Sarı şifa

İbni Sina'nın bitkisi olarak da bilinen karahindibanın güzel sarı çiçekleri her derde deva oluyor. Kalp-damar sorunlarından nefes darlığına kadar birçok hastalığa adeta ilaç gibi etki ediyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :02 Mart 2014
Sarı şifa
Baharın yetiştirdiği şifalı bitkilerden karahindiba vücutta çiçek açtırıyor! Diğer adı aslandişi olan bitkinin potasyum, betakaroten, A ve C vitaminleri yönünden zengin olduğunu söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, "Karahindiba ünlü tıpçı ve bilimadamı İbni Sina'nın bitkisi olarak da bilinir. Avrupa'da kavrulmuş köklerinden kahve yapılır. İçeriği ile birçok hastalığa iyi gelir" dedi. Prof. Dr. Ziya Mocan karahindibanın faydalarını söyle sıraladı:

HÜCRELERİ YENİLER
Doğal bir detokstur. Hücreleri yeniler, kırışıklıkların oluşumunu engeller ve toksinlerin atılmasını hızlandırır. Yaprakları sindirimi uyararak bağırsak faaliyetlerini artırır. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. İdrar söktürür, sarılık ve gut hastalığında faydalıdır. Uykusuzluğa iyi gelir. Karaciğer şişkinliğini indirir. Böbrek ve safra taşlarını düşürmeye yardımcı olur. Egzama ve akne tedavisinde cildi arındırıcı etkileri nedeni ile tercih edilmektedir. Yüksek kolesterol ve damar sertliğini engeller. Nefes darlığı, kalp ve göğüs hastalıklarında faydası görülmektedir.

SALATA OLARAK YENİLEBİLİYOR
Karahindibanın yaprakları taze olarak salatalara konulabilir. Bunun yanı sıra 3 taze yaprağını bir demlikte kaynatıp içebilir, limon ile tatlandırabilirsiniz.

ÇAYI NASIL YAPILIR?
1 litre suyun içine 1 bardak taze çiçeği ve yaprakları eklenerek 5 dakika boyunca kaynatılır. İçilecek sıcaklığa geldiğinde içine limon suyu eklenir.

DOKTORA DANIŞIN
Diyabet ve tansiyon gibi düzenli ilaç kullananların karahindibayı tüketirken doktora danışmaları gerekir. İştah açıcı özelliği nedeniyle diyet döneminde olanlar da bu şifalı bitkiyi dikkatli kullanmalı.