Vitamin, mineral ve sıvı açısından zengin besinleri tüketmemiz gerektiğine değinen uzmanlar, yaz aylarını sağlıklı geçirmek için yapmamız gerekenleri, 10 adımda listeledi...
GÜNDE 10-12 BARDAK SU İÇİN:
Yaz aylarında sıcaklıkla beraber artan sıvı kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı çok önemlidir.
Bu nedenle, her gün en az 2-2.5 litre (10-12 su bardağı) su içilmelidir. Sıvı alımının karşılanmasında su haricinde süt, ayran, soda, limonata, soğuk bitki çayları, şekersiz kompostolar ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler de tercih edilmelidir.
ATIŞTIRMALARIN ÖNÜNE GEÇİN:
Besinleri, günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde tüketmeye dikkat edin. Öğün atlamamak, hem kan şekerinizin düzende kalmasına, hem de gereksiz atıştırmalarınızın önüne geçecektir. Atlanan öğün, kan şekeri değerlerinde düzensizlik yaratacağından kilo alımlarına neden olmaktadır.
4 YAPRAKLI YONCA:
Günlük beslenmenize dört yapraklı yonca modeli uygulayın. Dört yapraklı yoncanızı, dört ana besin grubundan oluşturun. Her yaprak bir besin grubunu oluşturmaktadır. Bu gruplar; süt ve ürünleri grubu, et-kuru baklagilleryumurta- peynir, ekmektahıl grubu, meyve-sebze grubudur.
BESİNLERİ YAVAŞ ÇİĞNEYİN:
Doygunluk hissi, yemek yendikten 15-20 dakika sonra hissedilmeye başlanır. Bu nedenle yavaş yemek yemeye özen gösterin. Yemek esnasında lokmalar arasında yemeğinize sık sık ara verin.
KIZARTMALARA VEDA EDİN:
Yaz aylarında krema, mayonez, yağlı sos, katı yağ gibi yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçının. Yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanımı, yemekleri pişirirken haşlama, ızgara ve fırın gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin.
Fındık, ceviz, badem gibi yağlı besinleri günlük tükettiğiniz yağ miktarını azaltarak kullanabilirsiniz.
POSALI BESİNLER TÜKETİN:
Yeterli posa tüketimi bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı, acıkmayı geciktirmesi gibi olumlu etkiler sağlar. Öğünlerinizde sebze yemeği ve salata, gün içerisinde meyve tüketerek vücut direncini arttırıp, vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamış olursunuz.
MEYVE, SEBZEDEN VAZGEÇMEYİN:
Yaz aylarında en çok tüketilen besinlerin başında sebze ve meyve gelmektedir. Özellikle vitamin, mineral ve su bakımından zengin olan karpuz, kavun, salatalık, domates, kabak, kayısı, şeftali, armut, mevsim yeşilliklerinden vazgeçmeyin. Gün içerisinde mutlaka süt ve süt ürünlerinin tüketimine önem verin.
Kızartılmış ve hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlılar tercih edin.
Ancak tatlıların porsiyon miktarlarına dikkat edin.
AÇIK BÜFELERDEKİ TEHLİKE:
Besin tüketiminde her zaman porsiyon miktarı oldukça önemlidir.
Özellikle tatillerde açık büfeden dolayı fazla besin tüketimine dikkat edilmelidir. Tabağınızı doldururken salatalardan, bol yeşillik ve sebzelerden vazgeçmeyin.
EGZERSİZ OLMADAN OLMAZ:
Haftada 3 gün yapılan tempolu yürüyüşler, yüzme, gevşeme egzersizleri sizi yaz yorgunluğuna karşı koruyacaktır.
Eğer "vaktim yok" diyorsanız yürüyerek gidebileceğiz yerlere arabayı kullanmayıp, asansör yerine merdivenleri tercih edebilirsiniz.
HİJYENE DİKKAT
Özellikle yaz aylarında artan hastalıklardan biri besin zehirlenmeleridir. Yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınmaya, çabuk bozulan potansiyel riskli besinleri (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletmemeye ve besinlerin satın alınması, hazırlanması ve pişirilmesi, saklama aşamalarında hijyene dikkat edilmelidir.