DİKKAT EDİN!
Taş oluşumunda beslenme alışkanlıklarının rolü büyüktür. Beslenme düzenine dikkat ederek taş oluşumunu büyük ölçüde önlemek mümkündür diyen Op. Dr. Keskin böbrek taşları ile ilgili şu önerilerde bulunuyor...
* Kola, gazoz gibi asitli içecekleri tüketmeyin.
* Çay, kahve tüketimini azaltın.
* Greyfurt ve elma suyunun taş hastalığı riskini arttırabilir. Öte yandan saf limon suyu koruyucudur.
SÜTÜ SINIRLANDIRIN
* Süt ve süt ürünlerinin hiç tüketilmemesi taş oluşum riskini artırır. Kalsiyumdan yoksun diyetler uygulanmamalıdır. Süt, yoğurt,peynir gibi besinler makul ölçülerde tüketilmelidir. t Bol lifli besinleri tercih edin.
* Yüksek oksalat içeren pancar, soya, kara çay, çikolata, kakao, kuru incir, karabiber, fındık, maydanoz, haşhaştohumu, ıspanak, çilek, böğürtleni aşırı ölçüde tüketmeyin.
* Böbrek taşı olanlar sardalya, sakatat, kuru bakliyat, mantar, ıspanak, kuşkonmaz, karnıbahar ve et tüketimini kısıtlamalıdır.
* Tuz kullanımını azaltın. t Bol bol hareket edip vücudu incitmeyecek şekilde egzersiz yapın.
* Mümkün olduğunca stresten uzak bir hayat yaşayın.
NELER BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNA YOL AÇAR?
* İdrar yolu enfeksiyonu t Böbrekteki yapısal bozukluklar
* Böbrek hastalığı olanlar (renal tübüler asidoz, kistik böbrek hastalığı...)
* Beslenme alışkanlıkları
* Yetersiz sıvı alımı
* Sıcak iklim kuşağında yaşamak
* Hiperkalsiüri, sistinüri, hiperokzalüri, hiperürikozüri
* Bazı ilaçlar (asetazolamide, anti viral ilaçlar....)
* Bazı bağırsak hastalıkları (inflamatuar bağırsak hastalığı...)
* Genetik faktörler
*Geçirilmiş bağırsak ameliyatları
BÖBREK TAŞI OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?
Taş hastalığında görülen ağrı en sık rastlanan belirtidir. İdrarda kanama, bulantı, kusma, idrar yaparken acı-yanma ve idrar sıkışıklığı hissi de hastalarda görülmektedir. İlginç olarak belirti vermeyen böbrek taşlarına da rastlanılmaktadır. Bu taşlar ancak kontrol sırasında tesadüfen saptanmaktadır.