İngiltere'nin yeni Başbakanı Liz Truss oldu! Bomba iddia: Koltuğa bile oturamayabilir

Son dakika haberi! İngiltere’de 7 Temmuz’da Başbakanlık ve iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden istifa eden Boris Johnson’ın yerine geçen isim Liz Truss oldu. Truss, "Çalışmalarımda enerji ve ekonomi sorunlarına odaklanacağım" dedi. Truss, adaylık döneminde seçilmesi halinde Ruanda ile imzalanan göçmen sınır dışı programını Türkiye'nin de içinde olduğu farklı ülkelerle genişletmeye çalışacağını açıklamış, Türkiye skandal sözlere tepki göstermişti. Öte yandan İngiltere'nin başbakanı açıklanmadan yaklaşık 1 saat önce İngiliz basınında çıkan haberlere göre Truss başbakanlık koltuğuna bile oturamayacak.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :05 Eylül 2022 , 14:39 Güncelleme Tarihi :05 Eylül 2022 , 16:14
İngiltere’nin yeni Başbakanı Liz Truss oldu! Bomba iddia: Koltuğa bile oturamayabilir

İÇİNDEKİLER

İngiltere'de 7 Temmuz'da Başbakanlık ve iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden istifa eden Boris Johnson'ın yerine geçen isim belli oldu. İngiltere'de Dışişleri Bakanı Liz Truss ile eski Maliye Bakanı Rishi Sunak arasındaki Muhafazakar Parti liderliği yarışı sona ererken, oylama sonucunda Liz Truss'ın yeni başbakan olduğu duyuruldu.

İNGİLTERE'NİN YENİ BAŞBAKANI LİZ TRUSS OLDU | VİDEO

Açıklanan oylama sonucu sonrasında Liz Truss, Downing Street'teki Başbakanlık Ofisi olan "10 Numara"da göreve başlayacak.

OYLARIN YÜZDE 57,4'ÜNÜ ALDI
47 yaşındaki Liz Truss, 2015 seçimlerinden bu yana Muhafazakar Parti'nin dördüncü başbakanı oldu. Seçim yarışında kullanılan yaklaşık 142 bin oydan, 81 bin 326'sını alarak Muhafazakar Parti liderliğine seçilen Truss oyların yüzde 57,4'üne baktı.

Yeni başbakanın rakibi eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ise 60 bin 399 oyla, yüzde 42,6 destek gördü. İngiltere'de Muhafazakar Parti, genel seçimler sonrasında Avam Kamarası'nda çoğunluğa sahip olduğu için, parti lideri aynı zamanda başbakan oluyor.

Boris Johnson'ın 7 Temmuz'daki istifasının ardından Muhafazakar Parti üyeleri yeni lider için oylama gerçekleştirmiş, altı adayla başlayan yarışta son olarak Dışişleri Bakanı Liz Truss ile eski Maliye Bakanı Rishi Sunak kalmıştı.

BOMBA İDDİA: KOLTUĞA BİLE OTURAMAYABİLİR | VİDEO

TÜRKİYE'YE KARŞI NASIL BİR POLİTİKA İZLEYECEK?
Truss'un Türkiye'ye karşı farklı bir politika izlemesinin beklenmediğini belirten A Haber Muhabiri Alpslan Düven, "Truss, Boris Johnson'ın ayak izlerini takip edecek." dedi.

BOMBA İDDDİA: BORIS JOHNSON KOLTUĞU BIRAKMAYACAK
Düven, "Seçimden yaklaşık 1 saat önce haber portallarında yeni bir iddia ortaya atıldı. Muhafazakar Parti'den 12 milletvekilinin Truss'a karşı bir güvensizlik oyu sunacağı ve böylelikle liderlik yarışını yeniden başlatıp Boris Johnson'ı en kısa zamanda lider yapmaya çalışacaklarına dair iddialar var. Johnson'ın koltuğu bırakmak istemediği iddiaları gündeme getiriliyor." şeklinde konuştu

İNGİLTERE'DEKİ SIKINTILAR
İngiltere'de vatandaşların ekonomik sıkıntılar çektiğine dikkat çeken Düven, "İşletmeler ve haneler önümüzdeki kışı nasıl geçireceklerini konusunda tedirginler. Truss için büyük zorluklar var. Yükselen enerji faturalarının tetiklemiş olduğu bir insanı krize doğru sürüklenip duruyor." ifadelerini kullandı.

SKANDAL GÖÇMEN AÇIKLAMASI
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, istifa eden eski Başbakan Boris Johnson'dan boşalan koltuğa oturması halinde Ruanda ile imzalanan göçmen sınır dışı programını Türkiye'nin de içinde olduğu farklı ülkelerle genişletmeye çalışacağını açıklamıştı.

TÜRKİYE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Truss'un skandal açıklamalarına tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada "Türkiye herhangi bir ülkenin sığınmacı kampı veya sınır muhafızı olmayacak, üçüncü ülkelerin uluslararası yükümlülüklerini hiçbir şekilde devralmayacaktır" ifadelerini kullandı.

LİZ TRUSS KİMDİR?
46 yaşındaki Dışişleri Bakanı Truss, açık sözlülüğü ve siyasetteki savaşçı tarzı ile Muhafazakar Parti üyeleri arasında hayli popüler. Independent gazetesine göre, duygusuz bir şekilde, nükleer silah düğmesine basmaya hazır olduğunu söyleyen Mary Elizabeth Truss 1975 Oxford doğumlu ancak orada büyümedi. Truss İskoçya, Leeds gibi Birleşik Krallık'ın kuzey bölgelerinde büyümüş. Sol görüşlü bir ailenin kızı olan Truss'ın babası matematik profesörü, annesi hemşire, eşi Hugh O'Leary mali müşavir ve iki kızı var. Liz Truss üniversite için Oxford'a dönmüş, Oxford Merton College'da okumuş. 2010 yılından bu yana Muhafazakar Parti üyesi ve birçok kez kabinede yer aldı.


BBC'ye göre Margaret Thatcher'a hayranlığıyla bilinen Başbakan adayı, daha yedi yaşında okulundaki bir seçim oyununda Margaret Thatcher rolünü üstlenmiş ama sıfır oy almış, hatta kendine bile oy vermemiş. Tam 40 yıl sonra oyun değil, gerçekten Thatcher'ın oturduğu koltuğa aday. Rishi Sunak'ın önünde yarışan Truss, en zor günlerinde bile Başbakan Boris Johnson'ı yalnız bırakmaması, ona sadık kalması ile tanınıyor.

AİLESİ SOL GÖRÜŞLÜ
Truss'ın annesi, Thatcher hükümetinin tam karşısında olan CND (Campaign for Nuclear Disarmament-Nükleer Silahsızlanma Kampanyası) üyesi olarak Truss'ı çocukluğunda birçok kez bu derneğin yürüyüşlerine götürmüş. Bu dernek 70'li, 80'li yıllarda Birleşik Krallık'ta ABD'nin Londra'nın batısına nükleer silahlar koymasını engellemek için kurulmuştu.


Truss dört yaşındayken ailesi İskoçya'ya, Glasgow taraflarına taşındı. Erkek kardeşine göre Truss çocukken oyunlarda kaybetmeyi hiç sevmez ve kaybetmemek için bazen oyunlara katılmazmış. Ortaokul yıllarında aile Leeds'e taşındı ve Liz orada Roundhay isimli bir devlet ortaokuluna devam etti. Truss, ailelerin çocuklarından düşük beklentide olduğu için çocukların o okulda başarısız olduğuna inandığını söylemiş. Ancak bu okula gidenler, hatta The Guardian yazarı Martin Pengelly dahil, Truss'ın konuyu çarpıttığını ve siyasi kazanç için okulu, onu yetiştiren, emek veren eğitimcileri aşağıladığını yazmıştı.

BİR ZAMANLAR MONARŞİNİN KALDIRILMASINI İSTEMİŞ
Truss, bu eğitimden sonra Oxford Üniversitesi'ni kazandı ve burada felsefe, siyaset, ekonomi eğitimi almış, öğrenciler arası Liberal Demokrat parti siyasetinde aktif görevler üstlendi. Yine BBC'ye göre 1994'te, parti konferansında Monarşinin kaldırılmasını savunan konuşma yaptı, "Biz Liberal Demokratlar fırsat eşitliğinden yanayız, insanların yönetmek için doğduğuna inanmıyoruz." diye demeç verdi.

Oxford'da öğrenciyken Liberal demokratlıktan Muhafazakar Partiye geçmiş. Mezuniyetinden sonra Shell ve Cable & Wireless'da mali müşavirlik yaptı. 2001 ve sonra yine 2005 genel seçimlerinde Muhafazakar Partiden Batı Yorkshire'dan milletvekili adayı olarak katıldı ancak her iki seçimde de kaybetti. 2006'da Güneydoğu Londra, Greenwich belediyesine seçildi.


MİLLETVEKİLLİ DÖNEMİ
Muhafazakar Parti lideri David Cameron 2010 yılında Truss'ı kazanabileceği Güney Batı Norfolk'dan aday gösterdi ancak Truss'ın Muhafazakar Parti milletvekili Mark Field ile daha önceki yıllarda bir ilişki yaşadığı ortaya çıkınca yine yaşamında siyasi bir mücadele başladı. Onu elemek isteyenlerle olan mücadeleyi 13 bin oy farkla kazandı. Dört milletvekili ile ortak yazdığı Britannia Unchained isimli kitapta "Britanyalı işçileri dünyanın en tembel işçileri olarak" nitelediği söylenmiş ama kendisi bunu yalanlamıştı.

2012'de, milletvekili seçildikten 2 yıl sonra Eğitim Bakanlığında, 2014'te de Çevre Bakanlığında görev aldı. Brexit (İngiltere'nin AB'den ayrılması) sürecinde "Avrupa Birliğinden çıkmayalım" diye kampanya yürüttü ama onun tarafı kaybedince u dönüşü yaparak tam tersini savunmaya başladı. Theresa May Başbakanlığında Adalet Bakanlığında görev aldı ve sonra Hazine Bakanlığına geçti. Boris Johnson başbakan olunca da ona küresel siyasi ve iş liderleriyle tanışma olanağı tanıyan Uluslararası Ticaret Sekreterliği görevine getirildi.


2021'de, 46 yaşında Dominic Raab'dan boşalan Dışişleri Bakanlığı görevine yükseldi. Kuzey İrlanda sorunu ve İran'da tutuklu olan iki Birleşik Krallık vatandaşının ülkeye iadesi konularında çalışıp kendini gösterdi. Rusya-Ukrayna sorununda ise sert bir tutuma girerek Putin'in Ukrayna'dan çekilmesini savundu ve orada gidip savaşmak isteyen Birleşik Krallık vatandaşlarına arka çıkmasıyla eleştiri almıştı.


BORİS JOHNSON NEDEN İSTİFA ETMİŞTİ?
5 Temmuz günü İngiltere'de başlayan siyasi kriz, 7 Temmuz günü Başbakan Boris Johnson'ın istifası ile sona erdi. Kabinesindeki 5 bakan ve 50'nin üzerindeki bakan yardımcısı ve hükümet görevlisinin istifası sonrası "parti kontrolünü kaybettiği" için görevi bırakma çağrısı yapılan Johnson için süreci başlatan başbakana yakın iki bakanın istifası olmuştu.

Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid, istifa mektupları ile kabinedeki görevlerinden ayrıldıklarını açıklarken, Sunak istifa mektubunda, "İngiltere halkı hakkı olan şekilde hükümetin düzgün, ciddi ve yetkin bir şekilde yönetilmesini bekliyor" demişti.

TACİZ SUÇLAMASI
İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a yakın iki ismin istifalarını tetikleyen durum ise Johnson'ın tacizle suçlanan parti yöneticisi Chris Pincher hakkında hata yaptığını kabul etmesi olmuştu.

Muhafazakar Parti'nin Parlamento'daki Grup Yönetici yardımcısı Chris Pincher hakkında çıkan taciz iddiaları üzerine görevinden istifa etmiş, Başbakan Johnson Chris Pincher hakkında geçmişte çıkan benzer iddialardan haberdar olmasına karşın onu bu göreve getirmekle suçlanmıştı.

PARTİ SKANDALI YAŞANMIŞTI
Johnson'ın başbakanlığı bırakma noktasına gelmesinde son olarak ise corona virüs kısıtlamaları sırasında Başbakanlık Ofisi'nde kendisi için verilen doğum günü etkinliğine katıldığını kabul etmesi olmuştu.

Hükümeti tarafından konulan kuralları çiğneyen Johnson, para cezasına çarptırılmış, başbakan uzun süre reddettiği olayla ilgili kamuoyundan özür dilemişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN