Ramazan yarın bitmek üzere. Günahtan arınmak için bu iki gün önemli bir fırsat.
Bugünlerde tövbe kapıları sonuna kadar açık. Bu fırsatı kaçırmamak lazım. Hz. Peygamber (SAV) "Günahından tövbe eden, hiç günah işlememiş gibidir" buyuruyor. Tövbe sadece dille olamaz. Gönülle, bütün organlarla, günaha bir daha dönmemesine olmalıdır. Allah, yalvaran dudağı, eğilmiş bir kalbi bilir. Onun için sonsuz rahmetiyle kapıları açar.
Resulullah Aleyhisselam şöyle buyurdu: Allah-u Teala'nın, yollarda dolaşarak zikreden insanları araştıran melekleri vardır. Bir yerde Allah'ı zikreden bir topluluk buldukları zaman, birbirlerine 'Gelin, işte sizin aradıklarınız burada' diye çağırırlar.
Melekler, onları kanatlarıyla sararlar.
Rableri, onların durumunu meleklerden daha iyi bilmekle beraber, meleklere sorar: 'Kullarım ne diyorlar?' Melekler: 'Seni tespih ediyorlar. Seni tekbir ediyorlar.
Sana hamd ediyorlar. Seni temcid ediyorlar.' Hak Teala buyurur: 'Beni gördüler mi?' Melekler: 'Hayır, vallahi seni görmediler.' Allahü Teala: 'Beni görselerdi ne olurdu?' Melekler: 'Eğer seni görselerdi, sana daha çok ibadet ederlerdi. Seni daha çok tespih ederlerdi. Sana daha çok hamd ederlerdi.
Allah-u Teala: 'Benden ne istiyorlar?' Melekler: 'Senden cenneti istiyorlar.' Allah-u Teala: 'Orayı gördüler mi?' Melekler: 'Hayır ey Rabbimiz, onlar orayı görmediler.' Hak Teala: 'Peki, onlar orayı görselerdi ne olurdu?' Melekler:
'Orayı görselerdi, oraya kavuşma hırsları ve arzuları artardı, oraya olan rağbetleri ziyadeleşirdi.' Allah-u Teala: 'Onlar neden sakınıyorlar?' Melekler: 'Cehennemden.' Allah-u Teala: 'Peki orayı gördüler mi?' Melekler: 'Hayır ey Rabbimiz, onlar orayı görmediler.' Allah-u Teala: 'Peki görselerdi nasıl olurdu?' Melekler: 'Görselerdi ondan daha şiddetle sakınırlar, oradan daha çok çekinirlerdi.' O zaman Allah-ü Teala şöyle buyurur: 'Sizi şahit tutuyorum ki, ben onlara mağfiret eyledim.' Bunun üzerine meleklerden biri:
'İçlerinde filanca var ki, o onlardan değil, bir ihtiyaç için aralarına girmişti.' Allah-u Teala: 'Onlar bir meclisin adamlarıdır, içlerinden biri ayrı tutulamaz.' (Buhari, Daavat 66, Müslim, Zikr 25)
BİR AYET
"İnsanların mallarında artış olsun diye verdiğiniz herhangi bir faiz, Allah katında artmaz. Allah'ın rızasını isteyerek verdiğiniz zekâta gelince, işte zekâtı veren o kimseler, evet onlar (sevaplarını ve mallarını) kat kat artıranlardır." (Rum, 39)
BİR HADİS
"Yalnız iki kişiye gıpta edilir. Biri, Allah'ın mal verip hak yolunda harcamaya muvaffak kıldığı kimse; diğeri de Allah'ın, kendisine ilim verip de onunla amel eden ve bunları başkasına öğreten (yani ilmini infak eden) kimsedir." (Buhârî, İlim, 15)
BİR ESMA
El-Azim: Büyüklükte benzeri olmayan, en yüce.
BİR DUA
MA'RUF-İ KERHİ'NİN DUASI
Dinim için, dünyam için, beni ilgilendiren meselelerim için kerim olan Allah bana kâfidir. Bana zulmedenden daha kuvvetli bulunan âlim olan Allah bana yeter. Bana kötülükle yaklaşanın belini kırabilecek derecede şiddet ve kuvvete sahip olan Allah bana kâfidir. Rahim olan Allah ölüm anında bana kâfidir.