KADINLARI VURUYOR
Tiroit hormonu düşüklüğünde metabolizma yavaşladığı için kişide kilo sorunu ortaya çıkıyor. Halsizlik, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, kabızlık, soğuğa tahammülsüzlük, saç ve tırnaklarda kırılma, adet düzensizliği, unutkanlık zamanla ortaya çıkan yakınmalar arasında gösteriliyor. Daha ileri durumlarda ise konsantrasyon güçlüğü, depresyon, duygu durumunda dalgalanmalar, kalp ve akciğer yetersizliği gelişebiliyor. İyot eksikliğinin uzun dönemde kadınlardaki en önemli etkilerinden biri ise kısırlık. Gebelik ve emzirme döneminde iyot eksikliğine çok dikkat etmek gerekiyor. Ciddi eksiklik olan annelerde, düşük, erken doğum, doğumsal anomaliler ve bebekte hipotiroidi, zeka ve gelişme geriliği, işitme ve konuşma bozuklukları görülebiliyor.
ÇERNOBİL'İ UNUTMAYIN
Uzun süre iyot eksikliği olanlarda tiroit kanseri riski artıyor. İyot eksikliğinde nodüller ortaya çıkarken, iyot düzeyi normal olanlara oranla, herhangi bir kaynaktan gelen iyodu çok daha fazla alıyor. Çevredeki radyoaktif iyodun tutulumu da iyot eksikliği olanlarda daha fazla olacağı için kanser riski yükseliyor. Çernobil nükleer kazasından sonra ülkemizde tiroit kanseri artışının sebebi de budur.
GUATRIN SEBEBİ
İyot eksikliği nedeniyle ortaya çıkan tiroit hastalıklarının başında guatr geliyor. Dünyada yeterince iyot alamadığı için 740 milyon kişi guatr hastalıklarından etkileniyor. Tiroit bezinin büyümesine bağlı ortaya çıkan bu sorun, ancak hormon düzeyleri düşmeye başladığında anlaşılıyor.