DEVLET KURUMLARINI ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞTILAR
Bu arada, Sudan televizyonunun vatanseverlikle ilgili şarkılar yayınlamaya başladığı kaydedildi.
Bir askeri yetkili, girişimin arkasında zırhlı birliklerden belirsiz sayıda askerin olduğunu ve birkaç devlet kurumunu ele geçirmeye çalıştıklarını ancak yolda durdurulduklarını söyledi.
Sudan, halihazırda sivil ve askerlerden oluşan ortak hükümet tarafından yönetiliyor.
DARBECİ SUBAYLAR SORGULANACAK
Süleyman ayrıca, darbeye girişiminde bulunan ve gözaltına alınan 40 subayın sorgusunun başlayacağı bilgisini paylaştı.
DARBEYE DİRENEN SUDAN HALKINA TÜRKİYE ÖRNEĞİ
Ülkedeki yayın kuruluşları, yaşanan gelişmeleri halka son dakika olarak duyururken, Türk halkının FETÖ'nün 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı direnişi Sudan'a örnek oldu.
Türkiye'de 15 Temmuz'da kanlı kalkışma karşısında sesini yükselten halk, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla sokaklara inmiş, tankların önüne geçerek kirli planı bozmuştu.
ÜLKE GÜNLER ÖNCESİNDE KARIŞMIŞTI
Sudan'ın doğusundaki Port Sudan kentinde hükümet karşıtı protestocular, 3 gün önce başkente giden ana yol ile limanları ulaşıma kapatmıştı.
Doğudaki Beja kabilesi konseyinin liderlerinden Ahmed Musa, eylemcilerin Port Sudan'daki Güney Limanı ve Osif Limanı ile Sevakin Limanı ve başkent Hartum'a giden yolları kapattıklarını söylemişti.
Hükümetin feshedilmesi, Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da 3 Ekim 2020'de silahlı hareketlerle imzalanan barış anlaşmasının Sudan'ın doğusu ile ilgili maddelerinin iptali, bölgeyi ilgilendiren konularda hükümetle müzakere platformu oluşturulması, kaynakların bölgeye verilmesi ve bölgenin merkezi yönetimde temsili gibi taleplerinin olduğunu belirten Musa, talepleri karşılanana dek protestoların süreceğini dile getirmişti.
'OLUMLU CEVAP GELMEZSE BAŞKA ADIMLAR ATILACAK'
Musa, olumlu bir cevap alamadıkları takdirde gelecek günlerde Port Sudan Havalimanı ve madencilik şirketlerinin faaliyetlerini engelleyici başka adımlar atacaklarını kaydetmişti.
Anlaşmanın bölgeyi marjinalleştireceği endişesini taşıyan Beja kabilesi, Cuba Anlaşması'nın iptalini, doğu meselelerini ele alacak ulusal bir kongre düzenlenmesini ve bölgenin kalkınma projelerinden daha fazla pay almasını talep ediyordu.
Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da 3 Ekim 2020'de Sudan hükümeti ile ülkenin batı ve güneyinde Devrimci Cephesi bünyesinde 9 isyancı silahlı örgüt arasındaki çatışmaları sona erdirecek nihai barış anlaşması imzalanmıştı.