Esnafın 'Haluk Abi'si

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :26 Eylül 2012 , 00:00 Güncelleme Tarihi :26 Eylül 2012 , 23:02
Esnafın ’Haluk Abi’si

Merhaba Haluk Abi bir konuda bilgilerinize ihtiyacım var. Ben hizmet sektöründe faaliyet gösteren bir esnafım. Gazetelerde başta KOSGEB olmak üzere devlet destekleriyle ilgili haberler okuyorum. Hep KOBİ desteklerinden bahsediliyor. Milyarlarca TL teşvikten bahsediliyor. Ben esnaf olarak bu desteklerden nasıl yararlanırım. Ya da KOBİ belgesi nasıl alınır?

Sevgili esnaf kardeşim
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme'lerin kısaltılmış adına KOBİ diyoruz. Yani senin firman da bir KOBİ. KOSGEB desteklerine gelince, bu desteklerden sen de yararlanabilirsin. Geçmişte KOSGEB'in hedef kitlesinde 400 bine yakın imalat sanayi KOBİ'si yer alıyordu. Ancak bugün kurum sizin de arasında bulunduğunuz 3.4 milyon KOBİ'yi (esnafı)hizmet kapsamına aldı. KOBİ belgesi gibi bir uygulama da söz konusu değil. Bu konuda KOSGEB'in 81 ilde bulunan temsilciliklerinden ve www.kosgeb.gov.tr 'den detaylı bilgi de alabilirsiniz.

Haluk Abi, mozaik işleme üzerine bir tesis kuruyoruz. Burada özürlü vatandaşlarımızı istihdam etmek ve onlara destek olmak istiyoruz. Bu konuda devletin uyguladığı sakatlık indirim oranları nedir?

Sevgili esnaf kardeşim,
Umarım yeni işinizde başarılı olursunuz. Öncelikle çalışma gücünün asgari yüzde 80'ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derece sakat sayılıyor. Asgari yüzde 60'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece, asgari yüzde 40'ını kaybetmiş bulunanlar ise üçüncü derece sakat sayılır. Bu bilgi önemli çünkü sakatlık dereceleri itibariyle belirlenen aylık tutarlar, hizmet erbabının ücretinden indirilir. (aylık gelir vergisi matrahından indirilebilecektir) 2012 yılı için geçerli olan sakatlık indirimi tutarları ise şu şekilde: - Birinci derece sakatlar için 770 TL, İkinci derece sakatlar için 380 TL,
Üçüncü derece sakatlar için 180 TL'dir.

Haluk Bey biz üç ortaklı bir şirketiz ve yeni bir yatırım planlıyoruz. Bölgemizde elektrik üretimine uygun bir su kaynağı bulunuyor. Buraya bir proje geliştirmek istiyoruz. Nasıl bir yol izleyebiliriz?

Enerji yatırımları oldukça dikkat edilmesi ve yatırım öncesi çalışmalarının titizlikle yapılması gereken bir konu. Su kaynaklı elektrik üretimine uygun alanların belirlenmesi Elektrik İşleri Etüt İdaresi ve DSİ Genel Müdürlüğü (DSİ) yetkisi dahilinde bulunuyor. Başvuruya uygun projeler DSİ'nin internet sayfasında yayınlanıyor. Bu sayfadan yatırım düşündüğünüz bölgeye izin verilip verilmediğine bakabilirsiniz. Yatırım düşündüğünüz bölgenin izinli olduğunu tespit etmenizin ardından Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği gereği DSİ ile Su Kullanım Hakkı Anlaşması yapmalısınız. Daha sonra ilgili kurumlara lisans başvurusu yapacaksınız. Lisansınızı aldıktan sonra yatırımlara başlayabilirsiniz.

Damga vergisiyle ilgili merak ettiğim bir husus var. Avans olarak ödenen ücretlerden Damga Vergisi kesilmesi gerekiyor mu?

Evet gerekiyor. Bu konudaki ilgili mevzuata göz attım. Burada ücret avanslarına ilişkin yapılan ödemelerin binde 6,6 nispetinde damga vergisine tabi tutulması öngörülüyor.