Almanya'nın uçağı dalga konusu oldu! Bild bile yerden yere vurdu: Ulusal utanç

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un Avustralya, Yeni Zelanda ve Fiji'yi kapsayan gezisi uçak arızası sebebiyle iptal edildi. Bu skandal dünya gündeminde dalga konusu olurken Alman Bild gazetesi de meseleyi manşetine taşıdı. Gazete dünyanın Almanya ile dalga geçtiğini belirterek, "Ulusal utanç" başlığını attı.

Giriş Tarihi :16 Ağustos 2023 , 17:27 Güncelleme Tarihi :16 Ağustos 2023 , 17:47
Almanya’nın uçağı dalga konusu oldu! Bild bile yerden yere vurdu: Ulusal utanç

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'u taşıyan hükümet uçağının arıza yapması dünyanın gündemine oturdu.

SEYAHAT YARIDA KALDI
Baerbock'un Avustralya, Yeni Zelanda ve Fiji'ye yapacağı resmi ziyaret sancılı başladı. Bakan Baerbock'un, Airbus 340-300 tipi uçağın arka kapaklarından birinde teknik arıza nedeniyle seyahatine ara vermek zorunda kaldığı açıklandı.

BU DENEYİMİ SADECE SİMÜLATÖRDE YAŞADIM!
Uçak, Abu Dabi'de bir yakıt ikmali molasının ardından yerel saatle 03:33'te tekrar havalandı. Sadece üç dakika sonra durum netleşti: Uçağın geri dönmesi gerekiyordu.

Uçak kaptanı daha önce uçaktaki hoparlörden iniş kanatlarının geri çekilmesinde sorunlar olduğunu bildirmişti. Pilot t-online'a "35 yıllık mesleki deneyimimde bunu yaşamadım, sadece simülatörde" dedi.

1 BUÇUK SAAT DAİRE ÇİZDİ
Abu Dabi'ye güvenli bir şekilde inebilmek için yakıtın boşaltılması gerekiyordu. Airbus, uzun rota için 110 ton gazyağı ile dolduruldu. Bunlardan 80'inin boşaltılması gerekiyordu. Uçak, maksimum 271 ton kalkış ağırlığı ile havalandı. İniş 190 tondan daha hafif olmalıydı. Orada bulunan bir gazeteciye göre, makine bir buçuk saat boyunca daireler çizerek uçtu.

ZİYARET İPTAL EDİLDİ
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un, uçağındaki arızadan ötürü Avustralya, Yeni Zelanda ve Fiji Cumhuriyeti'ne yapacağı ziyareti iptal ettiği bildirildi.

Baerbock, eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, her şeyin denendiğini aktararak, "Maalesef Hint-Pasifik seyahatime arızalı uçak olmadan devam edilmesi lojistik olarak imkansız. Bu can sıkıcı olmaktan öte bir şey." ifadesini kullandı.

Hint-Pasifik bölgesinde sadece dostlarının ve ortaklarının bulunmadığını, bu bölgenin 21. yüzyılın dünya düzenini önemli şekilde şekillendireceğini vurgulayan Baerbock, bundan dolayı diyalogda bulunmanın önemli olduğunu kaydetti.

ABU DABİ'DEN TARİFELİ UÇAKLA BERLİN'E DÖNDÜ
Ziyaretin iptal edilmesinin ardından Baerbock, Abu Dabi'den tarifeli uçakla Berlin'e döndü.

ALAY KONUSU OLDU
Söz konusu arıza sosyal medyanın gündemine otururken Alman Bild'den meseleyi manşetine taşıdı.

ALMAN BILD BİLE DALGA GEÇTİ: ULUSAL UTANÇ
Alman Bild gazetesi de meseleyi manşetine taşıdı. Gazete dünyanın Almanya ile dalga geçtiğini belirterek, "Ulusal utanç" başlığını attı.

Haberde Avusturya'nın Der Standard gazetesinin konuyla dalga geçtiği belirtilirken şu ifadelere yer verildi:

"Bir bakanı gideceği yere getirmeyen bir uçak sadece utanç verici bir arıza değil, aynı zamanda belirli bir semptomatolojinin ifadesidir. Her köşede ve kuytuda sorunlar var."

Bil haberinde Avusturya medyasının "Almanya'daki ekonomik durum da daha az tatsız değil. Yerden kalkmıyor, vasıflı işçi ve yatırım eksikliği var ve hala yüksek enflasyon bir yük. Ülke şimdi geride bırakılmış olan dışişleri bakanı gibi... " ifadeleriyle Almanya'yı ti'ye aldığını yazdı.

ALMANLARIN UÇAKLA BAŞI BELADA
Bu durum Alman bakanın yaşadığı ilk sorun değil. Baerbock'un seyahat ettiği hükumet uçağı, mayıs ayında da benzer bir sorun yaşamıştı.

Uçak lastik arızası nedeniyle Katar'ın başkenti Doha'ya zorunlu iniş yapmıştı.

Lastiğin herhangi bir lastikle değil özel bir lastikle değiştirilmesi gerektiği ve lastiğin de ancak Almanya'dan getirilebilecek olması nedeniyle 1 günlük gecikme yaşandı.

Aynı ziyaret kapsamında Suudi Arabistan'ın Cidde şehrine varış da bir arıza nedeniyle iki saat ertelendi.

MERKEL DE BENZER SORUNU YAŞAMIŞTI
Ancak hükümetin diğer üyeleri de, Bundeswehr'in uçuş hazırlık servisi tarafından kullanılan bir uçaktaki arızalar nedeniyle önemli sıkıntılara katlanmak zorunda kaldı. Örneğin, Hava Kuvvetlerine ait Airbus "Konrad Adenauer", Kasım 2018'de Buenos'taki G20 zirvesine giderken dönemin Şansölye Angela Merkel (69, CDU) ve dönemin Maliye Bakanı Olaf Scholz (SPD) ile geri dönmek zorunda kaldı. Arızaların yanı sıra, radyo sistemi felç oldu. Her ikisi de birlikte Arjantin'e uçtu.

Ekim 2018'de kemirgenler, Endonezya'da bir duraklama sırasında "Adenauer"in önemli kablolarını kemirdi. O sırada Scholz, Uluslararası Para Fonu toplantısından tarifeli uçakla döndü. Aralık 2016'da dönemin Savunma Bakanı Ursula von der Leyen (CDU) Mali yolunda mahsur kaldı. Nijerya'nın başkenti Abuja'da A340'ındaki bilgisayar sorunu nedeniyle geceyi orada geçirmek zorunda kaldı.

"TÜRK ASKERİ SANAYİSİ DAHA BAŞARILI"
Öte yandan Almanya basınından Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi, "Türk askeri sanayisi her zamankinden daha başarılı." diye yazdı.

Haberde, "herkesin Türkiye'nin drone'larına talip olduğu" belirtildi.

"BAYRAKTAR TB2 ÇOK SATIYOR"
İnsansız hava araçları söz konusu olduğunda Türkiye'nin teknolojik, askeri ve ekonomik güç haline geldiği belirtilerek, "Erdoğan, ülkesini dünyanın ilk üçü arasında gösteriyor. Çeşitli savaşlarda denenmiş ve test edilmiş Bayraktar TB2 çok satıyor." ifadelerine yer verdi.

TB2 SİHA'ların Ukrayna savaşındaki rolüne işaret edilerek, "Şu anda Rus tanklarını, araçlarını, gemilerini ve hava savunma sistemlerini vuruyorlar." denildi.

Erdoğan'ın, "dostlarına" yerli imkanlarla üretilen yüksek teknoloji ürünlerden hediye ettiği anımsatıldı.

ASKERİ İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI DİĞER ÜLKELERİN RADARINDA
Bu konuda TOGG elektrik otomobil örneğinden bahsedilen haberin devamında şunlara yer verildi:

Araç, Azerbaycan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın devlet başkanlarına, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan'ın liderlerine verildi.

Ancak devlet başkanları şu anda Türkiye'nin diğer yüksek teknoloji ürünlerini tercih ediyor: askeri insansız hava araçları.



SAVUNMA PROJESİ SAYISI 750'Yİ GEÇTİ

Başkan Erdoğan, yeni Altay Tankı'nın testler için TSK'ya teslim töreninde yaptığı konuşmada, 2002 yılında sadece 62 savunma projesi yürütülürken bugün bu sayının 750'yi geçtiğini söylemişti.

ERDOĞAN: NATO ÜLKELERİNE PLATFORM İHRAÇ EDER HALE GELDİK
Savunma projelerinin toplam bütçesinin 2002 yılında 5,5 milyar dolarken, ihale sürecindeki projeler dahil 75 milyar dolarlık proje hacmine ulaştığını aktaran Erdoğan, şöyle demişti:

Bundan 20 yıl önce sadece 248 milyon dolar savunma sanayi ihracatı varken, geçtiğimiz sene sonu bu alanda 4 milyar 400 milyon dolar ile rekor kırdık. Artık NATO üyesi ülkelere de platform ihraç eder hale geldik.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN