Yorgunluk, bitkinlik, günlük hayatımızdaki en sık şikayetlerimizden birisidir. Yorgunluk şikayeti tüm hastalıklara eşlik edebilir. Hem sık rastlanan günlük şikayettir, hem de birçok önemli hastalığın belirtisidir. Ve maalesef bu nedenle birçok hastalığa TANI KONMASI GECİKEBİLİR. Meslek gereği gece gündüz düzeni karışıyorsa yorgunluk daha sık karşımıza çıkabilir. Çünkü bedenin çalışma düzeni gecegündüze göre ayarlanmıştır. En az 40 çeşit hastalığın ilk şikayeti yorgunluk olabilir. Samanlıkta iğne aramayalım. Hemen iç hastalıkları uzmanına git.
Nişanlımda baş ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısı var. Ayın 20-30'u arası ağrıları sıklaşıyor. Özellikle de sol kolunda. Çok ağrı kesici içiyor. Sakıncası var mı? Ne yapmalıyız?
Nişanlın erkek mi bayan mı tarif etmemişsin. Adet dönemlerinde migren gibi hastalıklar tetiklenir. Bu tip şikayetler yapar. Şikayet esnasında tansiyonunu ve kan şekerini ölç. Ayrıca reflü, gastrit, ülser varsa, kullandığı ağrı kesiciler ağrı yapar. Sonunda da mide kanar. Uzun süreli yüksek doz ağrı kesiciler böbreklere de zarar verir. Bazı hastalıklar nöroloji, bazıları da kulak burun boğaz hastalığı olabilir. İç hastalıkları uzmanı takipte neler gerektiğini anlatacak.
Böbreğimde taş var. Ne yapayım?
Böbrek taşı uzun süren hastalıktır. Taşın ne taşı olduğunu öğrenmen gerekli. Üre, kreatinin, potasyum, ürik asit, tam idrar tahlili testlerini belli sürelerde kontrol ettir. Aynı doktor tarafından takip edilmen şart. Her doktor başka bir usül demek. Böbrek taşının tipi belli olunca bildir. Gıdalarla ilgili tavsiyelerim olacak.
Ellerimde egzama çıkıyor. Ne yapmalıyım?
Derinin çeşitli iç ve dış etkenlere karşı bir tür mikropsuz iltihabıdır. Deride minik, su dolu kabarcıklar oluştuğu için bu ad verilmiştir. Egzama da asıl tedavi hastalığın sebeplerinden uzaklaşmaktır. Egzamanın tedavisi dönemine göre değişir. Sulantılı dönemde kurutucu boyalar ve ıslak pansuman yapılır. Uzun vade de kremler, merhemler kullanılır. Kuruluk için nemlendiriciler kullan. Kaşıntı için kaşıntı giderici haplar alınabilir. Şiddetli olgularda haftada birkaç gün güneş ışını tedavisi (UVB, PUVA) uygulanabilir. Stres, kaygı, evham bitmezse egzama da bitmez.
Göz tembelliğim var. Ne yapsam iyi gelir? Nelere dikkat etmeliyim?
Göz tembelliği gözün sinirini bozan herhangi bir hastalık olmamasına rağmen görmesini arttıramamasıdır. Yani gözün öndeki kırıcı ortamlarından görüntü bir şekilde sinir tabakasına bulanık ulaşır ya da ulaşmaz. Göz tembelliğine sebep olan durumların bir an önce ortadan kaldırılması ve görme sinirinin uyarılmaya başlanması gerekir. Göz tembelliğinin tedavisine ne kadar erken başlanırsa sonuç o denli başarılı olacaktır. En başarılı sonuçlar 6 yaşına kadar alınmaktadır. Sağlam göz kapatılarak beyne bulanık gören gözün de gördüğü sinyali verilir. Kademeli olarak gözdeki görme yeteneğinin düzeltilmesi hedeflenir. Daha sonra gözlük verilerek iki gözün de sağlıklı olarak kullanılması sağlanır. Göz tembelliğinin tedavisinde ameliyat önerilmez. Gözün iyi görür deyip verilen vitaminlerin direk faydası olmaz. Göz doktorunun dediklerini dinle yeter.