Gelenek değil, yatırım aracı

Sinop’ta 17 yıldır kuyumculuk yapan Mahmut Yılmaz’a göre altın artık bir gelenek değil, yatırım aracı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :11 Temmuz 2012 , 00:00 Güncelleme Tarihi :12 Temmuz 2012 , 11:46
Gelenek değil, yatırım aracı

İÇİNDEKİLER

Sinop'un en eski kuyumcularından bir tanesi olan Mahmut Yıldız ile bir araya geldik. 17 yıldır Sinop'ta kuyumculuk yaptığını dile getiren Yıldız işletmesini kısaca şöyle tanıtıyor; "İşyerinde 4 kişi olarak çalışıyoruz. Daha önce tek marka üzerinden satış yapıyorduk. Artık birçok markayı satıyoruz. Eskiden altın kültürümüzün bir parçasıydı ancak altın fiyatları yükseldikçe insanların alış gücü düştü. Artık altın ve takı gelenek olmaktan çıktı. Sadece bir yatırım aracı olarak görülmeye başlandı. İnsanlar yatırım amacı ile altın satın alıyor."

"Düğün mevsimi satışları artırıyor"

Satışlar en çok yazın ve özel günlerde yükseliyormuş. Yaz döneminde gerçekleşen satış artışını ise Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarının 'Düğün Mevsimi' olmasına bağlıyor yılların kuyumcusu Yıldız. Kendisinden dinleyelim: "İşimizin en yoğun olduğu dönemler yaz günleridir. Çünkü yazları daha çok düğün oluyor. Tabi özel günlerde de iyi satışlar yapıyoruz. Özellikle Anneler Günü'nde herkes annesine değerli bir şeyler almak istiyor."

"Bu sene daha iyi"
Türkiye'deki altın sektörüne ilişkin açıklamalarda da bulunan Yıldız, onstaki fiyat dalgalarının dünya üzerindeki altın sektörünün tamamını etkilediğini söylüyor. Yıldız "Bu dalgalanmalardan sadece kuyumculuk sektörü değil, bütün sektörler krize giriyor. Biz burada sattığımız altının yerine yeni ürünler koymak zorundayız. Şimdi sattığım bir ürünü daha pahalıya almak zorunda kalınca satın alma gücümüz düşüyor. Bu sefer belki fiyatı yarın düşer diye beklemeye geçiyoruz. Ama altına bir zam daha geliyor. Yani satın alma gücünüz biraz daha düşüyor. 2011 yılında yaşanan dalgalanmalar bizi çok etkiledi. Bu sene yine biraz daha iyi durumdayız" diyor.

"Sinop, krizlere karşı koruyor…"
Yıldız'a göre Sinop'un Türkiye'de özellikle altın sektöründe çalışanlar için ayrı bir önemi var. Çünkü insanların birbirlerini tanıması ve düğünlerin büyük çaplı organizasyonlar şeklinde yapılması Sinoplu kuyumcuları krizlere karşı koruyabiliyor. Yıldız bu durumu ise şu sözlerle anlatıyor: "Burada herkes birbirini tanıyor ve herkes birbirinin düğünlerine gidiyor. Düğüne giden insanlarda birbirine altın takıyor. Yani sürekli bir sirkülasyon söz konusu. Bu da bizi krizlerden koruyan en önemli etkenlerden bir tanesi."

"DenizBank ile çalışmaktan çok mutluyum"

Kuyumculuk sektörünün yanında birde inşaat sektörü ile çalıştığını öğrendiğimiz Yıldız, "İşim gereği bankalarla çalışıyorum. Özellikle DenizBank ile çalışmaktan büyük mutluluk duyuyorum" diyerek konuşmasına son veriyor.