2-3 KAŞIK YABAN MERSİNİ
Her gün 5 porsiyon sebze-meyve tüketin. Güçlü bir hafıza için porsiyonlardan biri mutlaka orman meyvesi, özellikle de yaban mersini olsun. Yaban mersini, bol miktarda içerdiği 'polifenol' sayesinde beyin hücrelerine saldıran serbest radikallerle savaşabiliyor. Günde 2-3 tepeleme yemek kaşığı, yani yaklaşık 30 gram yaban mersini tüketmeniz yeterli gelecektir.
HAFTADA 2 PORSİYON BALIK
Araştırmalar, Omega 3 yağ asitlerinden zengin beslenmenin Alzeimer riskini azalttığı ortaya koyuyor. Unutkanlığı önlemek için haftada 2 gün balık yemeniz şart. Eğer balık tüketemiyorsanız doktorunuzun tavsiyesi ile günde 1 gram Omega 3 takviyesi almanızda fayda var.
GÜNDE 3 ADET CEVİZ YİYİN
Güçlü bir hafızaya sahip olmak için günde 3 adet ceviz tüketmek, yaşlılık dönemine yapacağınız en büyük yatırımlardan biri olacak.
3 KEZ KIRMIZI ET
Yetersiz beslenmede özellikle B 12 vitamini eksikliği ortaya çıkıyor. Haftada 3 kez kırmızı et, günlük süt, yoğurt peynir ve yumurta tüketimi vücuda yeterli B12 vitamini alınmasını sağlıyor.
1 KASE TAHIL
E vitamini beyin sağlığı açısından önemli. Bu vitamin tahıllarda bolca yer alıyor. Bulgur, esmer pirinç, buğday, çavdar, yulaf gibi besinleri sofradan eksik etmeyin.
* Güçlü hafıza için antioksidan önemli. Elma, böğürtlen, kiraz, kırmızı erik, ahududu, çilek en iyi antioksidan kaynaklarını oluşturuyor. Bunların yanı sıra; kayısı, kırmızı ya da yeşil üzüm, portakal, kırmızı greyfurt, şeftali, armut ve mandalina da çok güçlü antioksidanlardan. Muz, kivi, mango ve nektari de bol antioksidan içeriyor.
* Bitter çikolata ve çay da beyni genç tutan besinlerden. Ancak kalorileri yüksek olduğu için sınırlı miktarda tüketmeyi unutmayın.