ESNAFIN 'HALUK ABİ'Sİ

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :19 Eylül 2012 , 00:00 Güncelleme Tarihi :19 Eylül 2012 , 15:04
ESNAFIN ’HALUK ABİ’Sİ

İÇİNDEKİLER

Sayın abim öncelikle saygılar sunarım. Ben 3 yıl önce çıkan sicil affından faydalanarak icralık olan bütün kart borçlarımı ödedim buna rağmen bankalar bu sorunu karşıma çıkarmaya devam ediyor. Sicilimi nasıl temizleyebilirim bana yardımcı olur musunuz?

Sevgili Esnaf Kardeşim
KOBİ Bankacılığından hizmet alan müşterilerin takip hesapları Merkez Bankası ve Memzuç kayıtlarına yansır. Bankamıza ait Merkez Bankası'nda takip kaydın bulunmuyor, Memzuç kaydın ise hesabının bulunduğu şube tarafından kontrol edilebilir.Yani durumun ile ilgili olarak çalıştığın banka ile görüşüp Memzuç kaydını kontrol ettirmelisin.

Haluk abi merhaba. Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nin arşivine ihtiyacım var. 2000 yılından önceki tarihlerde yayımlanan gazetelerin onaylı suretlerine nasıl ulaşabilirim?
Bu konuda dijital imkânlardan faydalanabilirsin. Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğü'nün internet sayfasında yer alan "Eski Nüsha Talepleri" bölümünü tıklayıp burada yer alan talimatları yerine getirdiğin takdirde 1957 yılından günümüze kadar basılan bütün Gazetelerin tasdikli suretlerine ulaşabilirsin.
Ben yıllık ücretli izin hakkında bilgi alacaktım. Yıllık izinlerin süreleri hangi kıstaslara göre belirleniyor?
Burada hizmet süresi ele alınır. Bir yıldan beş yıla kadar olanlara 14 iş günü, beş yıl ile on beş yıl arası çalışanlar 20 iş günüOnbeş yıl ve daha fazla olanlar ise 26 iş günü izin kullanmak hakkına sahipler. Bu arada bir not da ekleyelim. Eğer çalışan 18 ve daha küçük yaşta ise en az 20 iş günü yıllık ücretli izin hakkına sahiptir.

Esnaf ve Sanatkârım, Bana sağlanan kredi imkanları nelerdir, nerelerden kredi alabilirim?

Bu konuda 3 ayrı seçenek mevcut. KOSGEB, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kooperatifleri ve bankalar aracılığıyla özel şirketler kredilendirilebiliyor. Her kurumun kendine has kredi seçenekleri bulunuyor.
Ben oda aidatları ile ilgili bilgi almak istiyorum. Bu aidatların bir hukuki dayanağı var mıdır, varsa nedir?
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nda konuyla ilgili düzenleme mevcut. Kanunun 61. Maddesi'nin (b) bendinde; "Üyenin odaya ödeyeceği yıllık aidat, asgari ücretin onda birinden az, yarısından fazla olamaz. Kayıt ücretinin alındığı yıl için ayrıca yıllık aidat alınmaz." İfadesi yer alıyor. Buradan hareketle esnaf ve sanatkârların meslekî faaliyette bulunabilmeleri için, her ilde kurulu bulunan esnaf ve sanatkâr siciline ve dolayısıyla ilgili esnaf ve sanatkârlar odasına kayıt olmaları ve bu odalara aidat ödemeleri gerekiyor.