Mideniz bayram etsin!

Beslenme düzenindeki değişiklik mide-bağırsak sorunlarına yol açıyor. Özellikle kabızlığa karşı uzmanlar hatmi kökü, ısırgan tohumu ve zencefil öneriyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :17 Temmuz 2015
Mideniz bayram etsin!
Her yaştan herkesin yaşadığı sorunlardan biridir kabızlık. Ancak oruç sonrasında beslenme düzenindeki değişiklikle bu sorunu yaşayanların sayısı artıyor. Karın ağrısı, şişkinlik, sancı gibi belirtilerle kişiye sıkıntı veren kabızlıkla mücadelede uzmanlar doğal gıdaları öneriyor. Bayramı rahat geçirmek isteyenler için, kabızlıkla savaşan gıdalar şöyle sıralanıyor:

POSALI BESLENİN
* Çözülemeyen posa bakımından zengin gıdalar, yiyeceklerin barsaklarından geçişini hızlandırır. Örneğin fasulye, yulaf ve mısır gevrekleri, taze meyveler, kuşkonmaz, lahana, havuç gibi sebzeler bol miktarda posa içerir. Ayrıca meyve, sebze ve salata tüketimini artırarak, meyve-sebzeleri kabuklarıyla tüketerek, beyaz ekmek yerine kepek, yulaf veya çavdar ekmeğini tercih ederek, pirinç pilavı yerine ise bulgur pilavını tüketerek sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olabilirsiniz.

KURU MEYVELER
* Su yenilen besinlerin sindirilmesi, emilmesi ve hücrelere taşınması açısından oldukça önemlidir. Dolaşımı hızlandırır. Dolayısıyla günde 2.5-3 litre su tüketmek sağlıklı olacaktır. Sabahları aç karnına erik veya kuru kayısı yedikten sonra ılık su içmek de rahatlatır.

* Isırgan tohumu, aloevera, hatmi kökü, zencefil kabızlık için iyi gelecektir.

*Her akşam kuru kayısı yiyin ve üzerine 1 bardak su için.

* Zencefil sindirime yardımcıdır. Midenizi yatıştırmak için zencefil çayı için.

*
Mide krampı yaşıyorsanız bir süre süt ürünü tüketmeyin.

* Gaz yaptığı bilinen fasulye, brokoli ve diğer sebzeleri bir süre yemeyin.

BUNLARDAN UZAK DURUN
* Günde 5 bardak çaydan veya 2 fincan kahve gibi kafeinli içeceklerden fazlasını içmeyin.
Ayrıcave asitli, gazlı hazır içeceklerden uzak durun. Çünkü bu tür içecekler bağırsak çalışma hızını azaltır.

*
Muz, patates, elma suyu, ayva, havuç, kestane gibi yiyecekler bağırsak hareketlerini azaltır ve kabızlığı arttırır.

* Peynir, et gibi lif içeriği az besinlerin alımını sınırlamak gereklidir.

*
Sağlıklı beslenme adına sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri ve dalak, dil, işkembe, beyin, kokoreç, ciğer gibi sakatatları tüketmeyin.