Bazı durumlarda zihnimiz tarafından bastırılmış, hafızamız tarafından geri getirilmekte zorlanan sahnelerin bedenimiz tarafından hatırlandığını belirten Dr. Mehmet Yavuz, bedenimizin verdiği tepkileri dikkatlice izlemenin yaşadığımız travma ve sonrası hakkında oldukça önemli bilgiler verdiğini söylüyor.
Travma sırasında farkında olduğumuz ya da olmadığımız birçok şeyin, bilinçaltına kaydedildiğini anlatan Dr. Yavuz, "Ayrıca yaşanılan travmalar bir yandan sosyal hafızaya kayıtlandığı için aynı zamanda iç organlarımızın çalışma şeklini de etkiler. Örneğin önemli bir randevu öncesinde mide ve bağırsak fonksiyonları bozulabilir, çarpıntı yaşanabilir, kan basıncında iniş çıkışlar olabilir" dedi. Kişinin travmayı unutmuş bile olsa beden bozukluklarının devam ettiğini vurgulayan Dr. Yavuz, "Bu durum bazen bir ömür boyu sürebilir" diye konuştu.
PANİK ATAK HASTALIĞINI TETİKLER
Kişi yaşadığı travmayı çoktan unutmuştur ama bu olay bir kere sosyal hafızaya kayıtlanmıştır. Bu kirli anılar buradan da hiç beklenmedik zamanlarda bedensel dille hatırlanıp ortaya çıkar.
Böylece kişi kalp krizi ya da felç geçirdiğini düşünür. Böylece panik atak denilen olay gelişir. Kişinin mutlu anında bile, birden sosyal hafıza harekete geç er ve kişiye aynı tepkiyi yaşatır.