Ekinezya: Nezle ve soğuk algınlığından korunma ve tedaviye yardımcıdır. Sıvı şeklinde olan ekinezya ürünleri tercih edilmelidir. Çayı yapılıp günlük tüketmek hastalıktan kurtarır.
Sarımsak: Kanın antioksidant kapasitesini arttırır, bağışıklık sistemini destekler. Sarımsağın etkili olabilmesi için allisin'in oluşması gerekiyor, bunun için sarımsağı bütün olarak değil, ezerek kullanın.
Çörek otu: Mümkün olduğunca pişirmeden yemek lazım. Balla karıştırıp iyice çiğneyerek de tüketilebilir.
Adaçayı: En önemli uygulama alanı, soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi durumlardır. Her gün 2-3 poşet tıbbi adaçayını 150 ml kaynamış içme suyunun içerisinde 5-10 dk bekletiniz. Boğazınızın dayanabileceği sıcaklığa gelince günde 6-8 defa gargara yapın.
Umckaloabo: Bağışıklık sistemini destekler ve soğuk algınlığı tedavisinde mikroorganizmalar üzerinde antibiyotiğe benzer etki gösterir. Bu haliyle ayrıca mikropları öldürür. İltihapları iyileştirir. Yaş gruplarına göre kullanım dozu değişir.
Kuşburnu meyvesi: C vitamini bakımından en zengin bitkisel kaynaklardan biridir. Tam kurutulmuş meyvelerin yarı kurutulmuş meyvelere oranla daha yüksek C vitamini içeriği bulunmaktadır.
Boğaz ağrısına karanfil çözümü
Zencefil: Soğuk algınlığı, gribal enfeksiyon ve yine boğaz ağrısı gibi durumlarda bir çay bardağı kaynar suyun içine atacağınız yarım çay kaşığının yarısı kadar toz zencefili içerseniz, hastalıktan eser kalmaz. İçerisine bir tatlı kaşığı bal karıştırırsanız daha da etkili olur. Zencefil antiseptik özelliği ile virüs ve bakterileri öldürürken bağışıklık sistemini güçlendirerek gribal enfeksiyonlara yakalanmayı önler.
Limon: Boğaz ağrılarında çok etkili bir tedavidir. Ağrı hissedildiğinde, gün içerisinde 3-4 yemek kaşığı limon suyunu sade olarak içilirse, antiseptik özelliği sayesinde boğaz ağrısını hafifletir.
Ihlamur: Sinirleri yatıştırmak ve kaygı giderici olarak kullanılmaktadır. Terleticidir. Ateş düşürür. Öksürüğe iyi gelir. Grip ve nezleden korur. Migren ağrılarını hafifletir. Kan basıncını düşürür. Karaciğer rahatsızlıkları tedavi eder. Damar sertliğine karşı kullanılır. Safra kesesi rahatsızlıklarına iyi gelir. Boğaz ağrısını giderir. Hazımsızlığa çare olur. Çarpıntıyı azaltır. Toksinleri atar.
Nane: Vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok vitamin ve mineral açısından zengindir. Magnez, A, C, B2 vitaminleri, demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor nanenin zengin içeriğini oluşturur. İçinde bulunan rosmarinik asit ile solunum yollarını temizler. Ayrıca iltihapları önler.
Karanfil: Boğazınızda hafif bir ağrı hissettiğinizde çayınızın içine veya ağzınıza 3-4 adet karanfil atıp çiğneyin. İçeriğindeki "antiseptik" özellik sayesinde boğazlarınızdaki ağrıyı 1-2 saate kadar kesecektir. Yalnız bunu hastalığın ilk başlangıcında uygulamalısınız.