İştahı kapatın

Diyet yaparken aç kalmak herkesin sorunu. Ama bazı besinler sizi fazlasıyla tok tutar. Salata, tahıl ve meyveler iştah kapatmak için birebir gıdalardır

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :16 Mayıs 2013
İştahı kapatın

İÇİNDEKİLER

İştah azaltıcı etkisi olduğu kanıtlanan 40 özel besini diyet yaparken deneyebilirsiniz. Bu besinlerin vücut üzerindeki etkileri, içeriklerindeki bazı maddeler ve görevleri şöyle sıralanıyor:

KARBONHiDRATLAR:
Kepek, buğday gibi tahıl ürünlerinde, sebze ve meyvelerde bulunur. İçeriğindeki lifler, sindirim sistemini harekete geçirir. Özellikle kompleks karbonhidratlar insanı tok tutarak açlık hissini engeller.

KROM:
Bu oligoelement, vücuttaki insulin dengesini korur. Bu denge kan şekerinin düşmemesi veya azalmaması açısından çok önemlidir. Kan şekerinin düşmesi açlığa yol açar. Krom ihtiyacınızı karşılamak için fındık, ceviz, brokoli ve tahıl ürünleri yiyebilirsiniz.

ALBÜMiN:
Bir tür taşıyıcı proteindir. Can sıkıntısını giderir ve iştahı kapatır. Bu protein, triptofan oluşturarak beyine taşır ve serotonin üretimini artırır. Bezelye, fıstık ve fasulyede bulunur.

FRUKTOZ:
Meyvelerden elde edilen doğal şekerdir. Kan şekeri dengesini kesinlikle etkilemez. Ayrıca yemek sonrası tatlı ihtiyacı duymanızı engeller. Çilek ve bal, fruktozun ana kaynağıdır.

iYOT:
Tiroit hormonlarının yapımı için gereklidir. Açlığın gelişmesini engeller. Balık, iyotlu tuz ve soğan, iyot açısından oldukça zengindir.

TRiPTOFAN:
Proteinlerin büyük bir bölümünde bulunan bir çeşit aminoasittir. Triptofan, vücutta serotoninin oluşmasında ve hücrelere taşınmasında önemli bir görev alır. Serotonin ise iştahı azaltır. Özellikle muz, avokado, yulaf ve peynirde bulunur.

PRATiK ÖNERiLER
* Karnabaharı ve brokoliyi hafifçe haşlayıp yoğurtla tatlandırın.
* Salatalığı iyice yıkayın ve kabuklarıyla birlikte ince dilimler halinde kesip üzerine bol bol dereotu serpin.
* Tatlı olarak 250 gram mor eriği tarçınla haşlayın.
* Albümin iştahı kapatır. Bir porsiyon yeşil fasulyeyi 20 dakika suda haşlayıp sirke, karabiber ve biraz tuzla tatlandırın.
* 200 gr. ananası incecik doğrayın ve süzgeçten geçirin. İçine 100 gr. kefir ve taze nane ekleyin.
* Kendinize yeşil salata, uskumru veya ton balığı, kivi ve portakaldan oluşan bir ziyafet hazırlayın.
* Öğünler arasında acıktığınızda kuru erik yiyin.
* Haftada iki yumurta yiyin. Neşenizin yerine gelmesini sağlar.
* Enerjisiz kalmak için 1 demet maydanozu blenderden geçirip sebze suyla karıştırın. Bir-iki damla acı biber sosu ekleyin.
* Kırmızı elmayı ince dilimler halinde kesip 1 çay kaşığı kıyılmış ceviz ve yonca balıyla karıştırın.
* Yağsız kaşarı ince ince dilimleyin ve siyah zeytin ile süsleyin. Üzerine 1 yemek kaşığı sirke dökün.
* Karaciğerlerinizi çalıştırmak için 10 adet enginar kökünü, içine 1 doğranmış soğan, karabiber tanesi ve yarım limon katılmış suda haşlayın. 1 çay kaşığı bal, iki sap kekik ve biraz limon suyunu kaynatıp, içinde enginar köklerini pişirin.
* Bolca böğürtlen yiyin. Böğürtlen sizi hem neşelendirir, hem de tok tutar. Kan şekerinizi yükseltmez.
* Kahvaltıda armut yiyin. Armutu rendeleyin ve yulafa katın. Bu karışıma biraz da yoğurt ekleyin.
* Günü canlı geçirmek için kendinize kuru meyveli yulaf ezmesi hazırlayın.
* Portakal ve 50gr. ıspanak yaprağından oluşan bir salata hazırlayın. Salatayı 50gr. yağsız yoğurt, bir tutam tuz ve karabiberden oluşan bir sosla tatlandırın.
* Meyve suyunun içine katacağınız soda, magnezyum ihtiyacınızı karşılar ve açlığı giderir.
* Bezelyenin içeriğinde de bulunan albumin, iştahınızı kapatır. Sık sık bezelye çorbası için.

YARIN: EMZİKLİK DÖNEMİ

TAYLAN KÜMELİ