, bölgenin yeniden eski çatışmalı ortama döndürülmek istendiğini aktardı.

Ezilmez, Mardin'de turist göremez hale geldiklerini dile getirerek, şunları ifade etti:

"Esnafın durumu vahim. İşlerimizde yüzde 80 düşüş oldu. Umudumuz çözümden yana. İnşallah olaylar son bulur. Buzdolabında bekleyen Çözüm Süreci'nin tekrar gündeme gelmesini istiyoruz. Bölgede barış dolu günlere geri dönmeyi bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, buzdolabına atılmış olan Çözüm Süreci'nin tekrar çıkarılıp gündeme getirilmesini bekliyoruz."