Değişime uğrayan yeni tür virüs ilk olarak Eylül ayında tespit edilmiş, Kasım ayında Londra'daki vakaların dörtte birine yakınının yeni tür virüsle bağlantılı olduğu belirlenmişti. Bu oran, Aralık ortasında vakaların üçte ikisine yükseldi. Yetkililer yeni türün çok daha hızlı yayıldığı uyarısı yaptı.
501.V2 adı verilen bu tür, İngiltere'de tespit edilen varyantla benzerlikler gösteriyor. Ancak virüsün hücreleri enfekte etmede kullandığı N501Y adı verilen kısmındaki mutasyonlar ayrı ayrı gelişmiş.
Imperial College'dan Prof. Neil Ferguson, "Güney Afrika'da meydana gelen mutasyonun şu an için daha kaygı verici olduğunu" belirtti.
İngiltere Halk Sağlığı Departmanı'ndan Dr. Susan Hopkins, her iki varyantın "daha bulaşıcı" olduğunu ve Güney Afrika'dan gelen türle ilgili "hala bilgi edinilmekte olduğunu" söyledi.
Hopkins, karantina ve seyahat kısıtlamaları ile yeni varyantların yayılmasının kontrol altına alınabileceğini kaydetti.
GÜNEY AFRİKA VARYANTI İNCELEMEYE ALINDI
Güney Afrika'daki bilim insanları, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile birlikte ülkenin bazı bölgelerinde vaka sayısında hızlı bir artışa yol açan koronavirüsün mutasyona uğramış yeni bir türünü incelemeye aldıklarını duyurdu.
501.V2 olarak bilinen bu tür, kısa adı Kriso olan Kwazulu-Natal Research Innovation and Sequencing Platform liderliğindeki bir grup bilim insanı tarafından tespit edildi.
Güney Afrika Sağlık Bakanı Zweli Mkhize, 501.V2 varyantının virüsün önceki türünün aksine gençleri daha fazla etkilediğini açıkladı.
Mkhize, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, "Bilim insanları, klinik epidemiyolog görünümde değişim olduğuna dair bulgular sunuyor. Özellikle, kronik hastalığı olmayan daha genç hastalarda hastalık oranının arttığına dikkat çekiyorlar" dedi.
Güney Afrika'daki yeni tür, Aralık ayı başında tespit edildi. Bilim insanları, virüsle ilgili yaptıkları rutin araştırmalar sırasında bir dizi mutasyon olduğunu fark etti.
'VİRÜS YAŞADIĞI ORGANİZMAYI ÖLDÜRMEK İSTEMEZ'
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Güney Afrika'daki toplam vaka sayısı bu hafta itibarıyla 900 binin, can kaybı da 24 binin üzerine çıktı.
Ancak her iki türün de ortak bir özelliği bulunuyor. Tespit edilen virüslerde görülen mutasyon, virüsün hücreye girdiği "spike proteininde" tespit edildi. Bunun da her ikisinin de koronavirüsün diğer türüne göre daha hızlı yayılmasının arkasındaki neden olabileceği düşünülüyor.