Ekinezya kefir hastalığı bitir!

Kışla birlikte gelen hastalıklara karşı doğa şifa sunuyor. Ekinezya çayı soğuk algınlığına iyi gelirken, fındık yağı bağışıklığı güçlendiriyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :06 Aralık 2015
Ekinezya kefir hastalığı bitir!
Bağışıklık sistemini güçlü tutmak hastalıklarla savaşta önemli rol oynuyor. 'Soğuk algınlığı ve nezleden korunmak için, bitkisel ürünler içerisinde en iyi korumayı sağlayan ekinezyadır' diyen Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nden, beslenme ve diyet uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan, kış aylarını sağlıklı geçirmenin önemine değiniyor. Tapan, şu tavsiyelerde bulunuyor:

EKİNEZYA: Çay olarak tüketilmek istendiğinde, mutlak surette bitkinin kökünün kurutulup içilmesi daha koruyucu etki gösterir. Bağışıklık sisteminin koruyucu etkisi tüketime başladıktan 2-3 hafta sonra başlar. Soğuk algınlığı başladığında değil başlamadan önce kullanılması çok daha doğrudur. 2 aydan daha uzun süre kullanılmaması gerekmektedir.

OMEGA-3: Omega 3 yağ asitlerini içeren balık, balık yağı, fındık ve ceviz ile Omega-9 içerikli zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlar bağışıklık sistemini olumlu etkiler. Haftada 2-3 kez balık, 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmesi, zeytinyağlı salata ve sebze yemeklerinin her gün düzenli yenmesi bu faydalı yağ asitleri ile antioksidan vitaminlerden yararlanmanızı sağlar.

KEFİR: Prebiyotikler bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve bağırsak florasını güçlendirerek midebağırsak enfeksiyonlarına karşı direnç oluşturulmasını sağlar. Özellikle probiyotik yoğurt ve kefir tüketimi, enfeksiyonlara karşı koruyucu etki yaratır.

IHLAMUR ÇAYI: Soğuk algınlığının en önemli şikayetleri arasında yer alan, öksürük, yüksek ateş ve kırgınlık gibi şikayetleri ortadan kaldırmak için ilk düşünülen çözüm ıhlamur çayıdır. Ihlamur, içerdiği müsilaj sayesinde boğazın tahrişini önler. Ayrıca içerdiği flavanoitler sayesinde, tahriş olan boğazın onarılmasını sağlar.

KURUYEMİŞ: Bir diğer önemli antioksidan olan E vitamininin en zengin kaynakları; fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ile tahin gibi besinlerdir. Bunlar hastalıklara karşı korur.

SARIMSAK: Sarımsak ve soğan, serbest radikallerin oluşturduğu hasarı önleyerek, vücudun bağışıklığını arttıran önemli antioksidanları içerir. Sarımsak, hem allisin hem de kükürtlü bileşikler içerdiğinden, çiğ ve ezilerek tüketilmesi gerekir.

KIRMIZI ET: Soğuk algınlığına karşı kullanılan en önemli doğal yaklaşımlardan biri de çinkodur. Çinko C vitamini gibi doğrudan antiviral bir etkiye sahiptir. Çinko kaynakları kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinleri, fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler, süt, peynir ve kuru baklagillerdir.

YEŞİL ÇAY: Yeşil çay tüketmenin, soğuk algınlığı riskini azalttığı yapılan araştırmalar tarafından onaylanmaktadır. Önemli antioksidanlardan biri olan C vitamini, vücuttan zararlı maddelerin atılmasında ve savunma sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir role sahiptir. Bu vitamin; yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinlerde bol miktarda bulunmaktadır.

SAĞLIK KOMPOSTOSU
Kuru kayısı, kuru üzüm, ıhlamur, kuşburnu, çubuk tarçın ve karanfil kompostosu ile yeni bir lezzet yaratmak mümkün. Önce 6 su bardağı suda 8 adet kuru kayısı, 10 adet kuşburnunu ve 1 çay bardağı kuru üzümü haşlayın. Sonra altını kapatıp içine 1 adet çubuk tarçın, 3 adet karanfil ve 1 tutam ıhlamur ekleyerek kapağını kapatıp dinlendirin. Soğuyan kompostoyu, içindeki ıhlamuru çıkararak servis edebilirsiniz.

KORUYUCU SEBZE ÇORBASI
2 adet kabak, yarım demet pazı, yarım demet semizotu, 2 adet havuç ve 1 kahve fincanı bulguru 6 su bardağı suda haşlayın. Daha sonra, blenderdan geçirip, içine 1 çay fincanı zeytinyağ ve 2 gram tuz ekleyip bir taşım kaynatarak servis edebiliriz.