Yunanistan cami yaptırtmıyor!

Yunanistan'ın başkenti Atina'ya bahar aylarına kadar inşa edilmesi düşünülen 'geçici cami'nin ibadete açılması bir başka bahara kaldı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :01 Şubat 2012 , 19:25 Güncelleme Tarihi :01 Şubat 2012 , 19:26
Yunanistan cami yaptırtmıyor!
Yunan hükümetlerinin yasalara rağmen bir türlü çözmeye yanaşmadığı projenin Nisan ayında yapılması beklenen seçimler sonrasına kaldığı bildirildi.

Yunanistan'ın başkenti Atina'ya cami yapılmasına ilişkin yaklaşık bir asırdır süren tartışmalar bitecek gibi görünmüyor. Başkent Atina'da yaşayan on binlerce Müslüman, ibadethane sıkıntısını ile din özgürlüğüne ilişkin çıkarılan engeller konusunda sabır ve çile imtihanına devam edecek. Votanikos semtinde yer alan ve eskiden Deniz Kuvvetleri'ne ait 17 dönümlük arsanın cami için tahsis edilmesinin ardından eski bir binayı mescite dönüştürme projesine başlanmasında iş, son bir imzaya kaldı. Ancak koalisyon hükümetinin küçük ortağı aşırı sağcı LAOS'lu Altyapı Bakanı Makis Voridis, son imzayı vermemekte diretiyor.

To Vima gazetesinin haberine göre Altyapı Bakanı Voridis, Atina'da cami inşasına yönelik ihale için onay vermeye niyetli görünmüyor. 2011 yılının Aralık ayından bu yana inşa için tüm hazırlıkların yapılmış olmasına rağmen, Bakan Makis Voridis, geçici cami inşasının siyasi önceliğe sahip olmadığını düşünüyor. Altyapı Bakanlığı'na yakın çevreler, Voridis'in, cami inşası için çıkılacak ihaleye imza atmaya yönelik itirazını Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos'a bildirdiğine dair bilgileri ne doğruluyor ne de yalanlıyorlar, yalnızca cami inşasının siyasi öncelik oluşturmadığını vurgulamakla yetiniyorlar.

Yasaların mecburi kıldığı ancak her defasında hükümetlerin uygulamaktan kaçındıkları cami inşası konusu, seçimlerden sonra Altyapı Bakanlığı'nın başına geçecek bir sonraki siyasetçinin karşısına çıkacak.
Çevre Bakanlığı'nın kısa süre önce hazırladığı ve LAOS milletvekillerinin aleyhte oy kullandığı "geçici cami" inşası yasasına göre, caminin Votanikos bölgesinde inşa edilmesi öngörülüyor. Aylar önce konuya ilişkin olarak gerçekleşen müzakerelerde Voridis, "Yunan toplumu bu girişimi büyük bir şüpheyle karşılıyor ve itirazını dile getiriyor" demişti. Voridis, AGİT Parlamento Grubu'nun, "Hıristiyanlar ve kiliselere yönelik saldırıların yapıldığını ifade eden ve devletleri Hıristiyanların korunması için önlemler almaya davet eden" bildirisini hatırlatmıştı.

EĞİTİM BAKANLIĞI TOPU TACA ATTI
Bu arada SYRİZA Milletvekili Dimitris Papadimulis'in konuya ilişkin sorusuna cevaplandıran Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı, topu taca atarak konunun yetkisi dışında olduğunu ifade etti. Bakanlık, "Devlet adına cami inşası projesi, Altyapı Bakanlığı'nın Devlet Bina Projeleri Birimi tarafından yürütülecek" deniyor ve cami inşasının "Eğitim Bakanlığı'nın devlet yatırımları programı tarafından finanse edileceği" belirtiliyor.
Ayrıca, "Eğitim Bakanlığı, 4014 sayılı yasanın öngördüğü işlemleri tamamlamıştır ve artık cami inşası konusunda yetki sahibi değildir." deniyor.

ESKİ YAPIDAN DÖNÜŞTÜRÜLECEK 'MESCİT' PROJESİ
Cami inşası projesinin planlamasını Tombazi bürosu üstlenecek. Söz konusu proje, İslami ve dini gelenekleri andıran özelliklere yer vermeden, minaresiz, basit bir binanın inşasını öngörüyor. Projeye göre, eskiden Deniz Kuvvetleri'nin kara araçlarının tamirhanesi olarak kullanılan 1000 metrekarelik bir bina restore edilecek. Camiden çok mesciti andıracak binanın ana hatlarına çelik "giydirilecek", izolasyon işlemleri yapılacak. 575 metre karelik bir alanda 350 kişinin ibadet yapabileceği bir mekana dönüştürülecek. Çevre düzenlemesi yapılacak.

Proje için 750 bin euroluk bütçe ayrıldı (KDV ve danışmanlara yapılacak ödemeler dahil bu rakam bir milyon avroya ulaşacak). Söz konusu harcamalar Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanacak. Proje tamamlandığı zaman, cami, 5'i Hristiyan 2'si Müslüman 7 kişilik Atina Cami Yönetim Kurulu'nun kontrolüne verilecek.
Ancak bu geçici bir çözüm olacak, çünkü plana göre söz konusu bina normal bir cami inşa edilene kadar faaliyet gösterecek. Eski bir binayı bile mescite dönüştürme becerisini gösteremeyen Atina'nın asıl cami projesini hayata geçirmesi ise pek mümkün görünmüyor.

Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan, caminin kontrolünü yapabilmesi için cami yapılması konusunda yardım ya da başka bir ülkenin masrafları üstlenmesine izin vermiyor. Atina'da yaşayan on binlerce Müslüman, bodrum, daire ve garaj gibi fiziken çok yetersiz ortamlarda ibadet etmek zorunda bırakılıyor. Atina'da 100'den fazla mescit 'yasadışı' olarak faaliyet yürütüyor.