Zatürrenin gözünün yAŞIna bakmayın

65 yaş üzerindekiler için zatürre ve grip gibi hastalıklar ölüm riski anlamına geliyor. Prof. Dr. Esin Şenol, “Bu rahatsızlıkları aşı ile önleyip, ömrü uzatıp sağlıklı yaşlanmak mümkün” diyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :26 Mart 2017
Zatürrenin gözünün yAŞIna bakmayın
Türkiye'nin yüzde 10'luk kısımını oluşturan yaşlı nüfus, özellikle enfeksiyon duyarlılığı nedeniyle ciddi hastalık ve ölüm riski taşıyor. Klimik (Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları) Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, yaşlılarda aşılamanın enfeksiyon kaynaklı hastalık ve ölümleri büyük ölçüde önlediğini söylüyor. Ölümcül hastalıklar arasında dünyada dördüncü, Türkiye'de ise üçüncü sırada olan grip ve zatürrenin, özellikle 65 yaş üzeri için ciddi ölüm riski oluşturduğunu ifade eden Prof. Dr. Esin Şenol, bu hastalıkları önlemede aşının önemini şöyle sıralıyor:

20 MİLYON KİŞİ TEHLİKEDE
Dünyada her yıl toplam 3-4 milyon, Avrupa'da ise 1 milyon kişi zatürreden ölüyor. Bu ölümlerin en az 3'te 1'inin aşılanmayla önlenebileceğini düşünüyoruz.
Yaşlanmak dediğimiz, bağışıklık sisteminden ödün verme sürecine bir de diyabet, akciğer ve kalp hastalıkları ile kanserin eklenmesiyle 65 yaş üzeri kişiler grip ve zatürre için risk grubunu oluşturuyor.
Türkiye'de toplam 20 milyon kişi bu ve benzeri hastalıklar nedeniyle, grip ve zatürreden ölüm riski yüksek hasta grupları arasında yer alıyor.
Zatürre kaynaklı ölümlerin yüzde 30'unu, grip kaynaklı ölümlerin ise yüzde 80'ini aşıyla önleyebiliyoruz.

RİSK GRUBUNDA OLANLARA BEDAVA
65 yaş üzerindeki herkese ve 18-64 yaş arasındaki KOAH, astım, diyabet, kronik kalp yetmezliği, kronik böbrek hastalığı, kanser gibi eşlik eden hastalığı olanlara zatürre aşıları ücretsiz olarak yapılıyor. Prof. Dr. Esin Şenol, daha uzun ve sağlıklı bir hayat adına enfeksiyonların önlenmesinin hafife alınmaması gerektiğini, zatürre ve grip aşılarının kalp-damar sağlığı ile inme riski açısından da ciddi bir önlem niteliği taşıdığını vurguluyor.

UZUN ÖMRÜN KİLİT ÇÖZÜMÜ
"Yaşlılarda yüzde 75 oranında hastalık ve ölümlere neden olan enfeksiyon kaynaklı rahatsızlıklarla savaşmanın en etkili yolu aşıdan geçer" diyen Prof. Dr. Esin Şenol, şöyle konuşuyor: "Aşılar için, 'modern tıbbın, insanoğlunun uzun ve sağlıklı yaşamına katkı sağlayan en önemli buluşu' diyebiliriz. Günümüzde de enfeksiyonların önlenmesi ve güçlü bir aşı programının uygulanması, uzun, sağlıklı bir ömür için kilit çözümlerdir.

HAYDİ BÜYÜKLER AŞIYA
Aşı
kültürünün sadece çocuklarla ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Esin Şenol, "Aslında aşılanma süreci, doğumdan ölüme kadardır. Ancak biz bebek ve yaşlıları enfeksiyon duyarlılığı nedeniyle önemli sorunlar yaşayabilecek 'kırılgan grup' olarak adlandırıyoruz" dedi.