Mutfaktaki tehlike Salmonella

Havalar ısındı, ölümcül Salmonella bakterisi tehdidi arttı. Bu bakterinin tavukta olduğunu söyleyen uzmanlar uyardı: Marketten aldığınız etteki tek bir Salmonella, 1 saatte milyonlara ulaşır.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :21 Haziran 2017
Mutfaktaki tehlike Salmonella
Onlarca askerin zehirlenmesi Salmonella tehdidini bir kez daha gündeme getirdi. Uzmanlardan bu ölümcül tehlikeye karşı art arda uyarılar geldi. Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, gıda zehirlenmesi yapan Salmonella bakterisinin kanatlı ürün veya bulaşmış bir besini tüketen kişilerde ortaya çıktığını söyledi. Prof. Dr. Tayar, "Salmonella bakterisi, ishal, kusma ve bulantı şikayetleriyle ortaya çıkan bir zehirlenmeye yol açar. Kişinin direncine ve aldığı bakterinin yüküne göre hafif ishalden ölüme kadar seyreden tablo görülür" dedi. Salmonella'nın, yaklaşık 3 bin farklı alt grubu olan bir bakteri grubu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tayar, bu ölümcül bakteriye karşı önemli uyarılarda bulundu:

VÜCUT DİRENCİ ÇOK ÖNEMLİ
Salmonella doğrudan gıda zehirlenmesi yapan bir bakteridir. Burada zehirlenmeyi yapan bakterinin kendisidir.
Kanatlı ürünü veya bulaşmış bir ürünü tüketen kişilerde ishal, kusma ve bulantı şikayetleriyle ortaya çıkan bir zehirlenmedir. Bireyin direncine ve aldığı bakterinin yüküne göre hafif ishalden ölüme kadar seyreden tablo görülür.
Salmonella, sıcak havaları sever. Bunun için sadece vatandaşların değil, ürün satışı yapanların da mutlaka önlem alması gerekir.

TEDBİRİNİZİ ALIN
Bazı gözardı edilen durumlar ortaya çıktığında zehirlenme kaçınılmaz olur.
Tüketilen et hangi koşullarda mutfağa girdi, nasıl parçalandı, hangi yöntemle pişirildi, soğuk zincire ve hijyen kurallarına dikkat edildi mi hepsi önemli. Bunların sorgulanması şart.
Örneğin beyaz et yemeyenlerde bile Salmonella'ya bağlı gıda zehirlenmesi görülebilir. Bu durum, ev, lokanta, fabrika mutfağında bazı kurallara dikkat edilmediğinin göstergesidir.
Salmonella çok hızlı yayılan ve çoğalan bir bakteri türüdür. Özellikle sıcak yaz aylarında tavuk ürünleri alırken, tüketirken çok daha dikkatli olunmalıdır.
Genellikle kanatlı etlerinde görülen Salmonella'nın fabrikadan çıkışından, mutfağa ulaşana kadarki yolculuğunda soğuk zincire önemle dikkat edilmesi gerekir.
Marketten aldınız, soğuk zincirden çıktı, bu durumda hızla işlenmeli ya da tekrar soğuk zincire devam ettirilmeli.
Satın aldığınız kanatlı etinde 1 adet olan Salmonella, sıcak havalarda 1 saat içinde milyonlarca adede ulaşabilir.
Kanatlı eti parçalayan bıçakla salata için sebze doğranmamalıdır. Cacık, salata yiyen, çorba içen biri bile Salmonella yüzünden zehirlenebilir. Bu, kanatlı kesilen bıçakla cacık içine salatalık doğranması yüzündendir ya da çapraz bulaşma ile çorbaya geçmiştir.

HİJYENE DİKKAT!
Mutfakta el temizliği kadar besinlerin iyi yıkanması da önem taşıyor. Ayrıca kullanılan eşyaların hijyenine dikkat etmek gerekiyor. Et kesilen bıçakla salata veya başka bir yemeğe devam etmek, var olan bakteriyi diğer gıdalara bulaştırmak anlamına geliyor. Buzdolabında et ve et ürünleri ile sebze- meyvelerin birbirine değmeyecek ve suyu akmayacak şekilde ayrılması, sebze ve etlerin kesme tablalarının ayrı olması, çiğ kanatlı ve et ürünleri için kullanılan bıçak, kesme tahtası gibi ekipmanların kullanıldıktan sonra sıcak su ve bulaşık deterjanı ile yıkanması gerekiyor. Buzu çözülmüş ürünün, yeniden dondurucuya konulmaması gerektiği belirtiliyor

75 DERECENİN ÜZERİNDE ÖLÜYOR!
Çiğ beyaz et ile pişmiş yemekler arasında çapraz bulaşma olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Tayar, "Bunun için mutfak gereçlerinin ayrı olması gerekiyor. Yemeğin uygun koşullarda pişirilmesi önemli. Bu bakteri 75 derecenin üzerine çıkıldığında ölür" dedi.

KISA SÜREDE ZEHİRLİYOR
Sıcakta hızla üreyen Salmonella bakterisi kısa sürede çoğalıp, zehirlenme yapacak kritik sayıya ulaşıyor. Prof. Dr. Mustafa Tayar, "Burada kişinin yaşı, cinsiyeti, direnci etkili olur. Vücuda alınacak bakteri sayısı ile kişinin özellikleri önemlidir" şeklinde konuşuyor.