Projenin sorumlusu Prof. Dr. Murat Özcan, "Mikrodalga Meme Tomografisi" ile tümörün gerçek büyüklüğünün, şekli, yeri ve habis olup olmadığının tespit edilebileceğini bildirdi.
Hastalar üzerinde yapılan çalışmaların ilk sonuçlarına göre, cihazla elde edilen görüntülerin, hastadan çıkarılan tümörlerin büyüklük ve özeliğiyle bire bir örtüştüğü saptandı.
"HER YAŞTA ÖLÇÜM YAPILABİLECEK"
Proje sorumlusu Prof. Dr. Murat Özcan, meme kanserinin teşhisinde yaygın başvurulan mamografinin, sadece 40 yaş üstü kadınlarda kullanılabildiğini anlattı.
Bu cihazın radyasyon yayması nedeniyle yılda en fazla bir kez çekim yapılabildiğini, ölçüm esnasında memenin sıkıştırılması yüzünden hastanın rahatsızlık duyduğunu, deformasyon dolayısıyla da tümörün yeri ve büyüklüğünün tam ölçülemediğini ifade eden Özcan, mamografi ile ayrıca 7-8 milimetrenin altındaki tümörlerin tespitinin de pek mümkün olamadığına işaret etti.
Bu olumsuzlukların, yeni geliştirilen ve sonuçları bilimsel olarak da kabul edilen yeni cihazla tamamen giderileceğini bildiren Özcan, "Her yaşta kadın, radyasyon gibi sıkıntısı olmadan isterse her gün ölçüm yaptırabilecek" dedi.
Prof. Dr. Özcan, "Ölçüm sonucunda tümörün hem gerçek büyüklüğü hem şekli hem de yeri ve habis olup olmadığı tespit edilebilecek. Üstelik 3-4 milimetreye kadar küçük tümörlerin de tespit edilmesiyle kanser çok erken evrede teşhis edileceği için tedavi daha kolay ve başarılı olacak" diye konuştu.
"ÜRETİME YIL SONUNDA BAŞLANACAK"
Cihazı üreten firmanın yetkilisi Güray Ali Canlı da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ndeki klinik testlerin tüm sonuçlarının sonbaharda tamamlanmasının öngörüldüğünü belirtti.
Sağlık Bakanlığına seri üretim izni için başvuracaklarını kaydeden Canlı, "Üretimin yıl sonunda başlaması öngörülüyor. Prototip üretimine TÜBİTAK ve İstanbul Kalkınma Ajansı destek veriyor. Cihazın gerek birim fiyatı, gerekse işletme maliyeti diğer cihazların çok altında olacak" ifadesini kullandı.