Hastalık topukta!

Doç. Dr. Neslihan Aksu, topuk dikeni hastalığına karşı uyardı: Kilo sorunu olanlar, topuklu ya da düz babet tarzı ayakkabı giyenler risk altında!

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :18 Şubat 2016
Hastalık topukta!

İÇİNDEKİLER

Kötü ayakkabı seçiminin "topuk dikeni" hastalığına davetiye çıkarttığı belirlendi. Doç. Dr. Neslihan Aksu, topuk dikeni hastalığıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Aksu'nun açıklamalarına göre, topuk dikeni rahatsızlığı ayak tabanındaki "plantar fasya" adlı bir kasın çalışması ile ilgili problemlerden dolayı gelişmektedir. Ayak tabanındaki bu kas, yürüme esnasında ciddi bir yaylanma göstererek vücut ağırlığının yere verilmesini sağlar. Ayak tabanındaki bu kas yeteri kadar esneklik göstermezse topuk ağrısına neden olur. Bu kas çeşitli nedenlerle kısalırsa topuk kemiğine yapıştığı yeri çekmeye başlar ve bu bölgede ödem oluşmasıyla ağrıya yol açar. Zamanla kasın topuk kemiğine yapıştığı yerde diken şeklinde bir kemik oluşumu meydana gelir. Bu da röntgenlerde topuk dikeni olarak adlandırılır.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ ŞUNLAR
Ayak egzersizleri: Topuk dikeni hastaları, ayak tabanında yapısı bozulmuş olan kasa yönelik olarak germe egzersizleri yapmalıdır. Amaç plantar fasyanın esnetilerek uzatılmasıdır.
Kişiye özel tabanlıklar: Kişiye özel tabanlıklar ile hastanın yürümesi ile ilgili sorunlar giderilir. Ayrıca ayağı uygun pozisyonda tutan gece atelleri de faydalı olacaktır.
Uygun ayakkabı seçimi: Topuk dikeni hastalarında ayak yapısı belirlenip hangi ayakkabıları kullanmaları gerektiğine dair bilgi verilmelidir, hastanın tedavi süresince tabanlıklar ile birlikte ideal ayakkabıyı kullanmaları sağlanmalıdır.
İlaçlar: Ağızdan kullanılan veya topuk cildine sürülen antienflamatuar ilaçlardan destek alınır. Günde 3-4 kez buz uygulaması önerilir. Topuk dikeni hastalarının yüzde 85'inde bu tedavi yeterli olur. 6 haftada şikayetler biter.
ESWT (Ekstra Corporeal Shock Wave Therapy) tedavisi: Fizik tedavi yöntemidir. Şok dalga tedavisidir. ESWT tedavisi ile topuk bölgesine şok dalgalarını çelik başlı bir aplikatör vasıtası ile gönderilerek tedavi sağlar.
İğne: Topuğa yapılacak olan kortizon ve PRP (hastanın kendi kanından elde edilen trombositten zengin plazma) enjeksiyonları denenebilir. Ancak iğne yapımından sonra hastaların egzersiz yapmaya ve tabanlık kullanımına devam etmeleri gereklidir.
Topuk dikeni ameliyatı: Yukardaki tedavilere yanıt alınamadığında cerrahi tedavi planlanır. Ameliyatla hem sıkışan sinirin hem de kısalan kasın gevşetilmesi sağlanır.

AYAKKABI SEÇİMİ ÖNEMLİ
Topuk dikeni hastalığında ayakkabı seçimi önemlidir. Düz tabanlıların, uzun süre ayakta kalanların, yüksek topuklu ayakkabı ve düz babet tarzı ayyakkabı kullananların, topuk dikeni hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğu bilinmektedir.

TOPUK DİKENİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalarda sabah yataktan kalkma sonrası ilk adımlarda oluşan topuk ağrısı vardır ve bu ağrı yürüme ile kendiliğinden geçer. Gün içinde uzun süre oturma sonrası ilk kalkmada oluşan ağrı ve gün sonu ağrıları çok belirgin ve tanı koydurucudur. Çok uzun süre yürüme veya ayakta kalma sonrasında da topuk ağrısı oluşur. Ağrının oluşma şeklinin ve yerinin yanı sıra teşhis için hastanın fiziki muayene sonrasında tanı için kişinin basarak ayak röntgenleri ve ek olarak gerekirse MRI veya kan tetkikleri istenebilir.