Böbrek taşına limon sıkın

Dayanılmaz ağrılarla ortaya çıkan böbrek taşlarına karşı savaşta doğru beslenmek oldukça önemli. Limon suyu koruyucu etki gösterirken, elma suyu hastalığı tetikliyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :13 Ocak 2015
Böbrek taşına limon sıkın

İÇİNDEKİLER

Can yakan ağrılara neden olan böbrek taşları, yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Kalsiyum oksalat, veya ürik asit gibi maddeler idrar içerisinde normalde beklenenden daha yüksek yoğunlukta bulunursa böbrek taşı oluşur diyen Emsey Hospital'dan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Sarp Korcan Keskin, "Bu maddeler kristaller halinde böbrekte çökelebilir ve zaman içerisinde büyüyerek böbrek taşını meydana getirir" diyor.

DİKKAT EDİN!
Taş oluşumunda beslenme alışkanlıklarının rolü büyüktür. Beslenme düzenine dikkat ederek taş oluşumunu büyük ölçüde önlemek mümkündür diyen Op. Dr. Keskin böbrek taşları ile ilgili şu önerilerde bulunuyor...

* Kola, gazoz gibi asitli içecekleri tüketmeyin.

*
Çay, kahve tüketimini azaltın.

* Greyfurt ve elma suyunun taş hastalığı riskini arttırabilir. Öte yandan saf limon suyu koruyucudur.

SÜTÜ SINIRLANDIRIN
* Süt ve süt ürünlerinin hiç tüketilmemesi taş oluşum riskini artırır. Kalsiyumdan yoksun diyetler uygulanmamalıdır. Süt, yoğurt,peynir gibi besinler makul ölçülerde tüketilmelidir. t Bol lifli besinleri tercih edin.

*
Yüksek oksalat içeren pancar, soya, kara çay, çikolata, kakao, kuru incir, karabiber, fındık, maydanoz, haşhaştohumu, ıspanak, çilek, böğürtleni aşırı ölçüde tüketmeyin.

* Böbrek taşı olanlar sardalya, sakatat, kuru bakliyat, mantar, ıspanak, kuşkonmaz, karnıbahar ve et tüketimini kısıtlamalıdır.

*
Tuz kullanımını azaltın. t Bol bol hareket edip vücudu incitmeyecek şekilde egzersiz yapın.

*
Mümkün olduğunca stresten uzak bir hayat yaşayın.

NELER BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNA YOL AÇAR?
* İdrar yolu enfeksiyonu t Böbrekteki yapısal bozukluklar
* Böbrek hastalığı olanlar (renal tübüler asidoz, kistik böbrek hastalığı...)
* Beslenme alışkanlıkları
* Yetersiz sıvı alımı
* Sıcak iklim kuşağında yaşamak
* Hiperkalsiüri, sistinüri, hiperokzalüri, hiperürikozüri
* Bazı ilaçlar (asetazolamide, anti viral ilaçlar....)
* Bazı bağırsak hastalıkları (inflamatuar bağırsak hastalığı...)
* Genetik faktörler
*Geçirilmiş bağırsak ameliyatları

BÖBREK TAŞI OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?
Taş hastalığında görülen ağrı en sık rastlanan belirtidir. İdrarda kanama, bulantı, kusma, idrar yaparken acı-yanma ve idrar sıkışıklığı hissi de hastalarda görülmektedir. İlginç olarak belirti vermeyen böbrek taşlarına da rastlanılmaktadır. Bu taşlar ancak kontrol sırasında tesadüfen saptanmaktadır.