Almanya'dan cesur karar! Köln Belediye Başkanı Henriette Reker ırkçılara rağmen cuma günleri ezan okunmasına onay verdi

Almanya'da Köln Belediye Başkanı Henriette Reker, ırkçılara ve İslam düşmanlarına karşı cesur bir karar imza attı. Buna göre Köln'de dini özgürlükler kapsamında cuma günleri ezan okunabilecek. Reker, bu kararla Bild başta olmak üzere birçok medya kuruluşunun ve aşırı sağcı Hristiyanların hedefi olurken "Ezana izin vermek saygı göstergesi" sözleriyle kararının arkasında durdu.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :12 Ekim 2021 , 09:21 Güncelleme Tarihi :12 Ekim 2021 , 10:47
Almanya’dan cesur karar! Köln Belediye Başkanı Henriette Reker ırkçılara rağmen cuma günleri ezan okunmasına onay verdi

İÇİNDEKİLER

Almanya'da Katolik dünyasının merkezlerinden olan ve tarihi Köln Katedrali'nin bulunduğu Köln Büyükşehir Belediyesi'nin kentteki camilerde cuma günü Ezan okunmasına izin vermesi ülkeyi ikiye böldü. Bazı medya kuruluşları ve muhafazakâr partiler uygulamaya tepki gösterdi. İki yıl sürecek model proje kapsamında cuma günleri 12.00 ile 15.00 arası 5 dakikalığına camilerden ezan okunacak. Almanya'da camilerde açıktan ezan okunması ilk kez uygulanmıyor.


Başkan Reker 3 Ekim'de Köln Merkez Camisi'ni ziyaret etmişti

DİNİ ÖZGÜRLÜK VURGUSU
Hürriyet'in haberine göre; Projenin mimarı, Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker. Bu yıl 3 Ekim'de 25'incisi düzenlenen 'Camilerde Açık Kapı' günü etkinliğine de katılan Reker, projeyi "dinin karşılıklı kabulünün bir işareti" ve "anayasal olarak korunan din özgürlüğüne bağlılık" olarak değerlendirdi. Köln'de yaşayan Müslümanları, "Köln şehir toplumunun ayrılmaz bir parçası" olarak tanımlayan Reker, "Bundan şüphe duyan herkes Köln'ün kimliğini ve barış içinde bir arada yaşamamızı sorguluyor demektir. Şehrimizde, kilise çanlarının yanı sıra ezan sesinin duyulması, Köln'de çeşitliliğe değer verildiğini ve bu çeşitliliğin burada yaşandığını gösterir" açıklamasında bulundu.

ÇAN SESİ VE EZAN
Ancak ezanın açıktan okunacak olmasına tepkiler de geldi. Tepkilere Twitter hesabından yanıt veren Henriette Reker, "Ezan okunmasına yönelik model proje çok tartışma yarattı. Köln, dini özgürlüğün ve çeşitliliğin kentidir. Tren garında inen bir kişiyi katedral selamlar ve çan sesleri ona eşlik eder. Köln'de birçok Müslüman bulunuyor. Ezan okunmasına izin vermek bana göre saygının bir göstergesidir" dedi.

UYGULAMA NASIL
Proje kapsamında cuma günü ezan okumak isteyen camiler belediyeye izin için başvuracak. Her Cami bu konuda hem mahalleli hem de belediye için bir muhatap belirleyecek. Camiler, bulundukları mahallede komşuları ve vatandaşı bilgilendirici el ilanları hazırlayıp dağıtmakla yükümlü olacak. Camilerden okunacak ezanın ses yüksekliği, bulunduğu mahalledeki konutlara yakınlığına göre belediye tarafından belirlenecek. Hazırlıklar tamamlanırsa yeni uygulamaya göre ilk ezanın bu cuma okunması hedefleniyor. İki yıl sonra sona erecek model projede sonuç raporu hazırlanmayacak.

BILD KARŞI ÇIKTI
Köln'de cuma günleri ezan okunmasına izin verilmesine tepkilerde Bild gazetesi başı çekti. Gazetenin Bayvera yazıişleri müdürü olan Daniel Cremer, Bild gazetesindeki köşe yazısında, kilise çanıyla ezanının birebir kıyaslanamayacağını belirtti. Cremer, "Çanlar, sözün yer almadığı sadece bir ses iken müezzin hoparlörden 'Allah büyüktür ve Allah'tan başka ilah yoktur' diye seslenecek. Dünyaya en açık olan bir insanın bile buna alışması gerekir" dedi.

'BAVYERA'DA İZİN VERMEYİZ'
Bavyera'da faaliyet gösteren muhafazakâr Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU ) Genel Sekreter Yardımcısı ve Federal Meclis milletvekili Florian Hahn, Köln'de başlayacak uygulamaya sert tepki gösterdi. Hahn, "Bavyera'da bu tür model denemeleri istemiyoruz. Bunlar bizim Batı geleneğimizin bir parçası değil. İslam dininde ibadet için ezan okunması şartı yok" şeklinde konuştu.

'BU KARARLA AİDİYET DUYGUSU ARTTI'
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkanı Kazım Türkmen, Müslümanların da Almanya'nın bir parçası olduğunu belirterek "Köln farklı insan gruplarının yaşadığı tam anlamıyla çok kültürlü bir şehir. Belediyenin aldığı karar bu şehirde yaşayan Müslümanların aidiyet duygusunu artırdı. Bir üyemiz, 'Ben kendimi daha çok Kölnlü hissetmeye başladım' dedi" ifadesini kullandı.

ALMANYA'DA EZAN UYGULAMASI NASIL?
Almanya'nın Herne, Wuppertal, Oer Erkenschwick şehirlerinde özel izinle cuma günleri ezan okundu. Pandemi kısıtlamaları döneminde Müslümanlara moral için Almanya'da bazı camilerde ezan okunmasına izin verildi. Kısıtlamaların kalkmasıyla ezan yasaklandı. Bu uygulamayla ise ilk kez şehir genelinde ezan okunmasına izin verilmiş olacak.

IRKÇI SALDIRIDA ÖLÜMDEN DÖNMÜŞTÜ
* Köln'de 22 Ekim 2015 yılından bu yana Büyükşehir belediye başkanı olarak görev alan Henriette Reker, Yeşiller, CDU, FDP'nin desteğiyle bağımsız olarak seçilmeyi başardı.

* Reker, 17 Ekim 2015'te seçim çalışmaları sırasında bir pazar yerinde seçmenlere karanfil dağıtırken, bir ırkçının bıçaklı saldırısına uğradı. Boğazından ve göğsünden ağır yaralanan Reker, ölümden döndü.

* Seçimleri kazandığında yoğun bakımda olan Henriette Reker, belediye başkanı olmadan önce belediyede uyum, çevre ve sosyal işler daire başkanlığı yaptı.

* Reker, buradaki çalışmaları ve mültecilere yönelik ılımlı yaklaşımıyla ırkçıların hedefi haline gelmişti. Reker, 2019 yılında yapılan seçimlerde CDU ve Yeşiller'in desteğiyle yine belediye başkanlığına seçildi.