AİLESEL ETKEN
Memorial Ataşehir Hastanesi Medikal Onkoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Betül Öztürk, hastaların yüzde 70'inde hiçbir risk faktörü olmasa da, ailesel ve çevresel faktörlerin meme kanseri üzerinde etkili olduğunu söyledi. Aktif adet dönemi 40 yıl veya daha fazla süren kadınlarda riskin, aynı dönemi 30 yıl veya daha az olanlara göre 2 kat fazla olduğunu Uz. Dr. Betül Öztürk, "Özellikle bale gibi, küçük yaşlarda başlanan ve devam ettirilen fiziksel aktiviteler, adet görmeye başlama yaşını ortalama 3 yıl geciktirmektedir. Adetin bir yıl gecikmesi, kanser riskini yüzde 20 azaltmaktadır" dedi.
KÜÇÜK MEME!
Uz. Dr. Betül Öztürk, baleye aktif olarak devam eden kızların bu süreçte meme gelişimlerinin diğer yaşıtlarına oranla geciktiğini belirterek, şöyle konuyştu: "Araştırma sonuçlarına göre, küçük meme, kanser riskini azaltmakta ya da kanserin daha kolay teşhis edilmesini sağlamaktadır."
EGZERSİZ YAP KURTUL
Egzersizin 40 yaşın altındaki kadınlarda meme kanseri riskini azalttığını da vurgulayan Uz. Dr. Betül Öztürk, şöyle konuştu: "Ayrıca 45 yaşından önce menopoza giren kadınlarda risk, 55 yaşından sonra girenlerin yarısı kadardır. Menopozun ortalama 1 yıl gecikmesi, kanser riskini yüzde 3 oranında artırmaktadır."