İsrail'de Başbakan Netanyahu öncülüğündeki aşırı sağcı koalisyon hükûmetinin yargı reformu krizi devam ediyor. İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin'İn 5 Ocak'ta duyurduğu ve 24 Temmuz'da Meclis'te kabul edilen yargı reformunun ardından Benjamin Netanyahu hükûmetinin yargı düzenlemesine karşı protestolar 9 aydır devam ediyor. Son aylarda konuşulan iç savaş ihtimali ise kritik bir uyarı ile yeniden gündeme geldi. Güvenlik Şirketi Şin Bet'in eski şefi Ami Ayalon, yargı reformunun askerî ya da adli darbe ile sonuçlanacağını, ülkede çok fazla kan döküleceğini söyledi.
GÜVENLİK ŞEFİNDEN KRİTİK UYARI
Jerusalem Post'un haberine göre Nahalal'da düzenlenen Demokrasi Konferansı'nda konuşan Ayalon, İsraillileri çözüme odaklanmak konusunda uyardı.
İsrail ordusu ve yasama organı Knesset yargı reformunun yasa taslağı üzerinde çalışıyor. Knesset'te gerilimin had safhada olduğu bir dönemde konuşan Ayalon, hükûmetin yargı reformunu yasalaştırmaya başlamasından bu yana binlerce yedek askerin askerlik yapmayı reddettiğini söyledi.
SAVUNMA BAKANI ELİYAHU REST ÇEKTİ
İsrail Savunma Bakanı Amichai Eliyahu ise perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail Savunma Kuvvetleri'nin gönüllü bir askerî sisteme geçmesi ve orduya hizmet etmek istemeyen tüm İsraillilerin serbest bırakılması gerektiğini söylemişti. Yargı reformunu destekleyen Eliyahu, ordudaki reform karşıtı askerlerin ortaya çıkmasının ardından "Hizmet etmek istemeyen herkesi serbest bırakmalıyız, orduyu profesyonel hale getirmeliyiz." demişti.
YARGI REFORMU PAKETİNDE NELER VAR?
İsrail'de yüksel mahkemenin yetkilerini sınırlayan yargı reformu tasarısı ile "Makullük maddesi" altında Yargıtay hakimlerine tanınan "mantıksız buldukları hükûmet kararlarını geçersiz kılabilme hakkı kaldırılacak. Yüksek Mahkeme de dahil olmak üzere hakimlerin atanması hükûmetin kontrolünde olacak. Bakanlıklara bağlı hukuk danışmanlarının yetkileri kısıtlanacak. "Kişisel yasa" ile bir başbakanın görevden alınması zorlaştırılacak. Parlamento'nun Yüksek Mahkeme kararlarını salt çoğunlukla geçersiz kılmasına izin verecek bir madde olacak.
HALK 35 HAFTADIR SOKAKLARDA
Yargı reformunun açıklanmasının ardından İsrail'de Tel Aviv başta olmak üzere bütün noktalarda kitlesel protestolar düzenlenmişti. Reformun açıklanmasından bu yana geçen 9 ayda eylemler devam etti. Netahyahu'nun yargı düzenlemesine ve sağ politikalarına karcı çıkan İsrailliler her hafta cumartesi akşamları eyleme katılıyor.
KUTUPLAŞMA ARTTI: HALK İÇ SAVAŞTAN KORKUYOR
Yargı reformu eylemlerinin ardından İsrail'de kutuplaşma arttı. İsrailli Maariv gazetesi'nin uyguladığı ve geçtiğimiz aylarda paylaştığı bir anketin sonuçlarına göre ülkenin yüzde 58'i iç savaşın patlak vermesinden korkuyor.