CANLI TAKİP | İsrail soykırımında 47. gün! Hamas'tan ateşkes mesajı geldi: İşgalcinin hedefi yine okullar ve hastaneler

Soykırımcı İsrail, 47 gündür Gazze’de sivilleri hedef alıyor. Gazze’de binlerce kişinin sığındığı hastaneleri bombalamaya devam eden İsrail, Batı Şeria’da da tutuklama kampanyasını sürdürüyor. Hamas, şartlarını belirterek bugün ateşkes yapılabileceğini duyururken katil İsrail ise sivillerin sığındığı bir okula daha saldırdı. Onlarca kişinin hayatını kaybettiği saldırıda ölü ve yaralıların birçoğu hala enkaz altında. Öte yandan katil İsrail, Hamas hareketiyle esir değişimi anlaşmasını ve geçici ateşkesi kabul etti.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :20 Kasım 2023 , 09:08 Güncelleme Tarihi :22 Kasım 2023 , 08:13
CANLI TAKİP | İsrail soykırımında 47. gün! Hamas’tan ateşkes mesajı geldi: İşgalcinin hedefi yine okullar ve hastaneler

İÇİNDEKİLER

Soykırımcı İsrail Gazze'de 47 gündür katliam yapıyor. El-Kassam Tugaylarının gizlendiğini iddia ederek sivillerin yer aldığı bombalanmadık tek bir nokta bırakmayan İsrail, abluka altındaki Gazze'yi dünyanın en büyük mezarlığı haline getirdi.

AHaber CANLI YAYIN


Okulları, camileri, hastaneleri ve sivillerin sığındığı tüm alanları bombalayan İsrail, Gazze'de aktif tek bir hastane bile bırakmadı.Hastalar, yaralılar ve hatta prematüre bebekler hastanelerde yeterli imkan olmadığı için hayatını kaybediyor.

Yerleşim yerlerine fosfor bombaları ile saldıran İsrail, dünyanın gözü önünde işlenmedik savaş suçu bırakmıyor.

KATİL İSRAİL'İN KATLETTİĞİ SİVİLLERİN SAYISI 14 BİNİ GEÇTİ
Gazze'deki hükümet, katil İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısının 828 artarak 14 bin 128 olduğunu bildirdi. Ölenlerin 5 bin 840'ı çocuk, 3 bin 920'si kadın.

TERÖR DEVLETİ İSRAİL 60 GAZETECİYİ ÖLDÜRDÜ

Terör devleti İsrail, 7 Ekim'den bu yana tam 60 gazeteciyi öldürdü.


Takvim.com.tr bölgede yaşananları dakika dakika aktarıyor.

06:56 Katar yönetimi, "İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara verilecek insani aranın" ne zaman başlayacağının 24 saat içinde duyurulacağını açıkladı.

06:18 Ateşkes anlaşmasının detayları duyuruldu.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Katar ve Mısır'ın ara buluculuğundaki uzun müzakere süreci sonunda İsrail ile geçici ateşkes anlaşmasına varıldığı belirtildi.

Anlaşmaya göre, "50 İsrailli esire karşılık İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılacağı", bunların her iki taraftan 19 yaş altı kadın ve çocuklardan oluşacağı belirtildi.

Anlaşmaya göre, ateşkesin 4 gün süreceği ve insani yardım malzemesi ve yakıt taşıyan yüzlerce tırın Gazze Şeridi'ne gireceği, kuzey ve güneyi fark etmeksizin Gazze Şeridi'nin istisnasız her bölgesine yakıt ve yardım malzemesi taşınacağı ifade edildi.

Ayrıca ateşkes sürecinde Gazze Şeridi'nin güneyindeki hava trafiğinin tüm gün, kuzeyinde ise 10.00 ile 16.00 saatleri arasında günlük 6 saat durdurulacağı ifade edilen açıklamada, İsrail güçlerinin tüm Gazze Şeridi'nde kimseyi alıkoymama ve kimseye saldırmama esasına bağlı kalacağı kaydedildi.

Açıklamada, kuzeyden güneye Salahaddin Yolu boyunca insanların hareket özgürlüğünün güvenceye alınacağı vurgulandı.

İsrail'e göre, Gazze Şeridi'nde Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

05:21 Hamas: Bırakacağımız 50 İsrailli esire karşılık 150 Filistinli esir serbest bırakılacak, 4 gün ateşkes olacak ve insani yardım malzemesi taşıyan yüzlerce tır Gazze'ye girecek

04:41 İsrail Resmi Yayın Kuruluşu: İsrail hükümeti, Hamas Hareketiyle esir değişimi anlaşmasını ve geçici ateşkesi kabul etti

02:25 Filistin haber ajansı WAFA: İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine saldırıları sonucu aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 44 kişi hayatını kaybetti.

21 KASIM TARİHİNDE YAŞANANLAR

20.43 İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin kuzeyinde varlığını sürdürürken bazı noktalardan çekildi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde "insani ateşkese" yönelik açıklamaların arttığı zamanda Gazze kentindeki bazı noktalardan geri çekildi.

Görgü tanıkları, İsrail ordusunun, son iki günde Gazze kentindeki Sabra Mahallesi'nin batısı ile Zeytun Mahallesi'nin batı kesimlerinden 3 kilometreden fazla çekilerek Şifa Hastanesi'ne ulaştığını belirtti.

Tanıklar, ayrıca İsrail ordusunun, Gazze kentinin güneybatısındaki Tel el-Heva ve Er-Rimal mahallelerinden de çekilerek sahil şeridindeki Reşid Caddesi'ne gerilediğini ifade etti.

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde ise görgü tanıkları, İsrail birliklerinin kuzeydoğudaki Beyt Hanun ve kuzeybatıdaki Beyt Lahiya kentlerindeki açık alanlarda konuşlanmayı sürdürdüğünü aktardı.

Tanıklar, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin kuzeydoğusundaki Cibaliya kentinde işgalini sürdürerek Endonezya Hastanesi çevresine ulaştığını ve burada konuşlandıklarını söyledi.

20.00 Gazze'deki hükümet: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı 828 artarak 14 bin 128 oldu. Ölenlerin 5 bin 840'ı çocuk, 3 bin 920'si kadın

16.45 İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'daki Huwara'da 255 işletmeyi kapattı. Nablus vilayetindeki Ulusal Ekonomi Bakanlığı Genel Müdürü Beşar el-Saifi, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana kasabada yalnızca 45 işletmenin faaliyet göstermesine izin verdiğini belirtti ve "Bu, İsrail yetkilileri tarafından uygulanan ekonomik abluka ve toplu cezalandırma politikasının bir parçası" dedi. El Saifi, ayrıca, İsrail ordusunun Huwara'daki ticari ve endüstriyel işletmeleri kapattığını ve bunun ağır ekonomik kayıplara yol açtığını söyledi.

Karantinaya ek olarak Huwara, İsrailli yerleşimcilerin düzenli saldırılarına da maruz kalıyor.




16.44 Sağlık Bakanı Koca, 50 kişiden oluşan bir hasta listesi hazırladıklarını ve önümüzdeki günlerde Gazze'den üçüncü tahliyenin gerçekleşeceğini bildirdi.

14.55 Dünya Sağlık Örgütü sözcüsü Christian Lindmeier, Gazze'de kuşatma altındaki tıbbi komplekste bakılan 33 erken doğan bebekten ikisinin pazar günkü tahliyeden önce öldüğünü söyledi ve "kendilerine sunulan bakım eksikliği nedeniyle yalnızca o gece öldüler" dedi.

Pazar günü, BM sağlık kurumu 31 bebeğin El Şifa'dan tahliyesine yardım etti; bunların 28'i Pazartesi günü Refah sınırı üzerinden Mısır'a nakledildi. Diğer üçü şu anda aileleriyle birlikte Gazze'nin güneyindeki bir hastanede.

Bu arada BM çocuk kuruluşu UNICEF, Mısır'a tahliye edilen 28 bebekten 20'sinin "refakatsiz" olduğunu açıkladı.

Sözcü James Elder Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yedi anne sekiz bebeğe eşlik etti" dedi ve bebeklerin bir çift ikiz olduğunu da ekledi.

Bebeklerin çoğunun refakatsiz olmasının sebeplerinin farklı olduğunu söyledi. Elder, ebeveynlerin bir kısmının Mısır'a geçemediğini, diğerlerinin ise "yetim" olduğunu belirtti.

14.50 İsrail'in Lübnan sınırı yakınlarında aralarında Al-Mayadeen TV'den iki gazetecinin de bulunduğu üç kişinin ölümüne yol açan saldırısına ilişkin detaylar ortay çıktı.

Al-Mayadeen yöneticisi Ghassan bin Jiddo, "Bu doğrudan bir saldırıydı, şans eseri değildi" dedi ve saldırının İsrail hükümetinin bu ay Al-Mayadeen'in web sitesine erişimi engelleme kararı sonrasında geldiğini belirtti. Jiddo, öldürülen üçüncü kişinin kanala "katkıda bulunan" bir isim olduğunu da belirtti.

13.10 Lübnan devlet haber ajansı, Lübnan'ın İsrail sınırı yakınında düzenlenen roket saldırısında en az iki gazeteci ve bir kişi daha öldürüldüğünü bildirdi. Olayın İsrail sınırına yaklaşık 1,6 kilometre uzaklıktaki Tir Harfa kasabası yakınlarında meydana geldiği belirtildi.

12.27 Lübnan Sivil Savunması: İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Kafr Kila kasabasını hedef alan bombalı saldırısında bir kadın öldü, 2 kişi de yaralandı.

"ŞİFA HASTANESİ HERKES İÇİN MEZARLIK"

12.20 Gazze Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el Kudra, soykırımcı İsrail'in defalarca hedef aldığı Şifa Hastanesi'ne ilişkin son durumu anlattı. İşte, Eşref el-Kudra'nın açıklamaları...

Gazze'nin kuzeyindeki hastaneler tamamen hizmet dışı.
Gazze hastanelerinde doluluk oranı yüzde 190'a ulaştı.
İsrail, Şifa Hastanesini bombaladı ve bir kısmını yok etti.
Yaklaşık 120 kişi Endonezya Hastanesi'nden Nasser Hastanesi'ne tahliye edildi.
İsrail ordusu Endonezya Hastanesi'ndekileri ölüm çemberine soktu.
Endonezya Hastanesi'nde hâlâ 400'den fazla yaralının yanı sıra 200 sağlık personeli ve sığınan 2.000'den fazla kişi bulunuyor.
İsrail ordusu hastane çevresinde veya içinde hareket eden herkesi hedef alıyor.
İsrail ordusu halen 700'den fazla kişinin esir tutulduğu Şifa Hastanesi'ni kuşatıyor. İçerisindeki herkes için mezarlık haline geldi.

CANLI TAKİP | İsrail soykırımında 47. gün! Hamas’tan ateşkes mesajı geldi: İşgalcinin hedefi yine okullar ve hastaneler

BATI ŞERİA'DA TUTUKLAMA KAMPANYASI

12.05 İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da gece ve sabah erken saatlerde gerçekleştirdiği son baskınlarda, aralarında eski mahkumların da bulunduğu en az 40 Filistinliyi tutukladı.

Tutuklular ve Eski Tutuklular İşleri Komisyonu ile Filistinli Mahkumlar Derneği'ne göre tutuklamalar Cenin, El Halil, Beytüllahim, Nablus, Ramallah, Kudüs ve Eriha'da gerçekleşti.

İsrail güçleri ayrıca Batı Şeria'nın kuzeyindeki Kabatiya'nın yanı sıra Ramallah'ın Barka kasabasına da baskın düzenleyerek evlere baskın düzenledi ve çok sayıda kişiyi tutukladı. Cenin'in güneybatısındaki Arraba kasabasında düzenlenen baskında ise en az bir kişi yaralandı.

Qiffin'de askerler, yerleşimcilere yönelik silahlı saldırıya karıştığı iddia edilen Filistinlileri aramak amacıyla güvenlik kameralarına el koydu.

12.05 Gazze Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Endonezya Hastanesi'ndeki son duurma ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İsrail kuşatması nedeniyle Endonezya'daki hastanede yaklaşık 550 kişinin tedavisi yok.

Endonezya hastanesinin kuşatılması, bazı yaralıların ölümüne yol açtı.

İsrail bombardımanından ölmeyenler de hastaneye ulaşamadığı için kan kaybından ölüyor.

11.45 Hizbullah: "İsrail'in Hadab El Bustan bölgesini hedef aldık ve doğrudan isabet elde ettik."

CİBALİYE KUŞATMA ALTINDA

10.55 İsrail ordusu, Gazze'deki Cebeliye'nin kuşatılmasını tamamladığını ve bir sonraki aşamaya hazır olduğunu açıkladı.

Ordudan yapılan açıklamada, geçtiğimiz gün Jabalia bölgesindeki üç tünel de dahil olmak üzere 250 Hamas hedefine saldırı düzenlendiği ve onlarca Filistinli savaşçının öldürüldüğü belirtildi.

10.20 Gazze'nin kuzeyinde, Kamal Adwan Hastanesi caddesindeki bombardımanın ardından çok sayıda kişi hayatını kaybetti, yaralıların birçoğu ise hala enkaz altında. Olay yerindeki ambulans ekibi, ölen ve yaralananları taşımak için yalnızca iki ambulansın bulunduğunu söyledi. Bir sağlık görevlisi, evlerde 10'dan fazla kişinin yaşadığını, bir evde ise 18'e kadar kişinin yaşadığını söyledi.

09.36 Filistin resmi haber ajansı WAFA: İsrail savaş uçakları Gazze'de yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı bir okulu ve dokuz evi hedef aldı, çok sayıda ölü ve yaralı var

08.50 Hizbullah İsrail'in kuzeyindeki Metulla'da İsrail askerlerinin kullandığı bir evi hedef alan saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Hizbullah, saldırının İsrail'in güney Lübnan'daki sınır köylerindeki evleri hedef almasına misilleme olduğunu söyledi.

Son günlerde Hizbullah, sınırdaki İsrail askeri mevzilerine yönelik saldırıların sayısını artırdı ve günde ortalama 10'a ulaştı.

08.35 Hamas yetkilisi İzzat el-Rişk, müzakerelerin devam ettiğini ve ateşkes ile ilgili ayrıntıların önümüzdeki saatlerde açıklanacacağını söyledi.

Olası bir ateşkes anlaşmasında şu maddeler yer alacak:

Potansiyel bir geçici ateşkes için gün sayısı
Gazze'ye yardım girişine ilişkin düzenlemeler
Filistinli esirler karşılığında Gazze'de tutulan esirler için takas anlaşması.


06:24 Hamas lideri İsmail Heniyye, İsrail ile ateşkes anlaşmasına 'ulaşmaya yakın' olduklarını, bu konuda ara buluculuk yapan Katar'a cevaplarını ilettiklerini söyledi.

Hamas'ın Telegram hesabından, hareketin Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin ateşkese ilişkin yaptığı açıklamaya yer verildi.

Heniyye, "Hareket, Katar'daki kardeşlerine ve ara buluculara yanıtını verdi. Ateşkes anlaşmasına ulaşmaya yakınlaştık." ifadesini kullandı.

02:29 Filistin resmi haber ajansı WAFA: İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin orta kesimlerindeki Nusayrat Mülteci Kampı'na saldırıları sonucu 17 kişi hayatını kaybetti.

Ölenler arasında çocuk ve kadınların da bulunduğu belirtildi.

21 KASIM TARİHİNDE YAŞANANLAR

22:12 İsrail ordusu kara saldırısını kuzeye doğru genişleterek Endonezya Hastanesi'ni kuşattı
İsrail askeri araçları dün Gazze kentinde nispeten geriledikten sonra bugün Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kara saldırılarını yeniden genişleterek Cibaliya beldesindeki Endonezya Hastanesini kuşatma altına aldı.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Gazze'nin kuzeyindeki Tevam bölgesinden bir kilometre doğuya doğru ilerleyerek Ebu Şarh kavşağına ulaşan İsrail güçleri, buradan 2 kilometre kuzeye doğru ilerleyerek Endonezya Hastanesi'nin yakınlarına ulaştı.

Gazze Sağlık Müdürü Munir el-Berş,yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin sabahtan itibaren Endonezya Hastanesi'ni kuşatma altında tuttuğunu söyledi. Berş, İsrail güçlerinin hastanenin kliniklerini ve ameliyathane katlarını bombalayıp ekipmanları imha ederken, hastanede ve avlusunda cesetlerin yığıldığına dikkati çekti.


21.53 İsrail güçleri, Gazze'de 300'den fazla Filistinliyi alıkoydu. İsrail güçleri, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 300'den fazla kişiyi "çeşitli Filistinli örgütlere üye oldukları" gerekçesiyle alıkoydu.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne karadan düzenlediği saldırılar sırasında alıkonulan Filistinlilere ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada şu ana kadar 300'den fazla Filistinlinin alıkonulduğu ve sorgulanmak üzere İsrail'e getirildiği belirtildi.

Bu kişilerin "çeşitli Filistinli örgütlere mensup" olduğu öne sürülen açıklamada, soruşturmayı yürütmek üzere İsrail'in güneyinde geçici olarak açılan "sorgu merkezinin" sabit bir tesise dönüştürüldüğü kaydedildi. Söz konusu merkezin nerede olduğuna ilişkin ise bilgi verilmedi.

20.24 Gazze'deki hükümet: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı 300 artarak 13 bin 300 oldu. Ölenlerin 5 bin 600'ü çocuk, 3 bin 550'si kadın.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 5 bin 600'ü çocuk, 3 bin 550'si kadın olmak üzere 13 bin 300 oldu. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, Telegram hesabından saldırıların 45'inci gününde Gazze Şeridi'ndeki toplam ölü ve yaralı sayısı ile yıkıma ilişkin son durumu paylaştı.

Buna göre, 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırılarda 13 bin 300 kişi yaşamını yitirdi; ölenlerden 5 bin 600'ünü çocuklar, 3 bin 550'sini kadınlar oluşturdu. Saldırılarda 201 doktor, hemşire ve ilk yardım görevlisi ve 60 gazeteci öldü. Yaralı sayısı da 31 bin oldu. Kayıp sayısı ise enkazda ve sokaklardaki cesetler dahil olmak üzere 6 bin 500'ü aştı. Bunların 4 bin 400'den fazlasını yine kadın ve çocuklar oluşturdu.

18.03 Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Bureyc Mülteci Kampı'nda yerinden edilmiş kişilerin sığındığı Birleşmiş Milletlere (BM) ait okulu bombalamasını "iğrenç bir suç ve BM'yi küçümseme" şeklinde niteledi.

Hamas, İsrail ordusunun, yerlerinden edilmiş çocukların ve kadınların barındığı Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ait okulu bombalamasına dair Telegram hesabından açıklama yaptı.

Saldırının "iğrenç bir suç ve UNRWA ile BM'ye yönelik küçümseme" olduğu vurgulanan açıklamada, uluslararası hukuk kapsamında korunan okullarda sivillerin hedef alınmasının durdurulması için harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, okula bugün düzenlenen bombalı saldırıda 10'dan fazla kişinin öldüğü hatırlatıldı.

17.35 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'deki sivil can kaybının kendisinin göreve gelmesinden bu yana daha önce hiçbir çatışmada görülmediği kadar yüksek olduğunu belirtti.

Guterres, New York'taki BM binasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazze'de çatışmaların sonlanmasının ardından oluşacak durumla ilgili bir hazırlık olup olmadığının sorulması üzerine Guterres, bunun için öncelikle mevcut durumun değişmesi gerektiğinin altını çizdi.

Guterres, insani ateşkes, yardımların kesintisiz erişimi ve tüm rehinelerin serbest bırakılması çağrılarını yineleyerek, "Bu trajediyi fırsata çevirmemizin önemli olduğunu düşünüyorum. Savaşın ardından kararlı ve geri dönüşü olmayacak bir şekilde iki devletli çözüm yönünde ilerlememiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Filistin Yönetimi'nin Gazze'de sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini düşündüğünü aktaran Guterres, "Ancak Filistin Yönetimi, İsrail tankları Gazze'deyken gelemez, bu yüzden uluslararası toplumun bir geçiş sürecine odaklanması gerekiyor." diye konuştu.

CANLI TAKİP | İsrail soykırımında 47. gün! Hamas’tan ateşkes mesajı geldi: İşgalcinin hedefi yine okullar ve hastaneler



"BM YÖNETİMİNDE ÇÖZÜMÜN DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM"
Guterres, "Gazze'de BM yönetiminde bir çözümün doğru olduğunu düşünmüyorum. Çok taraflı bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Farklı ülkeler ve kuruluşların işbirliği yapması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail için ABD'nin, Filistin için ise Arap ve bölge ülkelerinin güvenlik teminatlarının önemli olduğunu ifade eden Guterres, uluslararası toplumun geçiş sürecine bu çerçevede hazırlanması gerektiğini vurguladı.



"GAZZE'DE BİRKAÇ HAFTADA BİNLERCE ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ"
Gazze'de olanları neden savaş suçu olarak nitelendirmediğinin sorulması üzerine Guterres, uluslararası insancıl hukuk ve sivillerin korunmasına yönelik ihlallere her zaman karşı çıktığını, ancak böyle bir yetkisi olmadığını söyledi.

Guterres, "Ancak bence nitelendirmeden daha da önemlisi mevcut duruma odaklanmak." diyerek, "Gazze'de birkaç haftada binlerce çocuk öldürüldü. Bu önemli. Gazze'deki sivil can kaybı, ben Genel Sekreter olarak göreve başladığımdan bu yana daha önce hiçbir çatışmada görülmediği kadar yüksek." vurgusunu yaptı.

BM'nin her yıl çatışmada öldürülen çocukların raporunu yayımladığını anımsatan Guterres, şimdiye kadar en yüksek sayıların Taliban ve Suriye yönetimine ait olduğunu, hiçbirinin Gazze'deki kayıp kadar yüksek olmadığını kaydetti.

15.22 İsrail'in Aşdod ve Aşkelon şehirlerinde sirenler çalıyor.

GAZZE'DEN GETİRİLEN HASTALAR ANKARA'DA
15.17
İsrail saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi'nde kanser tedavisine devam edemeyen 61 hastayı ve beraberindeki 49 refakatçiyi taşıyan uçak Türkiye'ye ulaştı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından kanser tedavisine devam edemeyen 27 hasta geçtiğimiz günlerde Türkiye ile Mısır koordinasyonunda Türkiye'ye getirilmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise El-Ariş Havalimanında yaptığı açıklamada, olabildiğince hastayı Türkiye'ye getirme çabası içerisinde olduklarını ifade etmişti. Bu çerçevede Türkiye ile Mısır Koordinasyonunda yürütülen tedavilerinin devamlılığını sağlamak için Türkiye'ye bugün 61 hasta ve beraberinde 49 refakatçiyi taşıyan A400M tipi uçak Ankara Etimesgut Askeri Havalimanı'na indi.

Öte yandan, Türkiye ile Mısır koordinasyonda tedavilerinin devamlılığını sağlamak için Türkiye'ye getirilen hastalara refakat etmek üzere 10 kişilik sağlık ekibi uçak içerisinde yerini aldı.

Askeri uçakla getirilen 61 hastayı hastaneye sevk edecek olan kara ambulansları ise havalimanında hazır olarak bekledi.
Hastaların, Ankara'daki Etlik ve Bilkent Şehir Hastaneleri başta olmak üzere çeşitli hastanelerde tedavi altına alınacakları öğrenildi.

PREMATÜRE BEBEKLER MISIR'A GELİYOR

14.59 Mısır'ın devlet medyası, pazar günü Gazze Şehri'ndeki El Şifa Hastanesi'nden tahliye edilen 29 bebeğin ülkeye ulaştığını söylüyor. İlk raporlara göre tesisten 31 bebek tahliye edildi.

12.05 Filistin İslami Direniş Hareketi, sabah saatlerinde soykırımcı İsrail'e ait piyade kuvvetlerini hedef aldıklarını duyurdu. İslami Direniş Hareketi'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla
"Zulme uğradıkları için savaşanlara izin verildi ve şüphesiz Allah, onlara zafer kazandırmaya kadirdir."
Yüce Allah'a inanın
Gazze Şeridi'ndeki kararlı Filistin halkımızı desteklemek ve onların cesur ve onurlu direnişini desteklemek için İslami Direniş Mücahidleri, 20.11.2023 Pazartesi günü sabah saat 10:30'da Hadab Yaron sahasının yakınındaki Karantina Tepesi'ndeki İsrail piyade kuvvetini uygun silahlarla hedef aldı. ‏

"Ve zafer ancak Azîz ve Hakîm olan Allah'ın katındandır."

12.35 HİZBULLAH İSRAİL'İ BURKAN FÜZESİ İLE VURDU

Lübnan'daki Hizbullah, sınırda yer alan İsrail'e ait 3 askeri noktaya saldırı düzenlediğini duyurdu.

Hizbullah, Lübnan'ın güneyinden İsrail ordusuna ait askeri hedeflere düzenlediği saldırılara ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, İsrail'in sınırdaki Branit askeri noktasına "Burkan füzesi" ile saldırı gerçekleştirildiği kaydedildi.

Hizbullah, yine sınır üzerinde yer alan Zibdin askeri noktasının da "güdümlü füze ve uygun silahlarla" hedef alındığını belirtti.

Hizbullah, yaptığı bir başka açıklamada da İsrail'in Karantina Tepeleri'ndeki askeri noktasını vurduğunu duyurdu.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 11 Kasım'da yaptığı açıklamada, yarım ton patlayıcı içeren Burkan füzesini kullanmaya başladıklarını söylemişti.

Burkan füzesi, daha önce Yemen'deki İran destekli Husiler tarafından da kullanılmıştı.

11.45 İsrail topçu bombardımanı ile Aita al-Shaab kasabalarının çevresini ve Lübnan'ın güneyindeki bir tekneyi hedef alıyor.

09.31 Filistin Dışişleri Bakanı El-Maliki: "İsrail, Gazze'deki çatışmanın 'tüm savaşları sona erdirecek son savaş' olduğunu savunuyor. Filistinlileri tamamen yok etmeyi umuyorlar"

09.11 İsrail Ordu Radyosu: Lübnan sınırındaki bir ordu mevzisine havan topları atıldı ve güçlerimiz ateşin kaynağına müdahale etti.

08.45 El Cezire haber ajansı işgalci İsrail tanklarının Endonezya Hastanesi'ne doğru yaklaştığını bildirdi. Ana ameliyathanenin İsrail bombardımanında tamamen hasar gördüğü hastanede sabah saatlerinden bu yana çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

07.50 Çin Dışişleri Bakanı Vang, "Uluslararası toplum hemen ve şimdi harekete geçmeli, Gazze'deki insani felaketin sürmesini önlemek üzere etkili ve güvenilir tedbirleri almalı. Arap ve İslam dünyasındaki kardeşlerimizle, çatışmanın durdurulması ve Filistin sorununa kapsamlı, adil, kalıcı çözüm bulunması için çalışmaya hazırız" dedi.



07:02 Filistin resmi haber ajansı WAFA: İsrail ordusunun Gazze'deki Endonezya Hastanesine saldırısı sonucu en az 8 Filistinli hayatını kaybetti.

05:54 İsrail ordusunun, Gazze'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi'ne gerçek mermilerle ateş açtığı ve hastanenin çevresini top atışlarıyla vurduğu bildirildi.

Filistin haber ajansı WAFA'nın haberinde, İsrail ordusunun Endonezya Hastanesi'ni gerçek mermilerle, hastane çevresini top atışlarıyla hedef alması sonucu aralarında doktorların da bulunduğu yaralıların olduğu belirtildi.

Öte yandan, Şihab haber ajansı, Telegram sayfasından, gazeteci Enes Şerif'in Endonezya Hastanesi içinden "İşgal güçleri hastaneyi direkt hedef almakta. Hasta ve yaralıların üzerine ateş açmaktadır. Bu belki son görüşme olacak. Lütfen, burada durumlar oldukça zor. Bu mesajı iletiniz." anonsunu paylaştı.

Hastaneden bir diğer görüntüde ise bir doktorun yerde yatan yaralıyı tedavi etmeye çalıştığı anlar yer aldı.

Gazeteci Şerif'in çektiği, hastanenin doğrudan hedef alındığını gösteren fotoğraflarda ise bombardımanla parçalanmış odalar ve yatakta tedavi olmayı beklerken ölen çocukların cesetleri, yaşanan dramı açıkça ortaya koyuyor.

05:12 Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze'de sürekli akmakta olan kanın durdurulması için derhal ateşkes kararı alınmasını istedi.

05:03 Hamas, esir değişimi ve ateşkesin bugün olacağına ilişkin haberleri yalanladı

Hamas Hareketi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, medyada yer alan, Hamas ile İsrail arasında esir değişimine ilişkin anlaşmanın sağlandığı ve bugün yapılacağı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Hamas'ın Telegram sayfasından açıklama yapan Rişk, Hamas'tan çeşitli kaynaklara dayandırılan esir değişimi ve ateşkes konusuna ilişkin haberlerin doğru olmadığını belirtti.

İsrail'deki Jerusalem Post gazetesinin bir yetkiliye dayandırdığı haberde de esirlerin serbest bırakılacağına ve ateşkesin bugün başlayacağına dair bir anlaşmaya varıldığına ilişkin bilginin doğru olmadığı ifade edildi.

ONLARCA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
04:37
Filistin haber ajansı WAFA'nın bildirdiğine göre, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinin kuzeybatısına düzenlenen hava saldırıları sonucu onlarca kişi öldü.

İsrail savaş uçakları tarafından onlarca füzenin fırlatıldığı Han Yunus'un Hamed konut kenti çevresinde çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan onlarca kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi yaralandı.

Han Yunus'un doğusundaki Beni Sehila beldesine de hava saldırıları düzenlendi.

Gazze kentinin güneyindeki Zeytun Mahallesi'ndeki Askula mevkisini hedef alan İsrail topçularının atışları sonucu ölenler ve yaralananlar oldu.

Yine Sabra Mahallesi'ne düzenlenen bombardımanda yıkılan binaların enkazında onlarca kişi kaldı. Enkaz altındakiler, yağışlı hava durumu ve sivil savunma ve kurtarma ekiplerinin ulaşım imkanlarındaki kısıtlılık nedeniyle henüz çıkarılamadı.

Şihab ajansının Gazze'deki gelişmelere ilişkin anlık aktardığı bilgilere göre de İsrail savaş uçakları Endonezya Hastanesinin çevresini yoğun bombardımana maruz bıraktı.

Saldırılar sonucu hastane içinde ve dışında çok sayıda kişi yaralandı.

Hastane müdürü Al Jazeera televizyon kanalına yaptığı açıklamada, 140 yataklı hastanede 650 hastanın tedavi gördüğünü ifade etti.

01:29 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmelerinde Gazze ve Batı Şeria'daki durum ele alındı.