Yanma ve ağrı ile birlikte seyreden ülser, genellikle öğün aralarında kendini gösteriyor. Ülserin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen
Prof. Dr. Ziya Mocan, kansere çevirme riskinin bulunduğunu vurguluyor. "Ülser, gece hastayı uykudan uyandırabilir
(daha çok duedenal ülserde). Yemek yemekle ve antiasit dediğimiz mide asidini nötürleyen çiğneme tableti ve
pastillerle birkaç dakika ile birkaç saat arasında ağrı hafifler" diyen Prof. Dr. Mocan, mutlak suretle mide ülserinin takip edilmesi gerektiğini belirtiyor. Mide kanserinden korunmada çileğin etkili olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mocan, şu önerilerde bulunuyor:
C vitamini yönünden zengin yiyecekler, (turunçgiller, yeşil sebzeler, domates, çilek, kuşburnu maydanoz karalahana, şalgam yaprağı asma yaprağı yeşil sivribiber, karnabahar) mide kanserine karşı korur. Sağlıklı mide için tütsülenmiş yiyeceklerden ve turşulardan uzak durmak gerekir.
Armut, elma, muz, incir, barbunya, kırmızı ve yeşil mercimek, badem, yer fıstığı, ceviz kestane, kepek ekmeği, tam mısır unu gibi lifli besinler tüketmeye özen gösterin. Sarımsak, tahıllar, lahana, bürüksel lahanası, brokolide bulunan fenolik asitler kanserojen maddelerin etkisini azaltır ve korumaya yardımcı olur.
Salam, sucuk ve pastırmalardan uzak durmak gerekir. Beklemiş ya da iyi saklanamamış hazır gıdalar da mide sağlığı açısından risk oluşturur.
"Günde 2 bardak yeşil çay için" diyen
Prof. Dr. Ziya Mocan, "Çilekte, kirazda ve yeşil çayda bulunan maddeler, gastrointestinal kanserlere karşı etkilidir" dedi.
BULANTI YAPABİLİR
Sonbahar ve ilkbaharda mide ülseri ağrılarının sıklığının arttığını belirten Prof. Dr. Mocan, belirtileri şöyle sıraladı:
"Bulantı ve kusma, kilo kaybı, şişkinlik ve geğirme, daha az sayıdaki hastada ise perforasyon görülebilir."