14-16 SAAT AÇLIK GEREK
Uyku süresince herkesin 6-8 saat açlık süresi yaşadığını, bu sırada kandaki şeker miktarını sabit tutabilmek için vücudun karaciğerdeki glikoz birikimini kullandığını anlatan Doç. Dr. Ömer Yılmaz, şu bilgileri verdi: "Faydalarını görmek için günde 14-16 saat açlık yaşaman gerekiyor. Açlığın birçok faydası var, biri de fare modellerinde tespit edildi ki kanser miktarlarını azaltıyor. Hastalar açlık yaşadığı zaman diyabetin oluşumunu durdurabiliyor ve bağırsaktaki kök hücreler kendini daha çabuk yenileyebiliyor."
FAZLA KİLO TETİKLİYOR
Şişmanlığın diyabete, damar hastalıklarına ve kansere neden olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ömer Yılmaz, özellikle karaciğer, bağırsak ve meme kanserinin şişmanlıkta arttığını belirtti. Doç. Dr. Yılmaz, şişmanlıkta bağışıklık sisteminin zayıfladığını aktararak, "Şimdi şişmanlığın immun sistemini nasıl baskıladığını anlamaya çalışıyoruz. Son 5 yılda immun terapi, kansere karşı çok etkili olmaya başladı, özellikle melanom, akciğer kanseri hastaları için immun terapiler çok faydalı ama şişmanlıkta immun sistem kapanıyor ve biz bunun nedenini öğrenmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
SİGARA VE GIDALAR
Şişmanlık ve sigara faktörlerinin de kanser nedenleri listesinin üst sıralarında yer aldığına işaret eden Doç. Dr. Ömer Yılmaz, şu uyarılarda bulundu: "2020'de şişmanlık, kontrol edebileceğimiz kanser risk faktörleri içinde en büyük neden olacak. Tam bir oran söyleyemiyoruz ama 100 hastadan 30'unun şişmanlık ve gıdadan, yüzde 20'sinin sigaradan, yüzde 50'sinin genetik veya bilmediğimiz nedenlerden kanser olacağını düşünüyoruz."
RAMAZAN'IN FAYDASI BÜYÜK
Günümüzde çok sayıda diyetin tavsiye edildiğini, ancak bunların arkasında bir ispatın bulunmadığını savunan Doç. Dr. Ömer Yılmaz, bu yüzden diyet önerisinde bulunamadığını söyledi. Doç. Dr. Yılmaz, Ramazan'da oruç tutmanın kanserle mücadelede etkili olduğunu belirtti.
GÜNDE 2 ÖĞÜN
Sağlıklı beslenmek lazım, bizim Türk mutfağı çok zengin. Günde iki öğün, doyunca duracaksın. Ekmek de peynir de zeytin de yiyeceksin. Tatlıyı az tutmak, kaloriye dikkat etmek lazım. Kalori çok olduğu zaman vücut o kaloriyi, şekeri yağa çeviriyor. Ben her gün 45 dakika yürüyorum. Kahvaltıyı atlıyorum, öğlen bir yoğurt, yarım sandviç, akşam çorba, bir ev yemeği bazen tatlı yiyorum, dayanamıyorum."