Diş ağrısı kalp krizi habercisi

Kalp krizi ağrıları dişe de vuruyor. Dr. Kışlaoğlu, ‘Kişi kalp krizi geçirirken dişi ağrıdığını sanıp doktora gitmiyor. Bu da canından ediyor’ diye uyarıyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :31 Mart 2016
Diş ağrısı kalp krizi habercisi
AĞIZ ve diş sağlığına özen gösterilmemesi kişiyi canından bile edebiliyor. Diş ve dişeti hastalıklarına bağlı enfeksiyonlar vücudun tüm sistemini olumsuz yönde etkileyerek pek çok farklı rahatsızlıkların oluşmasına neden oluyor. Bilimsel araştırmalara göre kardiyovasküler hastalıklar açısından da yüksek risk faktörü oluşturan diş ve diş eti hastalıkları kalp-damar hastalıklarının oluşmasına zemin hazırlıyor. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu kötü ağız hijyeni olan kişilerde, enfeksiyonun görülmediği bireylere kıyasla daha fazla kalp krizine rastlandığını belirtiyor.

'ÖNEM VERİLMİYOR'
"Yapılan araştırmalar ağız sağlığı ile kalp-damar sağlığı arasında önemli bir bağ olduğu yönünde" diyen Yrd. Doç. Dr. Kışlaoğlu, şöyle konuşuyor: "Önemsenmeyen bir diş ağrısı aslında kalp krizi belirtisi olabiliyor. Çünkü kalp krizi ağrılarının bir kısmı dişe vuruyor. Hasta aslında kalp krizi geçirirken hissettiği ağrının çürük dişten kaynaklandığını düşünerek hekime gitmek yerine ağrı kesici kullanıyor. İlaçlarla ağrıyı geçirmeye çalışırken ne yazık ki hayatını kaybedebiliyor."

İLTİHAP KANA KARIŞIYOR
Ağız-diş bakımının doğru yapılmamasının, diş ve dişeti hastalıklarına yol açtığını belirten Dr. Kışlaoğlu, "Diş hastalıklarında meydana gelen iltihabi değişiklikler var olan koroner hastalıkların şiddetlenmesine de neden olabilir. Diş fırçalama esnasında dişetinden bulaşan bir bakteri bile kana karışıp yaşamsal riske neden olabilir" diyor.


KORUYUCU 10 GIDA
Diş bakımının yanı sıra, sağlıklı dişlere sahip olmak için beslenmeye de dikkat etmek gerekiyor. Dişleri ve dişetlerini kuvvetlendiren gıdalar şöyle sıralanıyor: Süt, somon balığı, kuru üzüm, peynir, yoğurt, su, yeşil çay, maydanoz, portakal, çilek.

DİŞETİ HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ NELERDİR
Diş fırçalarken ya da kendiliğinden oluşan dişeti kanamaları
Ağızda tat bozukluğu
İltihap kaynaklı kötü ağız kokusu
Sallanan dişler
Diş etlerinde kaşınma hissi
Dişeti hastalığının tedavisi mümkündür. Hekim tarafından uygulanan dişeti tedavisi ile hem dişeti iltihabını, hem de buna bağlı gelişebilecek kalp hastalıkları riski kontrol altına alınabilir.

DİŞÇİ KOLTUĞUNDA CANINDAN OLMA!
KALP hastalığı olanların dişlerindeki mikroorganizmaların dişlerde yapılan işlem sırasında damar yoluyla vücuda yayılabildiğini söyleyen Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, şu uyarıda bulundu: "Bu nedenle kalp hastalarının yapılacak işlem öncesinde diş hekimlerini hastalık konusunda bilgilendirmeli. Böylece işlem öncesinde hastaya koruyucu ilaç tedavisi uygulanabilir."


DAHA SAĞLIKLI OLMAK İÇİN BAKIM ÖNERİLERİ
* Dişler fırçalanırken, diş ve dişetlerine paralel hizada dairesel hareketler uygulanmalıdır.

* Diş fırçalaması esnasında, dişlere veya diş etlerine çok hafif ya da çok kuvvetli baskı yapmaktan kaçınılmalıdır. Her 3-4 ayda bir diş fırçası yenilenmelidir.

* Diş temizliğinde, diş fırçalarının niteliği ve dişlere olan uygunluğu büyük önem taşır. Diş fırçasının sapı rahat bir kullanıma imkan vermesi açısından esnek boyunlu olmalıdır. Diş fırçası, çok sert ya da aşırı yumuşak olmamalıdır.

* Evde yapılan günlük bakım, diş taşlarının oluşumunu en az seviyede tutmakla beraber, tamamen önleyemez.

* Diş hekimi tarafından yapılacak işlemle diş fırçası ve diş ipi ile temizlenemeyen bölgelerdeki sertleşmiş diş taşları ortamdan uzaklaştırılır.

* Diş ipi günlük yaşamda, diş temizliğinin önemli bir parçası olarak görülmelidir. Çünkü düzenli diş ipi kullanımı, diş aralarına ulaşarak, gıda artıklarını temizler. Gıda artıklarının bu yolla düzenli temizlenmesi, diş çürüklerinin oluşumunu önemli ölçüde engellemektedir.

* Yılda iki kez diş hekimine gidip genel ağız muayenesi yaptırılmalıdır.

* Sigaranın ağızda çürük oluşumu, dişeti hastalıkları, dişlerde sararmaya neden olması dışında kalp ve damar hastalığı riskini arttırdığı için kullanılmamalıdır.