Mide Krampları:
2009 yılında Toxicology dergisinde sonuçları yayınlanan bir araştırmaya göre kırmızı soğan suyu, gıda zehirlenmesine ve strese bağlı mide kramplarını rahatlatıyor.
Katarakt:
Laboratuvar çalışmaları soğan suyu içmenin ve düzenli olarak soğan yemenin bazı katarakt türlerinin oluşma riskini önemli oranda azalttığını ortaya koymaktadır.
Kanser:
Sonuçları 2011 yılında Gastroenterology'de yayınlanan bir çalışmaya göre düzenli olarak kırmızı soğan tüketmek mide kanseri riskini düşürüyor. Çünkü soğan sülfür içeriyor. Bitkisel kaynaklardan alınan sülfür ise yapılan bu alanda yapılan çalışmalara göre hücre yapısının korunmasına yardımcı oluyor ve hücrenin yapısının bozularak kanserli hücreye dönüşmesini önlüyor.
Alerjiler:
Soğan suyunda bulunan quercetin adlı bileşen alerji ataklarını önlüyor. Bir flavonol olan quercetin alerji ataklarını tetikleyen histamini baskılıyor.
Antiseptik:
Soğan, sarımsak gibi doğal bir antiseptiktir ve enfeksiyonlarla mücadelede vücuda yardımcı olur. İdrar yolu enfeksiyonu, midede görülen bakteriler, sistit gibi enfeksiyonel hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Tansiyon:
Soğanda bulunan quercetin adlı bileşenin tansiyonu düşürdüğü ve hipertansiyon hastalarında tansiyon kontrolüne yardımcı olur.
Kolesterol:
Tufts Üniversitesi'nden Dr. Victor Gurewich'e göre her gün düzenli olarak çiğ soğan yemek iyi kolesterolü yüzde 30 oranında yükseltiyor. Özellikle yüksek kolesterollü, yağlı et yanında soğan yiyerek kötü kolesterolün olumsuz etkilerine karşı damarlarınızı koruyabilirsiniz.
Diyabet:
Besin lifi bakımından zengin olan soğan kan şekeri dalgalanmalarını önler. Soğan, hem tip 1 hem de tip 2 diyabet hastalarında glikoz seviyelerinin düşürülmesine yardımcı bir sebzedir.
İdrar Söktürücü:
Güçlü bir idrar söktürücüdür ve kanın temizlenmesine yardımcı olur.
Öksürük:
Bronşit ve astım tedavisinde kullanılan soğan suyu aynı zamanda kuru öksürüğe de iyi gelir.
Sinek Isırıkları:
Sinek veya böcek ısırığının bulunduğu bölgeye 1 adet soğan kesip sürerseniz ya da parmak ucuyla soğan suyu uygularsanız kaşıntıyı kısa sürede alır. Aynı zamanda hafif yanıkların ve küçük kesiklerin daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı
Soğan suyunun yan etkileri...
Soğan doğal olarak fruktoz içerir. Bazı kişilerde mide fruktoz sindirimi sırasında zorlandığı için soğan gaza neden olabilir ve bu gaz vücuttan atılamadığında mide ağrılarına yol açabilir. Bunun yanı sıra reflü hastaları soğan suyu içerken veya çiğ soğan yerken dikkatli olmalıdır. Çünkü soğan reflü belirtilerini şiddetlendirebilir. Soğanın kan şekerini düşüren etkisi, kan şekeri düzeyini kontrol altında tutmak için düzenli olarak ilaç kullanan diyabet hastalarında ilaçların etkisini istenmeyen boyutlarda artırabilir. Diyabet hastası iseniz mutlaka içmeden önce doktorunuza danışın.
Hangi soğan daha faydalı?
Tüm soğan türleri belirli oranlarda antioksidan içeriyor. Ancak kırmızı soğanın ve beyaz soğana göre daha güçlü bir antioksidan olduğu belirtiliyor. Soğanın köke yakın bölümü kanserden korunma sağlayan bileşenler bakımından en zengin bölgesi.