Asya Pasifik’te sular durulmuyor: Tayvan ada çevresinde Çin’e ait 32 hava aracı ve 9 gemi tespit etti

Tayvan, ada çevresinde Çin’e ait 32 askerî hava aracı ve 9 savaş gemisi tespit ettiklerini duyurdu. Çin’in hamlesinin ADB’nin Tayvan’a 500 milyon dolar değerinde F-16 kızılötesi arama takip sistemi ve ekipmanlarının satışına onay vermesinin ardından gelmesi ise dikkat çekti.

Giriş Tarihi :26 Ağustos 2023 , 14:10 Güncelleme Tarihi :26 Ağustos 2023 , 14:41
Asya Pasifik’te sular durulmuyor: Tayvan ada çevresinde Çin’e ait 32 hava aracı ve 9 gemi tespit etti

Asya-Pasifik'te "Tek Çin İlkesi" krizi devam ediyor. Tayvan Savunma Bakanlığı, sabah saatlerinde ada çevresinde Çin'e ait 9 savaş gemisi ve 32 askerî hava aracı tespit edildiğini bildirdi. Bakanlık son aylarda buna benzer onlarca duyuru yaptı. Çin'in son hamlesi ise ABD'nin 24 Ağustos'ta Tayvan'a F-16 kızılötesi arama takip sistemi ve ekipmanlarının satışına onay vermesinin ardından geldi.

20 HAVA ARACI HAVA VE DENİZ HATTINI GEÇTİ

Tayvan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 32 hava aracından 20'sinin Tayvan Boğazı'nda tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan hava ve deniz hattını geçtiği ve Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)" ilan ettiği sahada uçtuğu belirtildi.

2 adet "SU-30", 8 "J-10" ve 4 "JH-7" tipi savaş uçağı ile "TB-001" ve "CH-4" tipi silahlı insansız hava araçlarının, Tayvan Boğazı'ndaki itibari "orta çizgiyi" geçtiğini bildiren Tayvan, "Y-8 EW" ve "KJ-500" erken uyarı uçakları, "BZK-005" tipi silahsız dron ve "Y-9" tipi askeri nakliye uçağının ADIZ'ın güneybatısında uçtuğunu belirtti.

Tayvan Savunma Bakanlığı dün de gün içinde Çin'e ait 22 askeri hava aracının Ada çevresinde tespit edildiğini, bunlardan 13'ünün "orta çizgiyi" geçtiğini duyurmuştu.

PEKİN'DEN WASHINGTON'A ÇAĞRI

Çin'in ada çevresindeki uçuşlarının ABD'nin, 24 Ağustos'ta Çin'in egemenlik ihtilafı içinde olduğu Tayvan'a 500 milyon dolar değerinde F-16 kızılötesi arama takip sistemi ve ekipmanlarının satışına onay vermesinin ardından gelmesi ise dikkat çekti. Pekin, Washington'ın kararını kınamış ve ABD'ye "kararı derhal geri çekmesi" için çağrıda bulunmuştu.