Laschet oyunu seçim bölgesi Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Aachen kentinde, Scholz ve Baerbock ise Brandenburg eyaletinin Potsdam kentinde kullanacak. Başbakan Angela Merkel'in ise oyunu daha önce mektupla kullandığı açıklanmıştı.
YouGov'un anketine göre SPD (Sosyal Demokrat Parti) yüzde 25 oy oranı ile birinci parti görünüyor. Başbakan Angela Merkel'in partisi CDU yüzde 21 ile ikinci ve Yeşiller yüzde 14 ile üçüncü sırada yer alıyor.
SEÇİMİ KİM KAZANACAK?
Son kamuoyu yoklamalarına göre Merkel'in Birlik Partileri (CDU/CSU), bir süredir 5-6 puanla önde giden Sosyal Demokrat Parti ile arasındaki farkı 1 puana kadar indirmiş gözüküyor. Anketler, yarışın çok yakın geçeceğine işaret ederken bu, ülke tarihinin en çekişmeli seçim gecelerinden birinin yaşanacağını gösteriyor. Anketlere göre; Birlik Partileri'nin kendi içindeki adaylık tartışmaları ve aday gösterilen Armin Laschet'in sel felaketi bölgesini ziyareti sırasında gülerken kameralara yakalanması gibi hataları CDU/CSU'ya oy kaybettirdi.
SPD'NİN OYLARI ARTTI
İklim konularının önem kazanmasıyla oylarını arttıran ve ilk kez bir başbakan adayı çıkaran Yeşiller ise bir ara anketlerde ilk sıraya kadar tırmansa da adayları Annalena Baerbock'ın kitabında intihal yaptığının ortaya çıkması ve yan gelirlerine dair tartışmalarla üçüncü sıraya gerilemiş gözüküyor. Rakiplerinin hataları sayesinde aradan sıyrılan SPD, başlangıçta aldığı kötü sonuçların aksine daha fazla seçmenin gönlünü kazanan parti konumunda.
FARK 1 PUANA DÜŞTÜ
Halk nezdinde, korona destek yardımlarının halen hükümette Maliye Bakanı olarak görev yapan SPD adayı Olaf Scholz hanesine yazıldığı da yapılan yorumlar arasında. Son anketlerde SPD'nin yüzde 26, CDU/CSU'nun yüzde 25, Yeşiller'in yüzde 16, Hür Demokrat Parti'nin (FDP) yüzde 10.5, aşırı sağcı Almanya için Alternatif'in (AfD) yüzde 10 ve Sol Parti'nin yüzde 5 bandında olduğu gözüküyordu. Seçmenin hâlâ yüzde 30'undan fazlasının kararsız olduğu, sonucu bu kitlenin etkileyececeği belirtiliyor.
VEKİL SAYISI DEĞİŞİYOR
Sandıkta iki ayrı pusulayla oy kullanılıyor. İlk pusula, seçmenin yaşadığı seçim bölgesinin vekilini belirlemek için kullanılıyor. İkinci pusula ile ise partilerin ulusal listelerindeki adaylar için. Burada her parti aldığı oy oranına göre sandalye kazanmış oluyor. Seçim yasası normalde Federal Meclis'te 598 milletvekili olmasını öngörüyor. Ancak partilerin çıkardığı direkt adayların sayısı ikinci oylarla belirlenen vekil sayısından fazlaysa parlamentoya ilave koltuk ekleniyor. Örneğin mecliste şu anda 709 milletvekili bulunuyor.
TÜRKLERİN TERCİHİ KİM OLACAK?
Başbakanlık koltuğunu kimin devralacağı kadar kaç Türkiye kökenlinin meclise gireceği ve oy hakkına sahip yaklaşık 1 milyon Türkiye kökenli seçmenin ne yapacağı da merak konusu.
2017 yılında Türkiye kökenli 14 milletvekili meclise girmeye hak kazanırken, mecliste temsil edilen partiler bu yıl 48 Türk'ü aday gösterdi. Ancak bu isimler genelde kendilerine listelerin ilk sıralarında yer bulamadığı için Türk kökenli vekil sayısında düşüş olabileceği değerlendiriliyor.
1990'lı ve 2000'li yılların başlarında Türklerin yüzde 60'a yakını SPD'ye destek verirken, bu tercih yıllar içinde Merkel'in partisi CDU/CSU lehine değişim gösterdi.
2013'teki genel seçimlerde Türklerin yüzde 64'ü SPD'ye, yüzde 12'si Yeşiller'e, yüzde 12'si Sol Parti'ye oy verirken, CDU/CSU'yu tercih edenlerin oranı yüzde 7'de kalmıştı.
2017'de ise Türk seçmenin yüzde 35'i SPD'ye, yüzde 20'si CDU/CSU'ya, yüzde 16'sı Sol Parti'ye, yüzde 13'ü Yeşiller'e ve yüzde 4'ü FDP'ye oy verdi. CDU/CSU'ya olan yönelim 2019 yılından sonra büyük ölçüde sürdü.
Son araştırmalar, Türklerin birlik partilerine olan desteğinin yüzde 53'e ulaştığına, SPD'ye olan desteklerinin ise yüzde 13'e gerilediğine işaret ediyor.
SAYILARLA SEÇİMLER
2017 yılında yapılan son genel seçimlerde katılım oranı yüzde 76.2 oldu. Pandeminin katılımı olumsuz etkileyebileceği değerlendiriliyor.
2017'deki seçimler için 92 milyon Euro harcanmıştı. Pandemi burada da olumsuz etki yaptı. Mektupla oy kullanmaya olan talep artışının etkisiyle seçim bütçesi 107 milyon Euro olarak belirlendi.
Bundestag'da altı grup ve yedi parti bulunuyor. Bugünkü seçimlere ise toplam 47 parti katılıyor. Bunlar arasında "Vejeteryanlar ve Veganlar için Değişim Partisi" gibi örgütler de var.
60.4 milyon seçmenin 31.2 milyonunu kadınlar oluştururken; toplam 6.211 adayın 2.024'ü kadın. Bugün ilk kez oy kullanacakların sayısı ise 2.8 milyon.