İftarla sahur arası kalp krizi geçirip hastanelik olanların sayısı artıyor. Dr. Parlar, ‘Kısa sürede ve aşırı miktarda bol yağlı, kalorili besinleri yemek kalbi yorar’ diyor
takvim.com.tr
GAZETE
ABONE OL
Oruç tutanlar dikkat! 17 saatlik açlık süresinde sağlığınızı korumak istiyorsanız, neyi, ne kadar ve hangi hızda yediğinize dikkat etmeniz gerekiyor. İstanbul FlorenceNightingaleHastanesi, Kardiyolojive İç HastalıklarıBölümü'ndenUzm. Dr.HayriParlar, herhangi bir sağlık sorun olmayan kişilerde oruçtutmanınkalpdamarlarıkoruduğunu belirtiyor. Dr. Parlar, "İftarda aşırı miktarda, yağlı, kalorili yemek tüketimi, gündüz içilemeyen sigaraların iftar sonrası ardı ardına içilmesi risklidir. RamazanAyı'ndahastanelerinacil servislerine,iftar ile sahur arasındatokluk süresindebaşvuru artıyor. İftarda kısa sürede aşırı miktarda yemek yeme alışkanlığı olmasa, Ramazan'da kalp krizleri azalır" diye konuşuyor. Dr. Hayri Parlar, kalp sağlığını korumak isteyenlere şu uyarılarda bulunuyor:
İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunuyor. Kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğuyor. Hızlı bir şekilde çok fazla yemek yemek yapılan hatalarda başı çekiyor.
Bol yağlı, kalorili ve hızlı yenilen iftar yemeklerinden sonra koronerkalp hastalarınınkalp krizi geçirmeriski yükselir. Kalp yetersizliği olan kişiler, vücutlarında artan tuz ve suyu azaltmak için idrar söktürücü ilaçlar kullanır. İlaçların etkisiyle oruç zamanı aşırı tuz ve su kayıpları olur. Bu durum, bayılmalara hatta şoklara yol açabilir.
İftarda, vücuda yüklenen aşırı su ve tuz, zaten sınırda pompalama gücü olan kalbi aşırı çalışmayazorlar. Bunun yanında hızlı ve bol yemek sonrası, mide bağırsaksistemininkan dolaşım hızıartar. Bu dakalbe ek yükgetirir. Aşırı yük, kalp yetersizliğine yol açabilir.
Kalp ve tansiyon hastaları oruç tutuyorlarsa ilaçlarını iftarda ve sahurda alabilecekleri şekilde doktorlarına sormalıdırlar.
TOK TUTAR İftar ve sahurda ağır yemeklerden kaçınılması, tatlı ihtiyacınınhamurlutatlılar yerinemeyve ya da sıkolmamak kaydıylasütlü tatlılardankarşılanması önemlidir.
Sahurda ya kahvaltı yapılmalı ya da çorba, zeytinyağlı veya sulu yemekler gibi ağır olmayan tarzda besinler tüketilmelidir. Yumurta tok tutucu,iyi bir protein kaynağıolması nedeniylesahurda tercihedilebilir. Bir ya da iki tane yumurta ya da muz, karpuz, kavun gibi lifli meyveler tüketilebilir. Yoğurtözellikletarçın
RAMAZAN'DA KOLESTEROL DÜŞER
Sağlıklı kişilerde oruç tutulması ile 'iyi huylu' diye bilinen yararlı kolesterol HDL'nin arttığını, kötü huylu kolesterol LDL ile trigliserid düzeylerinin de dengede kaldığını söyleyen Dr. Hayri Parlar, şöyle konuştu: "Ayrıca koroner kalp hastalığı için bir risk faktörü olan Homosistein'in oruç tutanlarda düşük düzeylere gerilediği görülmüştür. Bu yararlı etkilerin görülebilmesi için iftardan sonra beslenme düzenine dikkat edilmesi ve hafif tempolu yürüyüş gibi hem metabolizmayı hızlandırıcak hem de sindirime faydalı olacak egzersiz yapılması gerekir."
KİMLERE SAKINCALI? Kalp damarlarında ciddi darlıklar olan koroner kalp hastaları, kalbin kanı pompalama gücünün zayıf olduğu kalp yetersizliği hastaları, kan basıncının kontrolünün iyi olmadığı yüksek tansiyon hastaları, kalp kapaklarında önemli seviyede sorun olan hastalar, insulin kullanan ya da şeker düşüklüğü yaşama riski olan diyabet hastalarının oruç tutması sakıncalı olabilir. Bu hastaların mutlaka doktorları ile görüşmeleri gerekir.
İFTARSOFRASINIDONATMAYIN Oruçtutanların hergıdayı canlarınınistediğine dikkatçeken Dr. HayriParlar, şu uyarıdabulundu:
Bu da iftarsofralarının çok çeşitliyemeklerle donatılması,miktar olarak fazla yemekyenilmesi anlamına geliyor.
Kan şekerinin düşüklüğüyüzünden sofradaki her yemeğihızlı bir şekilde çok kısa süredetüketmek kalbi olduğu kadar tümorganları olumsuz etkiliyor.
İftar, ideal olarak birçorba ile açılmalı ve bir süre araverildikten sonra mümkünsesulu bir sebze yemeği ile devamedilmeli. Hızlı yemek yemealışkanlığından vazgeçilmeli.
Oruç süresince, midenin uzunsüre boş kalmasından sonra biranda çok yiyecek tüketilmesiylebirlikte özellikle mide ve kalpsorunları yaşanır. Kan dolaşımınınartmasıyla kalbe ek yük biner. Buyük de kalp yetersizliğine nedenolabilir. Oruçluyken yaşanmayanbu sıkıntılar iftarla birlikte hayatitehdit yaratır.