EGE OTLARI: Karahindiba, kuzukulağı, radıka, rezene, çibes biberiye, kekik, börülce ve daha bir çok Ege otu İkaria diyetinin iskeletini oluşturuyor. Sofrada bu otlardan üç dört çeşit olmadan yemeğe oturulmuyor. Bu otların börekleri de yapılıyor.
LİMONATA: Adanın resmi içeceği herkesi evlerinde yaptığı limonata. Şekersiz üretilen ve içine ada otlarından katılan bu içecek dillere destan.
ZEYTİNYAĞI: Ege sofrasının vazgeçilmezi. Her yemekte olduğu gibi her sofrada sos olarak da mevcut. Ve tabi ki çeşit çeşit zeytin yine olmazsa olmaz...
KEÇİ: Ada halkı kırmızı et pek tüketmiyor. Yedikleri tek et keçi eti. Keçileri ise daha çok süt ve peynir için kullanıyorlar.
BAL: Adada sadece ve sadece İkaria içinde elde edilen özel çiçek balı kullanılıyor.
BAKLAGİLLER: Fasulye en çok tüketilen bakliyat. Genelde baklagillerin yemekleri yerine zeytinyağlı mezeleri yapılıyor.
BALIK: Diyetlerde haftada en az iki önerilen balık, İkarialıların sofrasında her gün bulunuyor.
TURUNÇGİLLER: Portakal, mandalina gibi meyveler sürekli yeniyor.
İKARİA'NIN 3 ÖĞÜNÜ
KAHVALTI: Çay, keçi peyniri, ada balı, zeytin ve zeytinyağı, ot salataları, tam tahıl ekmeği.
ÖĞLE YEMEĞİ: Bakliyat, sebze yemeği, tahıl ekmeği
AKŞAM YEMEĞİ: Balık, ot salataları, limonata
ÖĞÜN ARALARI: Öğün araları: Tepelik arazide uzun yürüyüşler ve bol bol öğlen uykusu